Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja - budowa domu i przygotowanie na przyszłość?

Recommended Posts

Dzień dobry, jestem w trakcie budowy domu parterowego, za chwilę będą stawiać mury a co za tym idzie niebawem lać strop. Zastanawiam się nad rekuperacją w przyszłości (jeżeli starczy kasy). Chciałbym przygotować pod to otwory w stropie - czy jest sens? Jeżeli tak to jak to najlepiej zrobić, jakimi kosztami w związku z zakryciem dziur muszę się liczyć (chciałbym zamontować już np. wywietrzniki aby wizualnie jako tako to wyglądało i nie ciągnęło).

Dodatkowo zastanawiam się nad wykupieniem projektu rekuperacji wentylacji ciepła - tak aby mieć to zrobione zgodnie ze sztuką. Rury planuję puścić na strychu (nie będzie on praktycznie używany więc fajnie byłoby sobie puścić wszystko górą zamiast robić podwieszany sufit, a dziury wykonać w stropie). Co o tym myślicie?

Dodam, że domek to parterówka, więc zostawienie i ułożenie wszystkiego nad stropem wydaje się idealnym pomysłem. Projekt to Otwarty D42 wariant 2.

Edytowane przez trasek

Dobrze myślisz.

Zamów projekt wentylacji mechanicznej.

W stropie przed zalewaniem wstaw rury/przelotki zgodnie z projektem WM

Czy jesteś w stanie polecić firmę do wykonania projektu? Mam jedną na oku ale nie chcę promować zbytnio nikogo na forum - nie znam ich usług. Czy mogę całkowicie zamknąć anemostaty aby nie wiało mi od stropu/strychu?

Gość Arturo72

Dodam, że domek to parterówka, więc zostawienie i ułożenie wszystkiego nad stropem wydaje się idealnym pomysłem. Projekt to Otwarty D42 wariant 2.

Parterowka to najprostszy dom do wykonania WM

z reku we własnym zakresie.

Zamów projekt bo to podstawa, rozłożenie kanałów zajmie Ci max. 8 godzin czyli jedna sobota, kosztowo też nie tragedia, zależnie od materiałów kanały wyniosą Cię 1000-3000zl.

Reku dokupisz sobie później ale są też w fajnych i nie kosmicznych cenach.

Mi całość WM z reku wyniosła 5,5tys.zl gdzie sam reku to 4 tys.zl

• 2 months później...
Pytanie: Jak to jest z tym terminem rozłożenia instalacji rekuperacji? Firma, której zleciłem wykonanie całego systemu, chce montować na etapie SSZ natomiast firma budująca upiera się, że można to zrobić dopiero po wykonaniu tynków (bo podczas tynkowania może zostać uszkodzona sieć przewodów)?

Pytanie: Jak to jest z tym terminem rozłożenia instalacji rekuperacji? Firma, której zleciłem wykonanie całego systemu, chce montować na etapie SSZ natomiast firma budująca upiera się, że można to zrobić dopiero po wykonaniu tynków (bo podczas tynkowania może zostać uszkodzona sieć przewodów)?

Przeczytaj warunki gwarancji i dopytaj. Jak mi jeden oferent sam z siebie powiedział, że jak zamontuję przed zakończeniem wszystkich prac (włącznie z malowaniem) to tracę gwarancję na rekuperator to wypytałem pozostałych - i wszędzie było tak samo. Kupiłem więc używkę i zamontowałem filtry stożkowe na anemostaty (ale to nie przeszkodziło specom od gk zdemontować całego anemostatu - na szczęście byłem na miejscu i dosyć szybko zauważyłem i zatkałem wywiew).

Domek parterowy, kilka pomieszczeń, puszczenie rur z powietrzem to najprostsza z instalacji w domu. Sypialnie i salon nawiew, wc i kuchnia wywiew x2. Robisz to na flex 75mm taki zielony z allegro 500 lln za 100m bodajże.

Dwie skrzynki rozdzielcze koło rekuperatora.

Czerpnia i wyrzutnia fi160.

Albo poczytaj i ogarnij sam albo zaproś instalatora na budowę bo niektóre rzeczy dobrze miecz zapalnowane chociaż od czego są narzędzia do kucia ;)

• 3 months później...
Dzień dobry, jestem w trakcie budowy domu parterowego, za chwilę będą stawiać mury a co za tym idzie niebawem lać strop. Zastanawiam się nad rekuperacją w przyszłości (jeżeli starczy kasy). Chciałbym przygotować pod to otwory w stropie - czy jest sens?

Mój wykonawca, z którym się kontaktowałem przed laniem stropu mówił, że nie warto. Ma odpowiedni sprzęt - wycięcie idealnie okrągłego otworu w stropie zajęło mu chwilę, koszt robocizny niezmienny. Pewnie gdybyś sam montował, to wtedy ma sens zrobienie przepustów, żeby nie męczyć się amatorskimi narzędziami.

Dodatkowo zastanawiam się nad wykupieniem projektu rekuperacji wentylacji ciepła - tak aby mieć to zrobione zgodnie ze sztuką. Rury planuję puścić na strychu (nie będzie on praktycznie używany więc fajnie byłoby sobie puścić wszystko górą zamiast robić podwieszany sufit, a dziury wykonać w stropie). Co o tym myślicie?

Projekt miałem gratis w cenie wykonania instacji.

Mój wykonawca, z którym się kontaktowałem przed laniem stropu mówił, że nie warto. Ma odpowiedni sprzęt - wycięcie idealnie okrągłego otworu w stropie zajęło mu chwilę, koszt robocizny niezmienny. Pewnie gdybyś sam montował, to wtedy ma sens zrobienie przepustów, żeby nie męczyć się amatorskimi narzędziami.

U mnie hydraulik klął jak szewc, jak wiercił od dołu otwór pod wentylację kanalizy. Jeden. Nie chciałbym wiedzieć, ile za 8 większych otworów pod rekuperację. A od góry za nisko, żeby z czymś podejść na etapie robienia instalacji.