Vonik 06.02.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Witajcie, Mam problem, każdy inaczej podpowiada, może wy doradzicie... Mianowicie. Mamy działkę 2000m2 na której chcemy postawić halę stalową 10x25m przeznaczoną pod usługi. Teren działki ma wjazd bezpośrednio z drogi utwardzonej która znajduję się o ok. 60cm powyżej działki. Od wjazdu na działkę (praktycznie od bramy) teren około 30x20m który przy dużych opadach nie przyjmuje wody, będzie typowo pod parking dla klientów- samochody osobowe, busy, od czasu do czasu jakaś solówka z dostawą, dalej hala, za halą jakieś blaszane garaże/wiaty itd. Humus ok. 20-30cm Wersja nr 1: Znajomy budowlaniec zaproponował, że gratis wyrzuci mi ile będę chciał gliny wymieszanej z ziemią aby teren podnieść (chce się tego pozbyć), więc pomyślałem że ok, zrzucimy humus i na glinę wysypiemy glinę - to ubijemy, delikatnie utwardzimy, podsypiemy, kostka i będzie fajnie... Wersja nr 2: Dzisiaj przyjechał projektant naszych sieci zobaczył że chodzi koparka dowiedział się co planujemy i kazał popukać się po głowie jego wersja: humus na tył działki, w koryto piach, na piach jakaś podsypka (ponoć po tym da się już jeździć) i w górę iść kruszywem, gruzem, później wywalcować i zaprosić kostkarzy. Druga wersja oczywiście kosztowo wychodzi od cholery, pytanie czy według was warto? Jak wy robiliście takie tereny przed obiektami? Chce zacząć od tego aby móc spokojnie na działkę wjechać, w miejscu gdzie planujemy halę czyli 30m od wjazdu, różnica w terenie to już 15-20cm i tutaj do rozpoczęcia budowy nie planuje nic ruszać. Proszę o radę to moja pierwsza budowa, jestem zielony i można mi wciskać każdy kit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 chcesz układać kostkę na placu parkingowym na glinie? I to pod obciążenie busa? LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.02.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Pierwsza wersja nie ma żadnego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vonik 06.02.2020 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 chcesz układać kostkę na placu parkingowym na glinie? I to pod obciążenie busa? LOL Tak jak napisałem w górę musimy iść 60cm więc sądziłem że po wybraniu humusu usypiemy chociaz te 20-30cm tej ziemi z gliną i dopiero zaczniemy utwardzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2020 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Policz warstwy:kostka brukowa 8-10 cmpodsypka 4 cmpodbudowa 30-40 cm (10 cm to się robi dla chodnika, 15-20 cm niskie natężenie ruchu na piaskach). Można mniej jak zrobisz z betonu.warstwa odsączająca (bo masz glinę) 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herbii001 03.02.2023 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Glina będzie wstrzymywać odprowadzanie wody, a poza tym słabo się zagęści. Podbudowa na kruszywach, z kamieniem przepuszczającym i na górę może trochę warstwy bitumicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts