dj_arch 12.02.2020 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Witam Wertuje od dłuższego czasu informacje nt. mocy kabli potrzebnej do ogrzewania akumulacyjnego całego domu jednorodzinnego. Udało mi się znaleźć konkretną informację np tu: https://assets.danfoss.com/documents/DOC277546322901/DOC277546322901.pdf z tym że jak mam to wyliczyć wg podanych współczynników (moduł CC etc.) to mi chyba z tydzień zejdzie a i nie mam pewności czy zrobię to dobrze ...Może ktoś z Was się orientuje jaką przyjąć średnią moc na m2 typowego domu jednorodzinnego w pomieszczeniach typu - salon z kuchnią, łazienka, wiatrołap, pokoje sypialne na poddaszu etc? Ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne traktuję trochę jako eksperyment. Miałem grzać piecami elektrycznymi (dotychczas sprawdziły się na 100%), ale znajomy ma taka podłogówkę i u niego to wystarcza, kable są na tyle tanie, że nie zaszkodzi spróbować a jak nie wypali w przyszłości dodam piece. Budynek który ma być grzany to dom ok 120m2, podłoga na gruncie+styropian 20cm, Wylewkę akumulacyjną chcę dać cementową o grubości 10cm. ściany to porotherm 25cm +15styro, pokoje na poddaszu na stropie teriva dach 30cm wełny. Docelowo z rekuperacją + GWC, kominek z rozprowadzeniem ciepła (to bardziej na pory przejściowe). Dodatkowo zostaną dołączone dwa piece akumulacyjne, które już mam - 1,2 kW + 3kW (dynamiczne STIEBEL) - zostaną przeniesione ze starego domu. Wszystkie instalacje mają być odpowiednio sterowane z jednego modułu, więc mogę założyć moc większą niż trzeba - w razie czego komputer będzie wyłaczał, ale z drugiej strony nie chcę przesadzić - no i jest ograniczona ilość miejsca na kable. Może ktoś z Was przerabiał temat i jest w stanie powiedzieć jakie są średnie moce na dane pomieszczenia odległości kabli od siebie etc? Będę wdzięczny za informacje - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2020 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Nie ma czegoś takiego jak "typowy dom". OZC i klik w sygnaturkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dj_arch 12.02.2020 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Dzięki, czytałem wątek, ale nie zauważyłem odpowiedzi na w/w temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 12.02.2020 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Dzięki, czytałem wątek, ale nie zauważyłem odpowiedzi na w/w temat Przy grzaniu akumulacyjnym coś pomiędzy 85 a 115 W/m2,, czy będziesz już zadowolony. Bez OZC nawet nie myśl o prawidłowym doborze mocy chyba że też w ramach eksperymentu:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2020 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Dzięki, czytałem wątek, ale nie zauważyłem odpowiedzi na w/w temat Punkt 4 w pierwszym poście. Dalej w wątku też temat się przewija. Np. W dzisiejszych postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dj_arch 12.02.2020 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 widzę że bez wyliczeń sie nie obejdzie ;P hihi. Ok przewałkuje temat i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dj_arch 12.02.2020 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Punkt 4 w pierwszym poście. Dalej w wątku też temat się przewija. Np. W dzisiejszych postach. Generalnie, przydatny i ciekawy wątek tam poruszyłeś niestety nie dałem rady przebić się przez wątki zaśmiecające przez niektórych odpowiadających a dyskusja zboczła z tematu. Ale postaram się jeszcze prześledzić. Dziękuje za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.02.2020 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 15cm izolacji na ścianie i kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dj_arch 12.02.2020 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.02.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 tak jest Na bogato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 12.02.2020 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 A wystarczy 10 zł do metra dodać i było by git, a tak za chwilę PV za 15 tyś dojdzie bo ogrzewanie drogie.dj_arch przy kablach czy prądzie jako źródle CO to min.20 cm styro 031-033 jest podstawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts