Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek z DGR a programator

ZKB

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mój pierwszy wpis na forum i zarazem prośba.

Nabyłem ostatnio dom ogrzewany kotłem gazowym, w którym zainstalowany jest kominek z dgp. Temperatura regulowana jest przez programator znajdujący się na parterze w pewnym oddaleniu od kominka (4m oddzielone ścianą)

W czym problem? Zależy mi na zoptymalizowany kosztów ogrzewania i komfortu cieplnego. W zimne dni używam kominka, który szybko dogrzewa salon, jednocześnie doprowadzając do wyłączenia pieca wskutek uzyskania zadanej temperatury. Kanały ciepłego powietrza wyprowadzone są na wysoki hol i pozostają nie do końca dogrzane. Do spania ok ale spędzając tam czas można odczuć dyskomfort.

czy programator centralny ma w takim wypadku sens czy lepiej zastąpić go głowicami termostatycznymi z opcja programowania? A może przenośny programator, który byłby zainstalowany na górze.

Dom ma 170 m.kw, z czego większość na pietrze. Przy temperaturze na dole 21 stopni, na górze jest o 1-2 stopnie mniej.

Czy ktoś przerabiał taki temat i doszedł do rozsądnych wniosków?

Edytowane przez ZKB

Nic nie zrobisz dopóki nie doprowadzisz do podziału instalacji na dwa oddzielnie sterowane obwody parter i poddasze. Przenosiny regulatora na górę skończy się przegrzaniem parteru.

Jeśli instalacja oparta jest o grzejniki to regulację należy oprzeć o głowice termostatyczne a ewentualny sterownik od którego uzależniony jest kocioł zlikwidować lub przenieść na górę. Jeśli to podłogówka to rozwiązaniem są listwy sterujące z elektrozaworami i termostatami pokojowymi.