krzkrz20 10.02.2020 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Witam, wraz z żoną zdecydowaliśmy się na zakup mieszkania w stanie deweloperskim. Mieszkanie ma 70m2, blok jest w trakcie budowy więc możemy jeszcze zgłaszać jak chcemy mieć rozmieszczone ściany. (poza ścianami nośnymi) Rozkład pomieszczeń zaproponowany przez dewelopera nas nie satysfakcjonuje, ponieważ często oglądając mniejsze mieszkania +/-60m2 mam wrażenie, że są dużo przestronniejsze od naszego. Przede wszystkim brakuje nam miejsca na Garderobę. Stąd prośba o pomoc w tej kwestii. Jak to rozlokować. Chcielibyśmy mieć, 2 sypialnie, salon z aneksem, łazienke plus właśnie wspomnianą garderobę. Załączam 2 rzuty jeden to "czysta kartka" mieszkania a druga rozkład wg dewelop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2020 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 ogromną powierzchnię ma komunikacja w tym mieszkaniu. Całe 11 m2 stracone na korytarze. Korytarz jest większy od sypialni. a przez układ ścian nośnych nie bardzo jest jak skrócić ten korytarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzkrz20 11.02.2020 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Rozumiem w takim razie, że nie da się nic zrobić w związku z układem ścian nośnych. Mieszkanie 70m2 a przez układ wizualnie będzie z 50m2.. Zastanawiamy się również nad wykończeniem, a konkretnie rozstawem mebli. Stworzyłem w tym celu kilka wizualizacji, proszę o ocene czy jest ok, czy coś z czymś koliduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 11.02.2020 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Witam.Niby wszystko w porządku, ale..:-gdzie jest lodówka?- jakiej szer. jest przejście koło wyspy?- czy wiesz, ze będziesz musiał przenosić inst. wodną przez takie usytuowanie zlewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzkrz20 11.02.2020 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Witam, 1. projekt robiony na szybko, więc fakt lodowka pominięta ale jedyne sensowne miejsce jakie widzę to tam gdzie piekarnik, a ten z kolei będzie pod kuchenką. 2. Przejście koło wyspy od strony łazienki 60cm, od strony okna 120cm 3. Wiem, dewelop. mówi, że przeniesie mi to w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzkrz20 11.02.2020 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Apropo Garderoby, przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł: (patrze że nie uwzględniam grubości ścianek, więc trzeba by odjąć o jakąś szerokość najcieńszej ścianki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 przede wszystkim zwęź korytarz do 120 cm. Niech pokoje będą większe.Ta garderoba w sypialni jest bez sensu, bo nie masz miejsca na wieszaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2020 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzkrz20 11.02.2020 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 A jeżeli zwęziłbym korytarz do 120cm, tym samym pokój miałby po długości 420cm, jedna szafa 60cm z wieszakami, 1m przerwy, druga szafa z półkami, 40cm plus ścianka i zostałoby na część sypialną 220cm po szerokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2020 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 materac łózka ma min. 160 cm (wygodny). Z ramą wychodzi realnie ok 170. Zostaje ci 50 cm (2x25 cm) na przejście z obu stron łózka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzkrz20 11.02.2020 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Czyli garderoba odpada, niby 70m2 a w ogóle tego nie widać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2020 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Złe proporcje pomieszczeń.Gdyby udało sie podłączyć pod pion wod-kan sasiada, moze dałoby się inaczej rozplanowąć wnętrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2020 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 można tak, gdyby deweloper zgodził się na podłączenie kuchni do piony sasiada (kolor niebieski): P piekarnik p pralka L lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 11.02.2020 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Nie wiem czy to w ogóle jest możliwe ale gdyby przesunąć drzwi wejściowe maksymalnie w stronę łazienki to można by zbudować naprawdę sporą szafę od wejścia aż do ściany pokoju 2 osobowego. To co prawda nie garderoba ale jedna duża i głeboka sekcja szafy do zapełnienia więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 tam zaczynają się zaraz schody klatki schodowej. A z przyczyn bezpieczeństwa drzwi nie mogą być przy samym skraju stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzkrz20 11.02.2020 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 To jest ostatnię piętro, więc nie ma schodów wyżej, na wcześniejszych etapach koleżanka kupiła podobne mieszaknie tylko 10m2 mniejsze (metr węższe) i mimo, że projekt zakładał umiejscownie drzwi jak u nas, to ma właśnie je przesunięte i szafe po długości. Nie wiem tylko czy tak zrobili czy sama w to ingerowała. WIEM natomiast z rozmowy z nią że narzeka, że tyle przestrzeni zabrało na korytarze. Dla przykładu wrzucam jej rzut projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 11.02.2020 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzkrz20 12.02.2020 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 (edytowane) 1 projekt bardziej do mnie przemawia, bo nie chcemy zwężać kuchni jak w 2 Tak czy siak dojrzewam do myśli, że bez architekta i projektu koncepcyjnego się nie obędzie. Ciekaw jestem tylko ile coś takiego może kosztować, i czy skoro jest to sama góra, to te ściany nośne muszą stać na swoim miejscu? może da się z nimi coś zrobić? I jeśli tak to czy to warte świeczki. Edytowane 12 Lutego 2020 przez krzkrz20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2020 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 ściany nośne muszą stać. Inaczej trzeba przeprojektować budynek i wystąpić o nowe pozwolenie na budowę. Co najwyżej można zaprojektować podciągi. Ale to zadanie dla konstruktora + pozwolenie na przebudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzkrz20 13.02.2020 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Dobra, to inaczej orientuje się ktoś ile mniej więcej moze kosztować taka konsultacja architektoniczna, żeby ktoś zrobił z 3 projekty rozkładu pomieszczeń, bez mebli itp ? Bo wszędzie czytam, że jest coś takiego jak Projekt koncepcyjny ale zawiera on poza ścianami, meble, kolorystyke itp i takie coś już sporo kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts