kieras852327 17.02.2020 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Witam, mam pytanko dotyczace domu. Ogolnie dom jest z lat 60tych ale niedawno byla robiona dobudowa, i tu moje pytanie bo w projekcie budowlanym jest szkic calego domu ale czy moge np. Wyburzyc scianke dzialowa w miedzyczasie ktora znajduje sie w pomieszczeniu ktory nie ma nic wspolnego z dobudowa domu? Tzn jest calkiem w innej czesci domu. Czy musze to pierwsze zglosic projektantowi i on musi naniesc zmiany? Prosze o pomoc, bo tak mysle ze skoro to jest niezwiazane z nowa czescia domu to chyba moge bez zadnego problemu, ale czekam na wasze odpowiedzi, z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 17.02.2020 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 ja bym nie zgłaszał, to juz stoi od dawna, pozatym nowe pozwolenie na dobudowę nie obejmuje tej części budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.02.2020 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 kieras852327 jeżeli przebudowa ( wyburzenie ścianki ) nie dotyczy elementu konstrukcyjnego ( zewnętrznego / wewnętrznego ), nie dotyczy ściany zewnętrznej, nie podlega uzgodnieniu pożarowemu to można wyburzyć taką ściankę bez pozwolenia, bez zgłoszenia, bez jakiejkolwiek procedury administracyjnej. Natomiast jeśli dom jest z lat 60-tych, to niekiedy ścianki działowe pełniły funkcje konstrukcyjne usztywniając budynek poprzecznie, dlatego pomimo braku procedury administracyjnej poprosiłbym na miejscu o poradę projektanta PRZED wyburzeniem ścianki, choćby była " działową ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.02.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 jeżeli zakres opracowania nie odnosi się do istniejącego budynku, to ( tym samym ) wyburzenie ścianki jest poza zakresem opracowania i zgłaszania projektantowi zmian, do których projekt się nie odnosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2020 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 (edytowane) jeżeli przebudowa ( wyburzenie ścianki ) Gdyby wyburzenie ścianki działowej było przebudową, to nie obeszłoby się bez kopania się z urzędnikami. Ale nie pasuje do definicji przebudowy (remontu też nie). Więc można burzyć bez formalności. 7a) przebudowie – należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji; w przypadku dróg są dopuszczalne zmiany charakterystycznych parametrów w zakresie niewymagającym zmiany granic pasa drogowego; II OSK 750/16 - Wyrok NSA W uzasadnieniu przywołano inne wyroki. Edytowane 17 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kieras852327 17.02.2020 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Okej to w takim razie juz wiem co robic. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.02.2020 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Kaizen - dzięki za definicję " przebudowy " ja bym podkreślił : " z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 (edytowane) Kaizen - dzięki za definicję " przebudowy " ja bym podkreślił : " z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji " I którą z nich zmienia wyburzenie ścianki działowej, że chcesz to podkreślać? Edytowane 17 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.02.2020 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Gdyby wyburzenie ścianki działowej było przebudową, to nie obeszłoby się bez kopania się z urzędnikami. ... nie zrozumiałeś Kaizen.- wyburzenie ścianki działowej JEST przebudową ! natomiast nie wymaga " kopania się z urzędnikami " ponieważ przebudowa jest zwolniona z obowiązku PnB, czy zgłoszenia POD WARUNKIEM, że nie dotyczy elementów konstrukcyjnych budynku ( zewnętrznych / wewnętrznych ), przegród zewnętrznych, czy też zmiany w wyniku której należy dokonać uzgodnienia z rzeczoznawcą pożarowym.- poza tym ( pod kątem definicji "przebudowy" ) wyburzenie ścianki działowej powiedzmy między np. dwoma pokojami jest zmianą parametrów użytkowych danej przestrzeni, choć od strony technicznej może nic nie zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2020 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 (edytowane) Gdyby wyburzenie ścianki działowej było przebudową Nie jest przebudową, bo nie spełnia tego, co wytłuściłem. Tak samo nie jest przebudową wbicie kołka, bo nie zmienia parametrów użytkowych ani technicznych. Ten przepis nie definiuje, czy przebudowa wymaga PnB, zgłoszenia, czy nie wymaga jednego ani drugiego - on tylko definiuje przebudowę. O tym, czy wymagane jest pozwolenie jest dalej: Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: [...] 2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na: 1) remoncie obiektów budowlanych; 1a) przebudowie obiektów, o których mowa w ust. 1; 1aa) przebudowie budynków, innych niż budynki, o których mowa w ust. 1, z wyłączeniem ich przegród zewnętrznych oraz elementów konstrukcyjnych, a także z wyłączeniem przebudowy, której projekt budowlany wymaga uzgodnienia pod względem ochrony przeciwpożarowej; 1b) przebudowie przegród zewnętrznych oraz elementów konstrukcyjnych budynków mieszkalnych jednorodzinnych, o ile nie prowadzi ona do zwiększenia dotychczasowego obszaru oddziaływania tych budynków; 1c) remoncie lub przebudowie urządzeń budowlanych; Za to: Art. 30. 1. Zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3 i 4: [...]2b) wykonywanie przebudowy obiektów, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1 lit. b–d oraz pkt 2b, 3, 3a, 11, 12, 14, 16, 19, 19a, 20b i 28; Ale te przepisy, które teraz cytują nie mają znaczenia, skoro wyburzenie ścianki działowej nie jest przebudową (co sądy wielokrotnie potwierdzały). Edytowane 17 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.02.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 ... te przepisy, które teraz cytują nie mają znaczenia co ty powiesz ?zazwyczaj stosowanie przepisów w sposób wybiórczy źle się kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.02.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 http://www.izbaarchitektow.pl/pliki/55.pdf str.12 p.4.1pokrywa się z obecnymi zapisami w Ustawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.02.2020 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 ... te przepisy, które teraz cytują nie mają znaczenia co ty powiesz ? zazwyczaj stosowanie przepisów w sposób wybiórczy źle się kończy Te przepisy dotyczą przebudowy. Nie dotyczą wbijania kołków, stawiania mebli ani burzenia ścianek działowych - bo te działania nie pasują do definicji przebudowy. Temat dogłębnie analizowałem, jak burzyłem ściankę w bloku i spółdzielnia się upierała, że to przebudowa. Do sądu nie poszli, ale byłem na to przygotowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.02.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 czy ja piszę o " wbijaniu kołków " ?jeszcze raz powtórzę : wyburzenie ściany działowej jest PRZEBUDOWĄ zwolnioną od PnB i Zgłoszeniatyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.02.2020 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 jeszcze raz powtórzę : wyburzenie ściany działowej jest PRZEBUDOWĄ 7a) przebudowie – należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, Kto umie czytać ze zrozumieniem - zrozumie. EOT z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.02.2020 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 jeśli nie rozumiesz sformułowania " parametr użytkowy " - odsyłam do słownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts