Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena usytuowania domu i pomieszczeń

Recommended Posts

Witam,

Proszę o ocenę usytuowania domu względem stron świata na działce oraz pomieszczeń i tarasu, który będzie pod salonem. Południe to strzałka biała. Patrząc na północ (strzałka czerwona), wschód mamy z prawej strony.

Moje obawy dotyczą głównie upału. Nie mam żadnego symulatora padania światła słonecznego, ale boję się, że w lecie wieczorem na tarasie 1 będzie ciężko wysiedzieć. Nie wiem jak sprawdzą się w takich warunkach pergole czy inne zadaszenia. Nie wiem czy też jest sens zrobić kawałek tarasu z boku domu (jak w przykładzie drugim). Ewentualnieczy nie przenieść tarasu z kuchnią na drugą stronę (wschodnią), wtedy jest szansa, żeby złapać cień przy zachodzie, ale nie potrafię sobie wyobrazić na ile będzie to skuteczne.

No i pokoje. 6,7 to pokoje dla dzieci, a 8 gabinet. Jak one wpasują się w ruch słonca?

Proszę również nie sugerować się przeszkleniami to wszystko na razie koncepcja/wzór

Dostaje po woli szewskiej pasji z tym układaniem pomieszczeń :wiggle:

Wybaczcie za jakość, ale nie potrafię tego lepiej rozrysować, żeby oddać i działkę i budynek. Wszelkie uwagi mile widziane. Może w końcu mnie olśni.

Link do zdjęcia:

https://zapodaj.net/07e81012cf993.png.html

Pozdrawiam

sprawdzenie.jpg

Edytowane przez N3utral
zmiana obrazka

Podaj jeszcze wielkości działki i domu, bo rozumiem że dom jest w innej skali niż działka, i nie bedzie stał od granicy do granicy.

Taki układ budynku jest dobry tylko pod panele foto na południe.

Pomieszczenie północne zawsze będą ciemne i chłodne. za to południowe przegrzane. Obrót budynku o 90 wchodzi w grę ? Na południowym tarasie nie wysiedzisz latem.

tarasy się zacienia - pnączami, drzewami. I nie ma żadnego obowiązku robienia ich wzdłuż ścian budynków. Można miejscem wypoczynku wyjść wgłąb ogrodu.

W ogóle tarasów lepiej zrobić przynajmniej dwa - południowy na wypoczynek wiosną i jesienią oraz zacieniony na upalne lato.

Tutaj przykład dlaczego warto zerwać z utartymi schematami: przy wyjściu z salonu jest tylko podest. Meble stoją po bokach osi widokowej, aby nie zasłaniały widoku na ogród. Z jednej strony, pod drzewem jest miejsce wypoczynkowe a po prawej, pod zadaszeniem jadalnia (prawdopodobnie przylegająca do budynku gospodarczego/kuchni letniej):

DSC1973-1.jpg

tarasy się zacienia - pnączami, drzewami. I nie ma żadnego obowiązku robienia ich wzdłuż ścian budynków. Można miejscem wypoczynku wyjść wgłąb ogrodu.

W ogóle tarasów lepiej zrobić przynajmniej dwa - południowy na wypoczynek wiosną i jesienią oraz zacieniony na upalne lato.

Tutaj przykład dlaczego warto zerwać z utartymi schematami: przy wyjściu z salonu jest tylko podest. Meble stoją po bokach osi widokowej, aby nie zasłaniały widoku na ogród. Z jednej strony, pod drzewem jest miejsce wypoczynkowe a po prawej, pod zadaszeniem jadalnia (prawdopodobnie przylegająca do budynku gospodarczego/kuchni letniej):

DSC1973-1.jpg

Przepiękny ten taras!

do razu uprzedzam, to nie jest mój projekt :)

Ale u Nayri była taka sytuacja, że jak przyjechałam, popatrzyłam od razu zaproponowałam przeniesienie głównego tarasu na bok domu, aby z okien salonu nie zasłaniać meblami widoku na malownicze pagórki. Była wówczas duża rozbieżność zdań i kryzys na linii inwestor-projektant ;)

do razu uprzedzam, to nie jest mój projekt :)

Ale u Nayri była taka sytuacja, że jak przyjechałam, popatrzyłam od razu zaproponowałam przeniesienie głównego tarasu na bok domu, aby z okien salonu nie zasłaniać meblami widoku na malownicze pagórki. Była wówczas duża rozbieżność zdań i kryzys na linii inwestor-projektant ;)

hahaha a jednak szkoda, ze prawie zawsze inwestor wygrywa.

Ale tez będzie pięknie :)

hahaha a jednak szkoda, ze prawie zawsze inwestor wygrywa.

Ale tez będzie pięknie :)

W moim wypadku inwestor przegrał, bo inwestorce się spodobał pomysł projektantki:)

Mam swoj duży taras "dolny". Mąż na otarcie łez dostał mały taras "górny".

Pewną satysfakcję czerpię z faktu, że mój taras ma się doskonale, a u męża- zaczal się róg obsuwac (za dużo świeżo naniesionej ziemi) i będzie poprawiany na wiosnę:)

@jajmar

Wymiary działki 25.5m x 37.5m

Wymiary domu: 16m x 10.5m + garaż ok 6m x 5.50m

Właściwie to dopuszczam do siebie każdą możliwą koncepcje. W którą stronę 90*? Masz jakiś przykładowy projekt/układ?

Jaro106 Właśnie nie wiem na ile te pergole są skuteczne bo chyba musiałyby mieć dość duże ramię, żeby przykryć cieniem taras, a co jeśli będzie poniżej :p Masz tak taras i jest ok?

@Elfir

Bardzo ciekawa koncepcja. Do tej pory tak nie myślałem bo wydawało mi się, że kluczowe jest aby mieć blisko z kuchni na taras Właściwie nie tyle co blisko z kuchni to po prostu - blisko domu. Okazuje się jednak, że można inaczej. Praktyczne to? Może przyszedł Ci do głowy jakiś fajny projekt, który wpasowałby się w tą działkę?

wrysuj dom z proporcjami na te działkę abym mogła zobaczyć jakie są odległości.

Z kuchni na taras w twojej propozycji też jest daleko. Tak jest, kiedy kuchnia jest od frontu.

Wówczas lepiej zrobić wyjście z jadalni, z boku domu, i tam zrobić podręczny taras ze stołem, a miejsce na grilla i większe imprezy w ogrodzie.

To jest bardzo typowe dla polskich projektów ogrodów - wszystkie funkcje skupiają się tylko przy wyjściu z salonu i pozostała część ogrodu w sumie jest zupełnie niewykorzystana i służy jako ładny widok z okien i boisko dla dzieci.

Staram się, o ile to możliwe, proponować wyciągnięcie strefy rekreacyjnej wgłąb ogrodu, rozbić ją na różne strefy, jak to robią w Holandii.

Wówczas robisz zadaszoną mini-kuchnię (nawet w formie szafy) z ujęciem wody aby można było umyć ręce oraz prąd, by postawić czajnik elektryczny - właśnie po to by w czasie imprez nie biegać stale do kuchni.

W Holandii bardzo popularne jest zacienianie tarasów formowanymi z parasol drzewami (głownie platany): 2ab6eb0373229f9ec031e1246ef11e04.jpg

Ale oni uwielbiają strzyżone formy. Jak się nie chce strzyc, to po prostu trzeba zainwestować w większe drzewa i nie bać się liści.

Jeśli chodzi o cień, to ten rzucany przez żywą roślinę jest chłodniejszy od rzucanego przez materiał (związane z parowaniem wody).

Zwróć uwagę, ze na wklejonych zdjęciach bezpośrednio przy miejscu wypoczynku znajdują się płytkie zbiorniki z wodą - to też służy schładzaniu przez parowanie.

Edytowane przez Elfir