N3utral 05.02.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 (edytowane) Witam, Proszę o ocenę usytuowania domu względem stron świata na działce oraz pomieszczeń i tarasu, który będzie pod salonem. Południe to strzałka biała. Patrząc na północ (strzałka czerwona), wschód mamy z prawej strony. Moje obawy dotyczą głównie upału. Nie mam żadnego symulatora padania światła słonecznego, ale boję się, że w lecie wieczorem na tarasie 1 będzie ciężko wysiedzieć. Nie wiem jak sprawdzą się w takich warunkach pergole czy inne zadaszenia. Nie wiem czy też jest sens zrobić kawałek tarasu z boku domu (jak w przykładzie drugim). Ewentualnieczy nie przenieść tarasu z kuchnią na drugą stronę (wschodnią), wtedy jest szansa, żeby złapać cień przy zachodzie, ale nie potrafię sobie wyobrazić na ile będzie to skuteczne. No i pokoje. 6,7 to pokoje dla dzieci, a 8 gabinet. Jak one wpasują się w ruch słonca? Proszę również nie sugerować się przeszkleniami to wszystko na razie koncepcja/wzór Dostaje po woli szewskiej pasji z tym układaniem pomieszczeń Wybaczcie za jakość, ale nie potrafię tego lepiej rozrysować, żeby oddać i działkę i budynek. Wszelkie uwagi mile widziane. Może w końcu mnie olśni. Link do zdjęcia: https://zapodaj.net/07e81012cf993.png.html Pozdrawiam Edytowane 5 Lutego 2020 przez N3utral zmiana obrazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.02.2020 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Zacznij od fotki w większej rozdzielczości nic na tym nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
N3utral 05.02.2020 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Powinno być lepiej:https://zapodaj.net/07e81012cf993.png.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.02.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Podaj jeszcze wielkości działki i domu, bo rozumiem że dom jest w innej skali niż działka, i nie bedzie stał od granicy do granicy. Taki układ budynku jest dobry tylko pod panele foto na południe. Pomieszczenie północne zawsze będą ciemne i chłodne. za to południowe przegrzane. Obrót budynku o 90 wchodzi w grę ? Na południowym tarasie nie wysiedzisz latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 05.02.2020 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Wysiedzieć wysiedzi jak będzie jakaś osłona przed słońcem i taras nie będzie z płyt betonowych lub gresu i to w ciemnym kolorze , taki materiał nagrzewa się jak asfalt na drodze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 tarasy się zacienia - pnączami, drzewami. I nie ma żadnego obowiązku robienia ich wzdłuż ścian budynków. Można miejscem wypoczynku wyjść wgłąb ogrodu. W ogóle tarasów lepiej zrobić przynajmniej dwa - południowy na wypoczynek wiosną i jesienią oraz zacieniony na upalne lato. Tutaj przykład dlaczego warto zerwać z utartymi schematami: przy wyjściu z salonu jest tylko podest. Meble stoją po bokach osi widokowej, aby nie zasłaniały widoku na ogród. Z jednej strony, pod drzewem jest miejsce wypoczynkowe a po prawej, pod zadaszeniem jadalnia (prawdopodobnie przylegająca do budynku gospodarczego/kuchni letniej): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 05.02.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 tarasy się zacienia - pnączami, drzewami. I nie ma żadnego obowiązku robienia ich wzdłuż ścian budynków. Można miejscem wypoczynku wyjść wgłąb ogrodu. W ogóle tarasów lepiej zrobić przynajmniej dwa - południowy na wypoczynek wiosną i jesienią oraz zacieniony na upalne lato. Tutaj przykład dlaczego warto zerwać z utartymi schematami: przy wyjściu z salonu jest tylko podest. Meble stoją po bokach osi widokowej, aby nie zasłaniały widoku na ogród. Z jednej strony, pod drzewem jest miejsce wypoczynkowe a po prawej, pod zadaszeniem jadalnia (prawdopodobnie przylegająca do budynku gospodarczego/kuchni letniej): Przepiękny ten taras! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 do razu uprzedzam, to nie jest mój projekt Ale u Nayri była taka sytuacja, że jak przyjechałam, popatrzyłam od razu zaproponowałam przeniesienie głównego tarasu na bok domu, aby z okien salonu nie zasłaniać meblami widoku na malownicze pagórki. Była wówczas duża rozbieżność zdań i kryzys na linii inwestor-projektant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 05.02.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 do razu uprzedzam, to nie jest mój projekt Ale u Nayri była taka sytuacja, że jak przyjechałam, popatrzyłam od razu zaproponowałam przeniesienie głównego tarasu na bok domu, aby z okien salonu nie zasłaniać meblami widoku na malownicze pagórki. Była wówczas duża rozbieżność zdań i kryzys na linii inwestor-projektant hahaha a jednak szkoda, ze prawie zawsze inwestor wygrywa. Ale tez będzie pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 05.02.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 hahaha a jednak szkoda, ze prawie zawsze inwestor wygrywa. Ale tez będzie pięknie W moim wypadku inwestor przegrał, bo inwestorce się spodobał pomysł projektantki:) Mam swoj duży taras "dolny". Mąż na otarcie łez dostał mały taras "górny". Pewną satysfakcję czerpię z faktu, że mój taras ma się doskonale, a u męża- zaczal się róg obsuwac (za dużo świeżo naniesionej ziemi) i będzie poprawiany na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
N3utral 06.02.2020 00:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 @jajmar Wymiary działki 25.5m x 37.5m Wymiary domu: 16m x 10.5m + garaż ok 6m x 5.50m Właściwie to dopuszczam do siebie każdą możliwą koncepcje. W którą stronę 90*? Masz jakiś przykładowy projekt/układ? Jaro106 Właśnie nie wiem na ile te pergole są skuteczne bo chyba musiałyby mieć dość duże ramię, żeby przykryć cieniem taras, a co jeśli będzie poniżej Masz tak taras i jest ok? @Elfir Bardzo ciekawa koncepcja. Do tej pory tak nie myślałem bo wydawało mi się, że kluczowe jest aby mieć blisko z kuchni na taras Właściwie nie tyle co blisko z kuchni to po prostu - blisko domu. Okazuje się jednak, że można inaczej. Praktyczne to? Może przyszedł Ci do głowy jakiś fajny projekt, który wpasowałby się w tą działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2020 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) wrysuj dom z proporcjami na te działkę abym mogła zobaczyć jakie są odległości. Z kuchni na taras w twojej propozycji też jest daleko. Tak jest, kiedy kuchnia jest od frontu. Wówczas lepiej zrobić wyjście z jadalni, z boku domu, i tam zrobić podręczny taras ze stołem, a miejsce na grilla i większe imprezy w ogrodzie. To jest bardzo typowe dla polskich projektów ogrodów - wszystkie funkcje skupiają się tylko przy wyjściu z salonu i pozostała część ogrodu w sumie jest zupełnie niewykorzystana i służy jako ładny widok z okien i boisko dla dzieci. Staram się, o ile to możliwe, proponować wyciągnięcie strefy rekreacyjnej wgłąb ogrodu, rozbić ją na różne strefy, jak to robią w Holandii. Wówczas robisz zadaszoną mini-kuchnię (nawet w formie szafy) z ujęciem wody aby można było umyć ręce oraz prąd, by postawić czajnik elektryczny - właśnie po to by w czasie imprez nie biegać stale do kuchni. W Holandii bardzo popularne jest zacienianie tarasów formowanymi z parasol drzewami (głownie platany): Ale oni uwielbiają strzyżone formy. Jak się nie chce strzyc, to po prostu trzeba zainwestować w większe drzewa i nie bać się liści. Jeśli chodzi o cień, to ten rzucany przez żywą roślinę jest chłodniejszy od rzucanego przez materiał (związane z parowaniem wody). Zwróć uwagę, ze na wklejonych zdjęciach bezpośrednio przy miejscu wypoczynku znajdują się płytkie zbiorniki z wodą - to też służy schładzaniu przez parowanie. Edytowane 6 Lutego 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts