Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa pomieszczenie gospodarcze (kształt piramidy)

Recommended Posts

Cześć

Planuje wybudować pomieszczenie gospodarcze o podstawie boku 4,75m na 3m wysokości w kształcie piramidy z 4 bokami. Chcę by pomieszczenie było precyzyjne w wymiarach a ściany jak najbardziej proste, obiekt bedzie stał na powietrzu. W pomieszczeniu będzie można rekreacyjnie odpoczywać i spać, więc materiały muszą być przyjazne dla zdrowia.

Szkielet będzie się opierał na belkach 7x7cm lub 10x10cm jeszcze się zastanawiam nad grubością.

Mam problem z dobraniem materiału na ściany, myślałem nad osb - ale płyty się odkształcają dość mocno, pozatym formaldehyd. Najlepszą opcją to deski 2,5cm grubości ale z nimi dużo pracy, bo polerka, hebel - żeby trzymać idealnie proste powierzchnie., jeśli nie sezonowane to się mogą odkształcać, teraz biorę pod uwagę sklejkę ale ona też z kolei zawiera formaldehyd.

Pomóżcie, co najlepiej będzie dać ?

Zastanawiam się też nad zabezpieczeniem takiego obiektu jeśli chodzi o ściany, dla warunków zewnętrznych - bejca?

Czyli chcesz wybudować budynek rekreacji indywidualnej, a nie gospodarczy.

Aktualne OSB mają obniżoną zawartość chemikaliów. Ludzie mieszkają na stałe w domach z OSB, więc myślę że przesadzasz.

Robiłem na wiosnę domek dla dzieci 2,4m x 2,4m to użyłem boazerii sosnowej, na szkielecie 45x45mm. Mam też szopę z OSB 12mm i desek 40x50mm.

Przekroje desek o których piszesz są zdecydowanie przesadzone. Wystarczy 45x95mm. Nawet 45x45mm by było ok.

Dziękuję za odpowiedzi

Padło na sklejkę z certyfikatem E1

OSB to kiepska sprawa bo się dość mocno odkształcają, kolega robił podobny obiekt i po 2 latach miał pękające OSB

Czy 9MM sklejka, gdzie podtrzymywana będzie na żebrach z desek wystarczy ?

Tj. jej grubość nie będzie za mała ?

@ACCel ale 45x45 mm na główny stelarz czy żeberka pod sklejkę ?

Podałem przekroje drewna C24 skandynawskiego ;)

Mokre się raczej nie odkształci jak od razu zbijesz w konstrukcję. Ja takie ze składu zazwyczaj hebluję na gładko i fazuję, żeby było ładnie.

Z drugiej strony C24 skandynawskie kosztuje tylko 2x tyle co mokre ze składu i jest od razu oheblowane i prawie idealne. Dla domku dla dzieci kupiłem skandynawskie, bo mi się nie chciało obrabiać.