Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 70m2 rozkład pomieszczeń /aranżacja

krzkrz20

Recommended Posts

Witam, wraz z żoną zdecydowaliśmy się na zakup mieszkania w stanie deweloperskim. Mieszkanie ma 70m2, blok jest w trakcie budowy więc możemy jeszcze zgłaszać jak chcemy mieć rozmieszczone ściany. (poza ścianami nośnymi)

Rozkład pomieszczeń zaproponowany przez dewelopera nas nie satysfakcjonuje, ponieważ często oglądając mniejsze mieszkania +/-60m2 mam wrażenie, że są dużo przestronniejsze od naszego. Przede wszystkim brakuje nam miejsca na Garderobę. Stąd prośba o pomoc w tej kwestii. Jak to rozlokować.

Chcielibyśmy mieć, 2 sypialnie, salon z aneksem, łazienke plus właśnie wspomnianą garderobę.

Załączam 2 rzuty jeden to "czysta kartka" mieszkania a druga rozkład wg dewelop.

f34813f4239a6db9.jpg

b2eacaa8cffe8442.jpg

Rozumiem w takim razie, że nie da się nic zrobić w związku z układem ścian nośnych. Mieszkanie 70m2 a przez układ wizualnie będzie z 50m2.. Zastanawiamy się również nad wykończeniem, a konkretnie rozstawem mebli. Stworzyłem w tym celu kilka wizualizacji, proszę o ocene czy jest ok, czy coś z czymś koliduje.

996ddc0d9e8274ad.png

ea33e95333f77544.png

a9c439b60f8ca31e.png

1f9e1e0fa928bf2c.png

63a3318c1594824c.png

9d5329b15550e4fc.png

To jest ostatnię piętro, więc nie ma schodów wyżej, na wcześniejszych etapach koleżanka kupiła podobne mieszaknie tylko 10m2 mniejsze (metr węższe) i mimo, że projekt zakładał umiejscownie drzwi jak u nas, to ma właśnie je przesunięte i szafe po długości. Nie wiem tylko czy tak zrobili czy sama w to ingerowała. WIEM natomiast z rozmowy z nią że narzeka, że tyle przestrzeni zabrało na korytarze. Dla przykładu wrzucam jej rzut projektu

9c14fe152867cfab.png

1 projekt bardziej do mnie przemawia, bo nie chcemy zwężać kuchni jak w 2 :) Tak czy siak dojrzewam do myśli, że bez architekta i projektu koncepcyjnego się nie obędzie. Ciekaw jestem tylko ile coś takiego może kosztować, i czy skoro jest to sama góra, to te ściany nośne muszą stać na swoim miejscu? może da się z nimi coś zrobić? I jeśli tak to czy to warte świeczki. Edytowane przez krzkrz20

Dobra, to inaczej orientuje się ktoś ile mniej więcej moze kosztować taka konsultacja architektoniczna, żeby ktoś zrobił z 3 projekty rozkładu pomieszczeń, bez mebli itp ? Bo wszędzie czytam, że jest coś takiego jak Projekt koncepcyjny ale zawiera on poza ścianami, meble, kolorystyke itp i takie coś już sporo kosztuje.