Morecus1 16.02.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Witam wszystkich! Mam taki o to problem, zbliżając się do układania styropianu na który uloze rury ogrzewania podłogowego odkryłem że ekipa która lała chudziaka wylala go do dupy... Przy ścianach jest ok a na środku w każdym pomieszczeniu do nawet minus 3 cm. Pytanie brzmi czym i jak to wyrównać... Nadlać? Jak to wykonać aby jak najmniej się narobić i nie zbankrutowac?Myślałem o rozłożeniu suchego betonu na latach tyle że bez wirowania. Dobry to pomysł? Proszę o konstruktywna krytykę oraz o własne pomysły. Pozdrawiam Dziękuję Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v1ncent 17.08.2020 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Dołączę się do zapytanie. Moja ekipa nie wygładziła porządnie płyty fundamentowej. Są nierówności, nie jest to gładkie.Ano na parterze muszę położyć EPS 15 cm, a na poddaszu 5 cm. na to ogrzewanie podłogowe. Są różne szkoły, ja się zastanawiam nad wylaniem cieniutkiej warstwy posadzki samopoziomującej 0 do 2 cm, w takim przypadku liczę się z koniecznością użycia poziomicy/łaty aby mechanicznie wygładzić i wypoziomować.Inna opcja to użyć zaprawę betonową z przedozowaną ilością wody aby łatwo równać.Oba powyższe rozwiązanie wymagają czasu i dokładności. Naniesiona warstewka ma po prostu być pod EPS, wiadomo że będzie bardzo krucha.No jeszcze jest piaseczek, który wybitnie łatwo równać, no ale w tym przypadku podobno podłoga będzie pracowała jako miech itd... [EDIT] są jeszcze takie opcje jak podsypki, np. keramzyt podsypkowy można w grubych warstwach nakładać na bardzo nierówne podłożna Co sądzicie? Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez v1ncent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 17.08.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 wyrównać mieszanką perlit + gips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2020 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Jak dasz 5cm wylewki betonowej, to każdy metr kwadratowy zostanie obciążony 120kg (w stanie mokrym jeszcze więcej). Nie dociśnie to styropianu?IMO szkoda kasy i roboty, żeby równać podkład pod styropian - jastrych dociśnie i wyrówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts