Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewody grzejne - podłogówka elektryczna akumulacyjna

dj_arch

Recommended Posts

Witam

Wertuje od dłuższego czasu informacje nt. mocy kabli potrzebnej do ogrzewania akumulacyjnego całego domu jednorodzinnego. Udało mi się znaleźć konkretną informację np tu: https://assets.danfoss.com/documents/DOC277546322901/DOC277546322901.pdf

z tym że jak mam to wyliczyć wg podanych współczynników (moduł CC etc.) to mi chyba z tydzień zejdzie a i nie mam pewności czy zrobię to dobrze :)...Może ktoś z Was się orientuje jaką przyjąć średnią moc na m2 typowego domu jednorodzinnego w pomieszczeniach typu - salon z kuchnią, łazienka, wiatrołap, pokoje sypialne na poddaszu etc?

Ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne traktuję trochę jako eksperyment. Miałem grzać piecami elektrycznymi (dotychczas sprawdziły się na 100%), ale znajomy ma taka podłogówkę i u niego to wystarcza, kable są na tyle tanie, że nie zaszkodzi spróbować a jak nie wypali w przyszłości dodam piece. Budynek który ma być grzany to dom ok 120m2, podłoga na gruncie+styropian 20cm, Wylewkę akumulacyjną chcę dać cementową o grubości 10cm. ściany to porotherm 25cm +15styro, pokoje na poddaszu na stropie teriva dach 30cm wełny. Docelowo z rekuperacją + GWC, kominek z rozprowadzeniem ciepła (to bardziej na pory przejściowe). Dodatkowo zostaną dołączone dwa piece akumulacyjne, które już mam - 1,2 kW + 3kW (dynamiczne STIEBEL) - zostaną przeniesione ze starego domu.

Wszystkie instalacje mają być odpowiednio sterowane z jednego modułu, więc mogę założyć moc większą niż trzeba - w razie czego komputer będzie wyłaczał, ale z drugiej strony nie chcę przesadzić - no i jest ograniczona ilość miejsca na kable. Może ktoś z Was przerabiał temat i jest w stanie powiedzieć jakie są średnie moce na dane pomieszczenia odległości kabli od siebie etc? Będę wdzięczny za informacje - pozdrawiam.

Punkt 4 w pierwszym poście. Dalej w wątku też temat się przewija. Np. W dzisiejszych postach.

Generalnie, przydatny i ciekawy wątek tam poruszyłeś niestety nie dałem rady przebić się przez wątki zaśmiecające przez niektórych odpowiadających a dyskusja zboczła z tematu. Ale postaram się jeszcze prześledzić. Dziękuje za zainteresowanie.