Michał_budowlanec 14.02.2020 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Witam, W tym roku planuje zlecić remont poddasza, mają się tam znaleźć nowe pokoje (mamy duży dom). Z projektu domu wynika że strop jest monolityczny i ma 16cm grubości. Chce tak wygłuszyć strop aby osiągnąć stu procentową dźwiękoszczelność (albo przynajmniej żeby przepuszczało tak mało hałasu jak to możliwe, oczywiście w obie strony). Jakiej grubości powinna być wełna mineralna i wylewka betonowa na wełnie by osiągnąć najlepszą dźwiękoszczelność ? Czy lepiej dać miękką wełnę czy twardą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2020 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 praktycznie niemożliwe. Budynek musiałby byc projektowany od początku na taki, który nie przenosi drgań akustycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.02.2020 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Witam, W tym roku planuje zlecić remont poddasza, mają się tam znaleźć nowe pokoje (mamy duży dom). Z projektu domu wynika że strop jest monolityczny i ma 16cm grubości. Chce tak wygłuszyć strop aby osiągnąć stu procentową dźwiękoszczelność (albo przynajmniej żeby przepuszczało tak mało hałasu jak to możliwe, oczywiście w obie strony). Jakiej grubości powinna być wełna mineralna i wylewka betonowa na wełnie by osiągnąć najlepszą dźwiękoszczelność ? Czy lepiej dać miękką wełnę czy twardą ? Mam znajomego i córce bo wali w bębny izolował podłogę korkiem i wykładziną. Była też warstwa pianki. Wyciszenie ściany i podłogi w pokoju muzycznym Aby zadbać o wyciszenie ściany, pokryj ją warstwą wełny mineralnej. To sprężysty materiał, który może poprawić akustykę pomieszczenia nawet o kilkanaście decybeli, a także zniweluje występowanie drgań spowodowanych głośnymi dźwiękami. Tę metodę możesz zastosować w już istniejącym pokoju, jednak będzie ona wymagała zbudowania dodatkowych ścianek, odsuniętych od pierwotnych o około 1 cm. To właśnie pomiędzy nimi ma się znaleźć wełna.Do izolacji dźwiękowej podłogi możesz natomiast użyć maty wygłuszającej, którą umieszcza się pod panelami czy deskami. Może ona być wykonana z materiałów naturalnych (tektura falista, płyta korkowa lub drewnopodobna) lub chemicznych (pianka poliuretanowa). Im grubsza mata, tym lepsza izolacja akustyczna podłogi. Pamiętaj jednak, że jeśli pomieszczenie ma pełnić także inne funkcje, ważny jest umiar. Mocne wyciszenie nadaje się do profesjonalnego studia nagraniowego, ale nie pokoju w mieszkaniu. W takim przypadku dźwięki nie mogą być zbytnio stłumione, powinny za to się odpowiednio rozchodzić.Bez ograniczeń możesz natomiast stosować specjalne materiały wykończeniowe na podłogę, które zagwarantują wyciszenie pokoju muzycznego. W przypadku pomieszczenia zlokalizowanego na piętrze postaw na podłogi drewniane lub korkowe, które mają najlepsze właściwości absorbowania dźwięku. Funkcjonalne podłogi tego typu oraz duży wybór wzorów znajdziesz w ofercie sklepu Dobre Dla Domu. https://klebekmysli.pl/jak-wyciszyc-pokoj-muzyczny-gdy-w-domu-mieszka-mlody-artysta/ Żadna to podpowiedź ale jak młoda wali w bębny teoretycznie nic nie słychać. Wiem bo na imprezach bywam i mi sie nic z ze szkła nie wylewa i mogę po celować łyżka w talerz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_budowlanec 18.02.2020 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Dziękuje za odpowiedzi, niestety w dalszym ciągu nie wiem jakiej grubości powinna być wełna mineralna i betonowa wylewka na niej, nie wiem też czy lepiej dać wełnę twardą czy miękką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_budowlanec 26.02.2020 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Pytanie niestety dalej aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.02.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Adaptacja strychu na poddasze wymaga projektu, zleć architketowi dobór warstw tak aby uzyskać wymaganą izolacyjność akustyczną przegród. Coś takiego jak piszesz "stuprocentowa dźwiękoszczelność" raczej nieosiągalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 ktoś ci na forum napisze 5 cm. Zrobisz tak, będzie słychać i do kogo będziesz miał pretensje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 26.02.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 ktoś ci na forum napisze 5 cm. Zrobisz tak, będzie słychać i do kogo będziesz miał pretensje? mam 8 cm układane warstwowo na przekładkę (mowa o styropianie) i o ile dzwieków nie sychać o tyle mocno niosa się kroki itp (mam lany strop) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_budowlanec 27.02.2020 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Skuteczniejsza będzie wełna mineralna twarda czy miękka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 27.02.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 ilośc decybeli ma Cie interesowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_budowlanec 29.02.2020 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 ilośc decybeli ma Cie interesowac Tak jak w temacie, tyle by przepuszczało jak najmniej hałasu. Nie wiem tylko czy lepsza byłaby wełna mineralna miękka czy twarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts