boconek03 17.02.2020 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Witam, buduję dom ~240m2 i waham się między pompą ciepła (powietrzną) a gazem. Kilka majstrów mówiło mi, że Panie przy tym metrażu pompa nie da rady. Proszę o opinię czy lepsza pompa czy gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Jest szansa, że przy takiej powierzchni z OZC wyjdzie, że PC się opłaci.Oczywiście, że PC da radę - pytanie, która i czy TCO wyjdzie niższe dla PC niż dla równie (bez)obsługowych alternatyw albo czy godzisz się na większą/mniejszą obsługowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.02.2020 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Ale masz majstrów. Ja mam 240 m2 i oja pompa typ 13 jest zbyt duża . Musiałem programowo ograniczyć moc.Dobrze wybudowany dom 240 m2 to nawet typ 8 wystarczy Uwaga TYP pompy nie oznacza mocy pompy Mogą być pompy typ 8 Ale jedna przy -15C będzie miała moc 2 kW inna tak samo oznaczona bedzie miała przy -15C nadal 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.02.2020 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Dzięki Te majstry na szczęście nic u mnie nie robiły Biorę się za lekturę o PC w takim razie bo na razie jestem w tym zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.02.2020 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Te majstry na szczęście nic u mnie nie robiły Biorę się za lekturę o PC w takim razie bo na razie jestem w tym zielony. Majstry mogą być OK, tylko są zieloni na temat PC, Mając PC, możesz ją zasilać z instalacji PV. Zrób profesjonalne OZC budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slimakfoto 17.02.2020 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 PC oczywiście dobrze dobrana oczywiście ogrzeje twój dom.Ozc powie Tobie jaka MOC pompy musisz mieć aby przy projektowej temperaturze utrzymać 20 stopni w domu.Niskotemperaturowe ogrzewanie - 1kWh ciepła to Gaz około 0,24 pln PC gruntowa w tanich taryfach Ok 0,06 pln , PC powietrze woda w tanich 0,10 pln , mieszana taryfa Ok 0,15 pln.Jeżeli dom zużyje 12000 kWh na CO to koszt Gaz - 2400 plnPC grunt - 720 PC pw - 1200 pln Odchodzi koszt abonamentu za gaz i tańsze jest wyprodukowanie cwu.Musisz sam przeliczyć. Dodatkowo możesz dokupić fv i sam produkować prąd , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 17.02.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Przy gazie ziemnym masz "COP" w stosunku do prądu około 3. Jak prąd podrożeje a gaz nie, to "COP" będzie jeszcze większy. Jak pompa ciepła to tylko w taniej taryfie czyli "pompować" głównie w nocy a wtedy warunki dla pompy są najgorsze bo najzimniej. Pompa ma przewagę nad gazem ziemnym tylko w okresach przejściowych przy temperaturach powyżej zera. Poniżej zera COP jej spada oraz musi wykonywać defrosty na co też potrzebne jest ciepło. Pobiera je z instalacji czyli podłogówki lub specjalnego bufora. Mam dom o podobnym metrażu, przy 0*C (wartość uśredniona przez kilka dni) na zewnątrz, potrzebuje mocy ciągłej na ogrzewanie i CWU (7 osób) na dobę około 4-5 kW. Gazu idzie przy kotle kondensacyjnym około 11-12 m3 na dobę.Dom prawie 30 letni. ocieplenie 10cm styropianu. Ostatnio okna wymienione na 3 szybowe (szyba 0,5), drzwi wejściowe też wymienione na dużo dużo lepsze niż były.Przy obecnych możliwościach ocieplenia można osiągnąć o wiele lepsze wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.02.2020 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 (edytowane) Zwrociłem się do jednego użytkownika forum z prośbą o wykonanie OZC. Zobaczymy co wyjdzie bo miał to już zrobić dawno temu. Ogólnie skłaniam się ku pompie bo to nowoczesne źródło ogrzewania itp. Na gaz średnio mam ochotę chyba, że koszta pompy mnie nie puszczą. W projekcie miałem gaz i związana z tym moc przyłączeniowa prądu to 15kW. Czy gdybym chciał pompę to to nie będzie za mało? Wiem, że nie da się tego tak ocenić ale to opinia jednego elektryka (instalacji el. w domu jeszcze nie mam). Edytowane 17 Lutego 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2020 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 (edytowane) Przy gazie ziemnym masz "COP" w stosunku do prądu około 3. Ani przy gazie, ani przy prądzie nie masz COP. Dla PC PW COP=3 to już ostrożne założenie nawet przy grzaniu głównie w nocy - ale to wcale tak bardzo nie wpływa na COP a całe CWU i znaczną część ciepła można w taką zimę wyprodukować w taniej strefie. Tak, jak regularnie piszę, że PC się nie opłaca tak samo piszę, że kWh ciepła przy PC jest najtańsza - taniej wyjdzie tylko drewno darmowe (albo za bezcen). To, co zazwyczaj powoduje nieopłacalność to droga inwestycja (i to co kilkanaście lat), droga konserwacja, naprawy i przeglądy. Ale przy odpowiednio dużej ilości kWh zdąży ona "zarobić" na przeglądy, naprawy i wymianę, gdy się już całkiem posypie. Ale żeby to policzyć, potrzebne jest OZC i oferty. Edytowane 17 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.02.2020 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Zwrociłem się do jednego użytkownika forum z prośbą o wykonanie OZC. W projekcie miałem gaz i związana z tym moc przyłączeniowa prądu to 15 kW. Czy gdybym chciał pompę to nie będzie za mało? To Go pogoń lub zleć innemu, Przy zasilaniu tylko prądem plus pompa to moc ok; 21 do 25 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.02.2020 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Kogo z forum polecacie do zrobienia OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 17.02.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Ani przy gazie, ani przy prądzie nie masz COP. Dla PC PW COP=3 to już ostrożne założenie nawet przy grzaniu głównie w nocy - ale to wcale tak bardzo nie wpływa na COP a całe CWU i znaczną część ciepła można w taką zimę wyprodukować w taniej strefie. Tak, jak regularnie piszę, że PC się nie opłaca tak samo piszę, że kWh ciepła przy PC jest najtańsza - taniej wyjdzie tylko drewno darmowe (albo za bezcen). To, co zazwyczaj powoduje nieopłacalność to droga inwestycja (i to co kilkanaście lat), droga konserwacja, naprawy i przeglądy. Ale przy odpowiednio dużej ilości kWh zdąży ona "zarobić" na przeglądy, naprawy i wymianę, gdy się już całkiem posypie. Ale żeby to policzyć, potrzebne jest OZC i oferty. Masz rację, że nie ma COPu przy prądzie i gazie, ale ja napisałem "COP" a to jest różnica. Chciałem przez to pokazać o ile jest tańszy gaz od prądu, tylko nie dodałem, że przy G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.02.2020 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Kogo z forum polecacie do zrobienia OZC? asolt ; http://solterm.com.pl/kontakt/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.02.2020 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 No wlasnie Asolt miał mi zrobic sprobuję go przycisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.02.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 No wlasnie Asolt miał mi zrobic sprobuję go przycisnąć. Za opóźnienie - należy się bonus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 17.02.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Może pompa na gaz?Kiedyś były takie pomysły kogeneracyje, które teoretycznie dawały pozyskanie tanio energii cieplnej i elektrycznej.Ciekawe jak obecnie wygląda produkcja silnika na gaz.Rozwiązania chyba nader skomplikowane aby były opłacalne gdy fotowoltaika zagościła pod strzechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2020 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Masz rację, że nie ma COPu przy prądzie i gazie, ale ja napisałem "COP" a to jest różnica. Chciałem przez to pokazać o ile jest tańszy gaz od prądu, tylko nie dodałem, że przy G11. Przy g11 kWh wychodzi dosyć podobnie z PC i z gazu. Tylko trzeba być analfabetą matematycznym, żeby grzać w g11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.02.2020 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Za opóźnienie - należy się bonus. Jestem cierpliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nobilitas 18.02.2020 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Panowie, ja też mam ten dylemat, wybrać gaz czy pompa w domu z lat 60-tych, gdzie do ogrzania jest 220 metrów. Zarówno jedno jak i drugie ma swoje plusy i minusy, u mnie ( u teściowej raczej) plusem za gazem jest to, że ten gaz jest już w domu, no i koszt inwestycji- jakieś 20 tys tańszy. No ale mimo to w 80 procentach jestem zdecydowany na pompę, pomimo, że mam tam same grzejniki. Proszę poprawcie mnie jeśli źle liczę, zapotrzebowanie wg ciepłowłaściwe!!! wiem wiem proszę nie krzyczeć, ale jak rok temu liczyłem pod swój dom sprawdziło się, a nawet sporo mi zawyżyło, ale to biorę na kark słabiutkiej zimy, no wiec zapotrzebowanie mam na 20000 kWh. Teraz 20000x 0,24 zł = 4800, przy gazie, a przy pompie powiedzmy z COP niecałe 3, czyli 7000x0.4 zł =2800. Wychodzi mi 2 koła rocznie i teraz licząc, że teściowa dostanie 40 % zwrotu z CP to po 6 latach inwestycje mi się wyrównają. Jeśli coś źle policzyłem będę wdzięczny za poprawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 18.02.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Panowie, ja też mam ten dylemat, wybrać gaz czy pompa w domu z lat 60-tych, gdzie do ogrzania jest 220 metrów. Zarówno jedno jak i drugie ma swoje plusy i minusy, u mnie ( u teściowej raczej) plusem za gazem jest to, że ten gaz jest już w domu, no i koszt inwestycji- jakieś 20 tys tańszy. No ale mimo to w 80 procentach jestem zdecydowany na pompę, pomimo, że mam tam same grzejniki. Proszę poprawcie mnie jeśli źle liczę, zapotrzebowanie wg ciepłowłaściwe!!! wiem wiem proszę nie krzyczeć, ale jak rok temu liczyłem pod swój dom sprawdziło się, a nawet sporo mi zawyżyło, ale to biorę na kark słabiutkiej zimy, no wiec zapotrzebowanie mam na 20000 kWh. Teraz 20000x 0,24 zł = 4800, przy gazie, a przy pompie powiedzmy z COP niecałe 3, czyli 7000x0.4 zł =2800. Wychodzi mi 2 koła rocznie i teraz licząc, że teściowa dostanie 40 % zwrotu z CP to po 6 latach inwestycje mi się wyrównają. Jeśli coś źle policzyłem będę wdzięczny za poprawkę. Niby ok pod warunkiem ze te 20000 jest ok. A tesciowa nie opalala dotychczas niczym ile wungla czy drzewa szlo przez zime. No i zeby uzyskac ta cene 0,4 za kwh musisz zalozyc g12w lub g13. Zeby wyszlo cop3 na grzejnikach to przez wiekszosc sezonu z 35st w porywach do 40 starczy Ci tyle? No i przez pieresze lata np.5 okolo 250zl przeglady zeby utrzymac gwarancje niewiem jak przy gazie ale tez pewnie cos tam trzeba. Na cwu jeszcze do przodu na pompie a u niektórych to sporo wychodzi. Pozatym ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts