Konsultant Viessmann 16.02.2021 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Co do Mojego Prądu to nic dalej nie wiadomo i pewnie taki stan niewiedzy jeszcze trochę potrwa. Prawdopodobnie trzeci nabór będzie wspierał dodatkowe rozwiązania, np. ładowarki do samochodów elektrycznych, ale dopóki program nie zostanie ogłoszony, to ciężko cokolwiek powiedzieć, bo w tym momencie to tylko gdybanie. Jeśli chodzi o operatorów, to na pewno dla nich duże znaczenie ma to, żeby ludzie zwiększali autokonsumpcję i inwestowali w magazyny energii. Są obecnie prowadzone rozmowy na temat zmian w systemie opustów, np. po to żeby wprowadzić definicję prosumenta zbiorowego. Ja osobiście na razie nie martwiłbym się, że nagle wszystko pozmieniają i bycie prosumentem nie będzie się opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent_furman 20.02.2021 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Witam,Po założeniu z początkiem roku instalacji PV dostałem prognozy na 2021 rok. Pomimo braku historii produkcji własnego prądu z poprzednich lat prognoza płatności na cały rok wynosi 285 zł. Dodatkowo muszę pochwalić tauron, bo u mnie licznik na dwukierunkowy wymienili po 2 dniach od złożenia wniosku. Ale rozumiem, że martwy sezon i nie mają dużo pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrw81 23.02.2021 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Witam posiadam instalację 8,14kWp licznik wymieniono w październiku 2020 tauron przysłał prognozy 2miesięczne i poinformował o rocznym rozliczeniu. Mam pytanie jak będę rozliczony jeżeli przez miesiące od października do lutego jestem na minusie czy jeżeli w miesiące wiosenne i letnie nazbieram nadwyżkę pokrywającą zużycie z poprzednich zimowych miesięcy to wyjdę na "0" czy za te zimowe będę musiał zapłacić a z wiosennych i letnich zostanie na przyszły rok ? Pytam bo ktoś pisał że nie ma rozliczenia do tyłu z tego by wychodziło że nie ma sensu zakładać instalacji przed zimą tylko na wiosnę oczywiście rozchodzi mi się o ten pierwszy rok Proszę o odpowiedź dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrw81 23.02.2021 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Nie dostałem rozliczenia końcem roku... Dostałem prognozy od 10.2020 do 07.2021 średnio 180zł za 2m-ce. Ja myślę że rozliczenie przyślą wraz z fakturą za sierpień-wrzesień bo wtedy będzie mijał pełny rok...Tylko się właśnie zastanawiam czy np. rozliczają rok od daty wymiany licznika czy od 1 stycznia do 31 grudnia Prawdopodobnie zużycie będę miał większe niż produkcja dlatego zostawiłem prognozy żeby już jakaś kwota była uzbierana:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrw81 23.02.2021 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Wcześniej tzn w 2019 i początkiem 2020 w tauron rozliczenia jeżeli półroczne to przypadały na 30.06 i 31.12, obecnie są przeważnie roczne, chyba że klient sobie życzy inaczej i przypadają od dnia zamontowania licznika dwukierunkowego do prawdopodobnie pełnego roku i na pewno jeżeli nie miałeś rozliczenia na koniec2020 to będziesz rozliczony od daty wymiany licznika Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz B 02.03.2021 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) A ja mam pytanie poboczne.Są różne firmowe aplikacje np na telefon.Czy są one wiarygodne z produkcją energii?Rozumiem że one pokazuja tylko energię wyprodukowaną.Nie ma to nic z wspólnego z bieżącym zużyciem.?Czy tak? Trochę pytam - jeżeli chodzi o temat.Tata naprodukował prawie 3 MWh od sierpnia.( 2,6 do grudnia ) .średnio zużywa ok 16 - maks 20kW/dzień czyli ok 600kW/mc w zimieInstalacja pracuje od sierpnia. Mimo tego zapłacił >2500 zł za energię w rozliczeniu do grudnia.Wiem że to ogólnikowo -Ale nawet jakby zużywał 600kW*5mcy = 3000kW . to jakieś pokrycie z FV powinno być? Instalacja ma 9,5 Kvp na południe Edytowane 2 Marca 2021 przez Lukasz B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiget0046 05.03.2021 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Witam montuje 9,7 kv i pytanie obecna taryfa g12 czy zmieniać ? I jak się rozliczać z tauron pół roczne czy roczne ? Totalnie się już w tym pogubiłem a słyszałem ze mogą być z tym problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 08.03.2021 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Wie ktoś czy opłata OZE która w tym roku wynosi 2,7zł brutto/MWh liczona jest od energii pobranej z sieci?, czy różnicy pomiędzy energią oddaną, a pobraną z sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 08.03.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Magazyny energii ? Trochę to śmieszne bo o ile w lecie to co wyprodukuje fotowoltaika w słoneczny dzień w nocy lub w pochmurny dzień może zostać wykorzystane, to co mają magazynować "magazyny" w zimie i późną jesień sokoro wtedy konsumpcja jest na bieżąco (dla grzejących prądem). l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.03.2021 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 12 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 08.03.2021 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Tu nie chodzi o produkcję tylko cenę energii. Można nie mieć PV i korzystać z magazynu energii. Jak masz taryfę G12 to możesz naładować magazyn w taniej taryfie i pobierać z niego w drogiej. Jak rząd Ci taki magazyn sfinansuje to będzie musiał być na stałe podłączony do sieci w celu jej stabilizacji. Jak energii w sieci będzie za dużo to będzie się magazyn z niej ładował a jak w sieci braknie to sobie ona z tego magazynu pobierze. Super czyli zainwestować 30 tys w magazyn i ładować go tanią taryfą nocną. Żywotność magazynu 5000-6000 kWh przez całe swoje życie, bo jej żywot jest obliczony na 20 tys. cykli, co daje 4-5 zł/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.03.2021 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 12 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.03.2021 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Od różnicy pomiędzy energią oddaną, a pobraną z sieci, inaczej już po zbilansowaniu Rozumiem, że przy wyznaczania progów (dla osób fizycznych) do określania opłaty mocowej, bierze się tylko energię pobraną, nie tą zbilansowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 10.03.2021 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Dokładnie tak, do wyznaczania progu opłaty mocowej bierze się całą energię zarejestrowaną jako pobraną Dzięki za potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.03.2021 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 12 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 10.03.2021 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) Z uwagi na wprowadzenie opłaty mocowej oraz składki OZE (różnej od zera) opłaty stałe rok do roku wzrosły o 100%. W 2020 było ok. 15zł, teraz wychodzi ok. 30zł, w tym tempie podwyżek, mając PV za kilka lata będzie płacić za prąd tylko co w 2020 bez PV - rewelacja!, brawo rządzący ! Czyli również tą energię którą prosument zakumulował w sieci? Nie, tylko energię pobraną z sieci. Za energię wprowadzoną do sieci pewnie za zaczną nas ekstra kasować za rok, albo dwa - małymi kroczkami nas dojadą. Edytowane 10 Marca 2021 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 10.03.2021 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Sorry, takie są zasady hodowli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.03.2021 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Mam problem z wyliczeniem nadwyżki kw i proszę o pomoc. Fotowoltaika założona w maju 2020 roku o mocy 9,75 kw. Tauron - taryfa G11 - pakiet Prosument Komfort Plus. Rozliczenie roczne z prognozą. Licznik dwukierunkowy ze zdalnym odczytem. Instalacja 3 fazowa. ============================================================================================= Na początek prognoza na ten rok była wyższa niż bez PV, ale to zaraz reklamowałem i mam teraz opłaty stałe 58,15 zł co dwa miesiące. Pozostała mi jedynie kwestia prawidłowego rozliczenia zbilansowania zużycia i produkcji energii za 2020 rok - bo coś tu źle wyliczam i nie mogę dojść do ładu i nie zgadza mi się to z fakturą ! Tak więc dane do wyliczeń na koniec 2020 roku. Odczyt z licznika: - energia pobrana z sieci 4243,4 kw - energia oddana do sieci 5479,8 kw - współczynnik ilościowy (opust) to 0,8 Czyli (5479,8 x 0, - 4243,4 = 140,44. Tak więc w magazynie na przyszły rok zostało mi jeszcze 140,44 kw do wykorzystania przez 12 m-cy. Tymczasem z faktury Taurona wychodzi, że w magazynie zostało o wiele więcej No ale jak tu do tych wartości Tauron przelicza bilansowanie międzyfazowe i jaki to ma wpływ na wyliczenie to dokładnie nie wiem - no to może w tym być pies pogrzebany, że wyliczenia się nie zgadzają. Proszę - niech mnie ktoś oświeci jak to prawidłowo rozliczać a ja tu później wkleję tą fakturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.03.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) To jest rozliczenie od 19.05.2020 do 31.12.2021 roku. Coś nie chce mi się tu zdjęcia załadować - to go umieszczam pod nw. linkiem. https://www.czp.pl/fotowoltaika/rozliczenie_2020.jpg Edytowane 23 Marca 2021 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.03.2021 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) Z tym licznikiem też coś nie pasuje bo był zakładany nowy. Licznik był założony parę dni wcześniej niż 19.05.2020 r. to jest to parę dni poślizgu. No ale niech i tak będzie to skąd im wyszło, że do rozliczenia pozostaje jeszcze 840 kWh w następnym okresie rozliczeniowym ? Edytowane 23 Marca 2021 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts