Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KAISAI pompa ciepła

fachman19

Recommended Posts

Dostałem ciekawa ofertę na KAISAI

Moc grzewcza nominalna: 8 / 10 / 12 / 14 kW

Moc chłodnicza nominalna: 7,8 / 8,2 / 13,5 / 14,5 kW

Moc grzałki elektrycznej: 6 kW

Czynnik chłodniczy R410A

Klasa energetyczna (grzanie): A++/A+

Współczynnik COP: 4.2~4.5

Zakres temperatury wody – tryb grzania: 25~55°C

Zakres temperatury wody – tryb chłodzenia: 7~25°C

Zakres temperatury wody – tryb C.W.U.: 40~80°C

Zakres temperatury zewnętrznych – tryb grzania: -20~35°C

Zakres temperatury zewnętrznych – tryb chłodzenia: 10~48°C

Zakres temperatury zewnętrznych – tryb C.W.U.: -20~45°C

ma ktos te pompy? warto?

Powinien być na ciśnienie robocze dla R410a, lub na R32 (takie same). Najlepiej z wyjściami po stronie freonu do lutowania.

Powiedzmy coś takiego:

https://www.coolstore.pl/product-pol-2967-Wymiennik-plytowy-Danfoss-D22L-50-021H1294.html

lub na mniejszą moc:

https://www.coolstore.pl/product-pol-2961-Wymiennik-plytowy-Danfoss-D22L-30-021H1291.html

Jest 2 razy droższy, ale ciśnienie robocze dopasowane do pracy klimy (PC).

W mojej rodzinie mają tego typu wymiennik (chyba nie z Danfossa, lecz Swep)) o mocy chyba z 12 kW. Rok temu był kupiony za około 1 tys. złotych. Firma sprzedająca dobrała go do mocy jednostki zewnętrznej.

Ta firma z tymi wymiennikami, to chyba ściema jakaś.

Nie odbierają telefonów, na meila nie odpisują.

Ta firma z tymi wymiennikami, to chyba ściema jakaś.

Nie odbierają telefonów, na meila nie odpisują.

Nie mam pojęcia co to za firma. Nie jestem zainteresowany promowaniem firmy, a jedynie odniosłem się do wykonania wymiennika przeznaczonego do PC.

Ważne, że oprócz wymienników z wyjściami gwintowanymi są oferowane z wyjściami przystosowanymi po stronie czynnika do lutowania. Z tego typu wymiennika wychodzą 2 rurki miedziane oraz są 2 wyjścia gwintowane.

Widziałem taki wymiennik - pracuje w "samoróbce" w mojej okolicy.

W moim hydroboksie też jest tego typu rozwiązanie.

• 1 year później...
PANOWIE!! ODŚWIEŻAM :D

Czas u mnie na pompę ciepła,

Szukam monoblok ok 12kW

Vailant 45 tys, Stiebel Eltron 42 tys. a KASAI 24 tys.... połowa... warto? Nawet COP według danych w karcie technicznej wychodzi na korzyść KAISAI.

12kw przy jakiej temperaturze zewnętrznej? Bo jak przy +7 to po co Ci przy takiej temperaturze az tyle mocy grzewczej? Patrz na moc przy mrozie, można się zdziwić. Markowa pompa może mieć np 7kw przy -20 a tani chińczyk np 3kw (przykład z czapy, pokazuję jak to porównać).

Jak kiedyś patrzyłem Haiera 8kw to przy -20 miała sporo mniej niż lg, samsung czy panasonic. Przy większych mocach jest to jeszcze bardziej widoczne bo wychodzi że zamiast kupować haiera 12kw lepiej kupić 9ke np lg. Wychodziło chyba wtedy taniej.

Ozc albo chociaż zgrubnie na cieplowlasciwie i dopiero dobierać pompy. Może wyjść tak że bedziesz miał 6kw, 9kw, i 12kw różnych producentów i wszystkie przy -15 będą miały tą samą moc. To nie kocioł gazowy...