kbilski 14.02.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Złożyłem wniosek o zmianę przyłącza, słup stoi przy samej granicy działki. Tauron wstępnie poinformował o kosztach w okolicy 5tyś.Pytanie brzmi czy elektryk może wykonać większość część tej pracy, bo mam wrażenie że w Tauronie mają ceny z kosmosu.. Czy elektryk może postawić skrzynkę ZK i zainstalować w niej niezbędną aparaturę, tak żeby Tauron jedynie skasował za podłączenie kabla ze słupa do skrzynki ?W ogóle to nie rozumiem czemu Tauron pobiera za to opłaty. Za każdy nowy przyłącz też tak kasują? Czy tylko mnie, bo chce zmienić coś, co już istnieje na bardziej estetyczne i bezpieczniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.02.2020 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Złożyłem wniosek o zmianę przyłącza, słup stoi przy samej granicy działki. Tauron wstępnie poinformował o kosztach w okolicy 5tyś. Pytanie brzmi czy elektryk może wykonać większość część tej pracy, bo mam wrażenie że w Tauronie mają ceny z kosmosu.. Czy elektryk może postawić skrzynkę ZK i zainstalować w niej niezbędną aparaturę, tak żeby Tauron jedynie skasował za podłączenie kabla ze słupa do skrzynki ? W ogóle to nie rozumiem czemu Tauron pobiera za to opłaty. Za każdy nowy przyłącz też tak kasują? Czy tylko mnie, bo chce zmienić coś, co już istnieje na bardziej estetyczne i bezpieczniejsze... Za każde nowe przyłącze każdy dostawca kasuje opłaty według ustalonych stawek. Jest to w granicach 60 - 70 zł brutto za kW w przypadku przyłącza ziemnego i mniejsza stawka ok 35 zł za przyłącze napowietrzne. W Twoim przypadku chodzi dodatkowo o zmianę z lini napowietrznej na ziemną więc wychodzi jeszcze więcej. Przebudowy nie wykonuje Tauron ale zewnętrzna firma która wygrała przetarg na wszelkie prace w danym rejonie. Sam koszt materiałów wynosi połowę tej kwoty ale do tego dochodzi robocizna oraz papierkowa robota związana z wszelkimi ustaleniami projektowymi , geodezją pomiarami itp sprawami. Właśnie w związku z tymi sprawami nie może wykonywać tego Twój elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts