Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplać czy nie ocieplać

Recommended Posts

Mam piwnice pod całością budynku, parter plus poddasze.

Pytanie jak ocieplić strop pod częścią garażową i czy w ogóle ocieplać ... bo mam tu watpliwości czy to ma sens..piwnica nieogrzewana , od gruntu myśle dać jakieś 10cm styroduru,ściany piwnicy 10cm styrodur już jest.

Strop pod częscią mieszkalną parter wiadomo jakieś10 cm lepszego styro trzeba dać , ale pod częścią garażowo gosp. (w bryle budynku)..

Wychodze z założenia że w lecie bedzie chłodzić strop a w zimie dogrzewać jako że w ziemi bedzie cieplej jak na zewnatrz które to ciepło przejdzie mi do garażu na parterze..

Prosze o opinie czy dobrze główkuje.

nie powinieneś stawiać pytania : " czy w ogóle ocieplać ", tylko : ile ocieplić ?

przy temp. wewn. większej / równej 16 stopni dla pomieszczeń nad pomieszczeniami nieogrzewanymi ( np. piwnicznymi ) wymogi dla stropu to U=0,25.

I teraz możesz sobie policzyć ile masz styropianu na stropie, a ile powinieneś założyć od spodu stropu

Rozumie że piszesz o pomieszczeniach mieszkalnych..

Ja pytam o strop pod garażem w bryle budynku na poziomie parteru. Żeby sie dobrze zrozumieć. Tam nie musze mieć tych 16 może być i 10 i poniżej ściana działowa od mieszkalnej części bedzie ocieplona w projekcie 5cm styro.może dam 10cm.

Gość Arturo72

Ja bym dał pod garażem, jednocześnie musisz odizolowac garaż od części mieszkalnej czyli styro również na ścianę w garażu od wewnątrz.

Garaż będziesz grzał stratami ciepła z domu ;)

Edytowane przez Arturo72

A może jest ktoś kto ma piwnice nad nią garaż a nad garażem sypialnie i jak to pogodzić wszystko razem żeby było tak jak trzeba.W projekcie w sypialni na poddaszu pod wylewką tylko 5cm styro..zdecydowanie za mało..żeby zachować poziom będe musiał w garażu po sufitem dołożyć jakąś izolacje co by garaż nie wyciągał za bardzo..

• 1 year później...
A może jest ktoś kto ma piwnice nad nią garaż a nad garażem sypialnie i jak to pogodzić wszystko razem żeby było tak jak trzeba.W projekcie w sypialni na poddaszu pod wylewką tylko 5cm styro..zdecydowanie za mało..żeby zachować poziom będe musiał w garażu po sufitem dołożyć jakąś izolacje co by garaż nie wyciągał za bardzo..

Teraz dopiero zauważyłem ten post.

I jak to ogarnąłeś?

Ja mam identyczną sytuację.