mlody91 17.02.2020 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Dostałem ciekawa ofertę na KAISAIMoc grzewcza nominalna: 8 / 10 / 12 / 14 kWMoc chłodnicza nominalna: 7,8 / 8,2 / 13,5 / 14,5 kWMoc grzałki elektrycznej: 6 kWCzynnik chłodniczy R410AKlasa energetyczna (grzanie): A++/A+Współczynnik COP: 4.2~4.5Zakres temperatury wody – tryb grzania: 25~55°CZakres temperatury wody – tryb chłodzenia: 7~25°CZakres temperatury wody – tryb C.W.U.: 40~80°CZakres temperatury zewnętrznych – tryb grzania: -20~35°CZakres temperatury zewnętrznych – tryb chłodzenia: 10~48°CZakres temperatury zewnętrznych – tryb C.W.U.: -20~45°C ma ktos te pompy? warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 17.02.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Czy czasem od tego roku czynnik tylko R32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.02.2020 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Powinien być na ciśnienie robocze dla R410a, lub na R32 (takie same). Najlepiej z wyjściami po stronie freonu do lutowania. Powiedzmy coś takiego: https://www.coolstore.pl/product-pol-2967-Wymiennik-plytowy-Danfoss-D22L-50-021H1294.html lub na mniejszą moc: https://www.coolstore.pl/product-pol-2961-Wymiennik-plytowy-Danfoss-D22L-30-021H1291.html Jest 2 razy droższy, ale ciśnienie robocze dopasowane do pracy klimy (PC). W mojej rodzinie mają tego typu wymiennik (chyba nie z Danfossa, lecz Swep)) o mocy chyba z 12 kW. Rok temu był kupiony za około 1 tys. złotych. Firma sprzedająca dobrała go do mocy jednostki zewnętrznej. Ta firma z tymi wymiennikami, to chyba ściema jakaś. Nie odbierają telefonów, na meila nie odpisują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.02.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Ta firma z tymi wymiennikami, to chyba ściema jakaś. Nie odbierają telefonów, na meila nie odpisują. Nie mam pojęcia co to za firma. Nie jestem zainteresowany promowaniem firmy, a jedynie odniosłem się do wykonania wymiennika przeznaczonego do PC. Ważne, że oprócz wymienników z wyjściami gwintowanymi są oferowane z wyjściami przystosowanymi po stronie czynnika do lutowania. Z tego typu wymiennika wychodzą 2 rurki miedziane oraz są 2 wyjścia gwintowane. Widziałem taki wymiennik - pracuje w "samoróbce" w mojej okolicy. W moim hydroboksie też jest tego typu rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 30.09.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 PANOWIE!! ODŚWIEŻAM Czas u mnie na pompę ciepła, Szukam monoblok ok 12kW Vailant 45 tys, Stiebel Eltron 42 tys. a KASAI 24 tys.... połowa... warto? Nawet COP według danych w karcie technicznej wychodzi na korzyść KAISAI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.10.2021 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 1. Nie rozumiem dlaczego monoblok. Więcej wad niż zalet.2. Po co jakieś "kaisai" skoro znacznie taniej można kupić np. markową LG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.10.2021 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Warto popatrzeć na moc przy niskich temp oraz na normy wg których są podawane dane (COP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 02.10.2021 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 PANOWIE!! ODŚWIEŻAM Czas u mnie na pompę ciepła, Szukam monoblok ok 12kW Vailant 45 tys, Stiebel Eltron 42 tys. a KASAI 24 tys.... połowa... warto? Nawet COP według danych w karcie technicznej wychodzi na korzyść KAISAI. 12kw przy jakiej temperaturze zewnętrznej? Bo jak przy +7 to po co Ci przy takiej temperaturze az tyle mocy grzewczej? Patrz na moc przy mrozie, można się zdziwić. Markowa pompa może mieć np 7kw przy -20 a tani chińczyk np 3kw (przykład z czapy, pokazuję jak to porównać). Jak kiedyś patrzyłem Haiera 8kw to przy -20 miała sporo mniej niż lg, samsung czy panasonic. Przy większych mocach jest to jeszcze bardziej widoczne bo wychodzi że zamiast kupować haiera 12kw lepiej kupić 9ke np lg. Wychodziło chyba wtedy taniej. Ozc albo chociaż zgrubnie na cieplowlasciwie i dopiero dobierać pompy. Może wyjść tak że bedziesz miał 6kw, 9kw, i 12kw różnych producentów i wszystkie przy -15 będą miały tą samą moc. To nie kocioł gazowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.10.2021 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Jeszcze odnośnie cen -kiedy zbieraliśmy oferty (3 fazy) to T-cap 9 kW był o 2kpl droższy od SDC, a 12kW Kaisaj tańszy o 2kpln…Chińczyk od razu odpadł, a T-cap był trochę za mocny (taki panasowy potworek)… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.10.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Pompa zdecydowanie lepsza od Panasonica na R32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts