Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyrównać nierówny chudziak pod układanie styropianu?

Morecus1

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam taki o to problem, zbliżając się do układania styropianu na który uloze rury ogrzewania podłogowego odkryłem że ekipa która lała chudziaka wylala go do dupy... Przy ścianach jest ok a na środku w każdym pomieszczeniu do nawet minus 3 cm. Pytanie brzmi czym i jak to wyrównać... Nadlać? Jak to wykonać aby jak najmniej się narobić i nie zbankrutowac?

Myślałem o rozłożeniu suchego betonu na latach tyle że bez wirowania. Dobry to pomysł?

Proszę o konstruktywna krytykę oraz o własne pomysły.

Pozdrawiam

Dziękuję

Piotr

• 6 months później...

Dołączę się do zapytanie. Moja ekipa nie wygładziła porządnie płyty fundamentowej. Są nierówności, nie jest to gładkie.

Ano na parterze muszę położyć EPS 15 cm, a na poddaszu 5 cm. na to ogrzewanie podłogowe.

Są różne szkoły, ja się zastanawiam nad wylaniem cieniutkiej warstwy posadzki samopoziomującej 0 do 2 cm, w takim przypadku liczę się z koniecznością użycia poziomicy/łaty aby mechanicznie wygładzić i wypoziomować.

Inna opcja to użyć zaprawę betonową z przedozowaną ilością wody aby łatwo równać.

Oba powyższe rozwiązanie wymagają czasu i dokładności. Naniesiona warstewka ma po prostu być pod EPS, wiadomo że będzie bardzo krucha.

No jeszcze jest piaseczek, który wybitnie łatwo równać, no ale w tym przypadku podobno podłoga będzie pracowała jako miech itd...

[EDIT] są jeszcze takie opcje jak podsypki, np. keramzyt podsypkowy można w grubych warstwach nakładać na bardzo nierówne podłożna

Co sądzicie?

Edytowane przez v1ncent