Kaizen 11.02.2020 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 22ppm to normalne powietrze czy to w mieście, czy na wsi, czy w lesie. Jak ktoś woli to mieć w płucach i na meblach, niż na filtrze - jego wola. Mniej więcej po miesiącu od połowy kwietnia do polowy maja: Czerpnia: [...] Od polowy maja do końca lipca: Czerpnia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) Ojej, kurz na kratce 20x20cm pieczołowicie zbieramy tam przez 2,5 miesiąca.Zaiste - biedni Ci co WM nie mają i muszą przejść całe swoje życie bez tej kratki. Jak ja teraz mam wyjechać na planowana majówkę w Bory Tucholskie ?Opuścić ten szczelnie pozamykany, chroniony filtrem F7 sterylny niemal domek, żeby wdychac to świństwo w lasach ? Wiesz co odróżnia Ciebie, od kaszpira007, czy mnie ?Wybór.My mamy wybór i piszemy, jak z niego korzystamy - z WM w kwestii zamykania/otwierania okien1.Ty wyboru już dokonałes i teraz jesteś już permanentnie fix .Tobie "ptaszory skrzeczą", a nam "ptaki świewają".Chcemy to słyszeć - otwieramy okna. Nie - to nie. Edytowane 11 Lutego 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2020 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) Zaiste - biedni Ci co WM nie mają i muszą przejść całe swoje życie bez tej kratki. Oj tak. Bardzo mi to dokuczało jak mieszkałem w bloku. Codziennie mogłem kurze ścierać. Opuścić ten szczelnie pozamykany, chroniony filtrem F7 sterylny niemal domek, żeby wdychac to świństwo w lasach ? Masz dom w lesie, że ten argument w dyskusji o otwieraniu okien podnosisz? Widzisz różnicę między wdychaniem czegoś przez 40 godzin w roku a kilkanaście godzin dziennie? To, że wychodzę i oddycham nieprzefiltrowanym, nieogrzewanym/chłodzonym powietrzem, moknę i wystawiam się na podmuchy wiatru to ma być argument za zapraszaniem tych warunków do domu? Wyłączasz zimą ogrzewanie, żeby być bliżej natury? Wiesz co odróżnia Ciebie, od kaszpira007, czy mnie ? Wybór. My mamy wybór i piszemy, jak z niego korzystamy - z WM w kwestii zamykania/otwierania okien1. Ty wyboru już dokonałes i teraz jesteś już permanentnie fix . Miałem wybór - i okna miałem ciągle zamknięte jak nie musiałem wietrzyć w dwóch poprzednich mieszkaniach o to było sporadycznie od czasu zamontowania w nich klim. Teraz też mam wybór, jak nie doczytałeś: Co do wietrzenia - ja nie mam nawet otwieranych okien. Tylko drzwi wejściowe i na taras, ale nawet tu nie wietrzę. Ale to nie jest wątek o fiksach, tylko o potrzebie/sensie wietrzenia przy WM. Z mojej strony EOsT Nie ma sensu powtarzanie dyskusji z wątku o zaletach WM Edytowane 11 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 11.02.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Kaizen - latem nikt nie pali w piecach, by się obawiać smogu. Nieprawda. Są debile, które w +40oC grzeją wodę do mycia generując swąd na całą okolicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) Oj tak. Bardzo mi to dokuczało jak mieszkałem w bloku. Codziennie mogłem kurze ścierać. Nie mieszkam przy Marszałkowskiej, czy innej ruchliwej ulicy Czy lato, czy ziama - sprzątam z taką samą częstotliwością. Miałem wybór - i okna miałem ciągle zamknięte jak nie musiałem wietrzyć w dwóch poprzednich mieszkaniach o to było sporadycznie od czasu zamontowania w nich klim. Teraz też mam wybór, jak nie doczytałeś: Super - całonocne wietrzenie za pomocą otwartych drzwi wejściowych i tarasowych Edytowane 11 Lutego 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 11.02.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Co do wietrzenia - ja nie mam nawet otwieranych okien. Tylko drzwi wejściowe i na taras, ale nawet tu nie wietrzę. Ciekawe jak czyścisz rolety od spodu buhahha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldente 11.02.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) Kaizen - latem nikt nie pali w piecach, by się obawiać smogu. Pali. Nawet ja paliłem, zanim nie zamontowałem paneli PV. Sąsiad ma solary, reszta sąsiadów nadal pali w piecu. Powód? CWU. Są debile Tak jak i chamy i prostaki. Słoma ci z butów wystaje. Edytowane 11 Lutego 2020 przez aldente Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Ciekawe jak czyścisz rolety od spodu buhahha Akirat @Kaizen rolet nie ma - a ja mam jednego fiksa i rolety za nią nie czyszczę. Przed oknem wisi tkanina (panel) i kiedy roleta jest opuszczona absolutnie nie widzę lamelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2020 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Pali. Nawet ja paliłem, zanim nie zamontowałem paneli PV. Sąsiad ma solary, reszta sąsiadów nadal pali w piecu. Tak jak i chamy i prostaki. Słoma ci z butów wystaje. Na szczęście u mnie w okolicznych starych domach, pomimo, że ogrzewają za pomocą węgla, każdy dom ma gaz (gotowanie i CWU) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 11.02.2020 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Tak wiemy ze cwu tylko to idotyczm, boilery elektryczne plus programator czasowy są tanie i bezobsugowe a piec na minimum ma niską sprawność wiec cena kwh tej wody tez wysoka. On nie czyści rolet bo ich nie ma buhahah Oj no trochę iest o fixach bo się nad nimi zastanawiam a to tak jakby mój wątek. Okna od ulicy i lini kolejowej mialyby te 3dB mniej co będzie juz odczuwalne i to bez kombinacji z szybami akustycznymi.Jedno mnie zastanawia jak to jest ze przypalaniem się czegoś. Ktoś w dzienniku pisał że jak coś mu się przypali to po godzinie reku na maxa nic już nie czuć. Jak mi się coś przypala to nawet uchylenie okien na przestrzał nie pomaga, przez 3-4h czuć. I wszystkie te omleciki mojego współmałżonka których co prawda nie przypala ale śmierdzą strasznie. I niech mi nikt nie mówi o wyciągu, teraz zimą widzę jak się wiatrak kręci sam w okapie, cug jest świetny ale to nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldente 11.02.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Testowałem CWU z grzałki w lato. Wyszło 350 zł za miesiąc. W porównaniu do wszystkiego innego jest drogo.W lato nie pali się węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2020 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Testowałem CWU z grzałki w lato. Wyszło 350 zł za miesiąc. 350zł to jakiś 1000kWh. Wystarcza do podgrzania z 18m3 wody do 55*. Więc masz ogromne zużycie i/lub straty (np masz cyrkulację położoną na chudziaku i grzejesz tym grunt pod domem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.02.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Ciekawe jak czyścisz rolety od spodu buhahha Kaizen nie ma rolet bo jak się złodziej włamie too nikt nie zauważy, że jest w środku (taka mniej więcej była argumentacja w wątku z roletami - chociaż nic nie przebije argumentu przeciw fudze epoksydowej :D ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2020 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Kaizen nie ma rolet bo jak się złodziej włamie too nikt nie zauważy, że jest w środku (taka mniej więcej była argumentacja w wątku z roletami - chociaż nic nie przebije argumentu przeciw fudze epoksydowej :D ). Rolet zewnętrznych nie mam, bo wszystkie ich funkcjonalnosci realizuję innymi, tańszymi i lepszymi sposobami. Możesz mi przypomnieć ten argument przeciwko fudze, którą mam w łazienkach? Bo chyba nie masz na myśli ceny ani kłopotów z doczyszczeniem, jak zostanie na płytkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.02.2020 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 To po co Ci dach, ściany, klima, system grzewczy itd. jak chcesz tak obcować z naturą? Ja dom budowałem, żeby zapewnić swojej rodzinie komfortowe warunki wbrew zakusom natury, by je zepsuć. Jak chcę poobcować, to wychodzę z domu. Co za logika... To normalne, że gdzie kominy, tam smog. Gdzie drogi gruntowe i pola, tam kurz. Mi to przeszkadza tak samo jak pyłki. W sezonie mam żółty dach i działkę. Otwierając okna miałbym też żółto wewnątrz. Naprawdę chcesz wpuszczać do domu to, co widać na filtrach WM? Polska to nie Afryka i raczej warunki atmosferyczne nie pozwalają aby spać na zewnątrz i spać w szałasie No cóż jak wybrałeś miejsce gdzie jest duży hałas , zanieczyszczenie , smog to się nie ma co dziwić że chcesz się "odciąć" od otoczenia , ale nie każdy w takim miejscu mieszka i niektórzy chcą "korzystać" ile się da i cieszyć tym miejscem w jakim mieszkają .. Bo z Twojej wypowiedzi wynika że środowisko w którym mieszkasz jest niemalże toksyczne i tak bardzo przed nim się bronisz , ale jak tak to po co ci dom ? Nie lepiej było kupić mieszkanie na jakimś wybetonowym osiedlu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.02.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Rolet zewnętrznych nie mam, bo wszystkie ich funkcjonalnosci realizuję innymi, tańszymi i lepszymi sposobami. Możesz mi przypomnieć ten argument przeciwko fudze, którą mam w łazienkach? Bo chyba nie masz na myśli ceny ani kłopotów z doczyszczeniem, jak zostanie na płytkach? Pisałeś o trudnościach w wysychaniu kleju pod płytkami po nałożeniu tejże fugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.02.2020 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Ojej, kurz na kratce 20x20cm pieczołowicie zbieramy tam przez 2,5 miesiąca. Zaiste - biedni Ci co WM nie mają i muszą przejść całe swoje życie bez tej kratki. Jak ja teraz mam wyjechać na planowana majówkę w Bory Tucholskie ? Opuścić ten szczelnie pozamykany, chroniony filtrem F7 sterylny niemal domek, żeby wdychac to świństwo w lasach ? Myślę że Kaizen jak wychodzi z domu to taki strój zakłada , aby żaden pyłek , PM10 czy inna bardzo zabójcza substancja nie miała z nim kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 11.02.2020 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Dom ma tą przewagę nad miszkaniem że nie masz sąsiadów za scianą i nie masz wspólnoty tylko w wszystkim sam decydujesz. I to są dla niektórych wystarczające argumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 11.02.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) Pali. Nawet ja paliłem, zanim nie zamontowałem paneli PV. Sąsiad ma solary, reszta sąsiadów nadal pali w piecu. Powód? CWU. Tak jak i chamy i prostaki. Słoma ci z butów wystaje. Czemu? Bo krytykuje jawny debilizm typu grzanie latem w +40 stopni CWU za pomocą węgla, drewna lub innych śmieci w kopciuchu? Czujesz się dotknięty, bo sam tak robiłeś do niedawna? Co do braku sąsiadów jak się mieszka w domu to nieprawda. Najczęściej za płotem jest sąsiad. Dobrze jak ma rozum. Gorzej jak to człowiek małego rozumku, który swoim zachowaniem uprzykrza Ci życie (np paląc w piecu latem). Edytowane 11 Lutego 2020 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 11.02.2020 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Testowałem CWU z grzałki w lato. Wyszło 350 zł za miesiąc. W porównaniu do wszystkiego innego jest drogo. W lato nie pali się węglem. Ja ci nawet to rozwine co napisał Kaizen 18000*45*0,00116*0,35= okolo330zl plus straty na boilerze 2*30*0,35= kolo 20zl Razem masz 350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts