Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana przyłącza z napowietrznego na naziemne TAURON

kbilski

Recommended Posts

Złożyłem wniosek o zmianę przyłącza, słup stoi przy samej granicy działki. Tauron wstępnie poinformował o kosztach w okolicy 5tyś.

Pytanie brzmi czy elektryk może wykonać większość część tej pracy, bo mam wrażenie że w Tauronie mają ceny z kosmosu..

Czy elektryk może postawić skrzynkę ZK i zainstalować w niej niezbędną aparaturę, tak żeby Tauron jedynie skasował za podłączenie kabla ze słupa do skrzynki ?

W ogóle to nie rozumiem czemu Tauron pobiera za to opłaty. Za każdy nowy przyłącz też tak kasują? Czy tylko mnie, bo chce zmienić coś, co już istnieje na bardziej estetyczne i bezpieczniejsze...

Złożyłem wniosek o zmianę przyłącza, słup stoi przy samej granicy działki. Tauron wstępnie poinformował o kosztach w okolicy 5tyś.

Pytanie brzmi czy elektryk może wykonać większość część tej pracy, bo mam wrażenie że w Tauronie mają ceny z kosmosu..

Czy elektryk może postawić skrzynkę ZK i zainstalować w niej niezbędną aparaturę, tak żeby Tauron jedynie skasował za podłączenie kabla ze słupa do skrzynki ?

W ogóle to nie rozumiem czemu Tauron pobiera za to opłaty. Za każdy nowy przyłącz też tak kasują? Czy tylko mnie, bo chce zmienić coś, co już istnieje na bardziej estetyczne i bezpieczniejsze...

Za każde nowe przyłącze każdy dostawca kasuje opłaty według ustalonych stawek.

Jest to w granicach 60 - 70 zł brutto za kW w przypadku przyłącza ziemnego i mniejsza stawka ok 35 zł za przyłącze napowietrzne. W Twoim przypadku chodzi dodatkowo o zmianę z lini napowietrznej na ziemną więc wychodzi jeszcze więcej.

Przebudowy nie wykonuje Tauron ale zewnętrzna firma która wygrała przetarg na wszelkie prace w danym rejonie.

Sam koszt materiałów wynosi połowę tej kwoty ale do tego dochodzi robocizna oraz papierkowa robota związana z wszelkimi ustaleniami projektowymi , geodezją pomiarami itp sprawami.

Właśnie w związku z tymi sprawami nie może wykonywać tego Twój elektryk.