Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabiny prysznicowe - ranking producentów + opinie

marzar2

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Żadna kabina, tylko walk in. Tafla szkła h=1,9 - 2,0 i posadzka ze spadkiem. Zero szczelin do rozwoju grzybka i inszych wykwitów. Zero przepuszczających uszczelek, rozsypujących się rolek i zawiasów pełnych pieczarek i innego czarnego syfu Ściągaczka do wody po kąpieli i po problemie. Mamy pięć lat i wygląda jak nowa.

Nie do końca tak jest Bertha. Ja mam kabinę złożoną z osobnych drzwi i ścianki bocznej (ktorą mozna zastosowac jakp walk-in wlasnie). Pod scianka ze szkla zawsze jest miejsce na syf i grzyby. Niewazne, czy scianka stoi na brodziku, czy podlodze. Prysznic trzeba po prostu sprzatac, niwazne jaki on jest. Ja u siebie mam fugi i silikon jak nowe, bo po kazdej kapieli wycieramy wszystko do sucha. Fakt - uszczelki musze wymieniac co jakis czas, bo sie rwą, a te co sa pd nowosci trochę obrosly kamieniem, bo nie wszedzie mozna wytrzec do sucha. Walk-in moze troche prostszy i latwiejszy w utrzymaniu czystosci, ale tez nie do konca.

W temacie czystości nie bez znaczenia jest woda i wentylacja. Ciężko więc jest porównywać, bo ktoś może mieć zmiękczacz wody, rekuperację a ktoś nie.

Wiadomo - kabiny bez prowadnic i rolek są mniej uciążliwe od tych, które je mają. Aczkolwiek, są ludzie jak mój kolega, który mówi, że nie wyobraża sobie że otwiera drzwi kabiny na zewnątrz a woda mu kapie na podłogę i trzeba ją zetrzeć. Dlatego woli rolki i ...ich czyszczenie, psikanie smarem silikonowym , co jakiś czas wymianę silikonu przy brodziku, bo coś pod nim rośnie (to akurat "zaleta" bloku i zatykanej wentylacji zimą bo wieje)

Przyzwyczaił się i nic go nie przekona :D

Nie do końca tak jest Bertha. Ja mam kabinę złożoną z osobnych drzwi i ścianki bocznej (ktorą mozna zastosowac jakp walk-in wlasnie). Pod scianka ze szkla zawsze jest miejsce na syf i grzyby. Niewazne, czy scianka stoi na brodziku, czy podlodze. Prysznic trzeba po prostu sprzatac, niwazne jaki on jest. Ja u siebie mam fugi i silikon jak nowe, bo po kazdej kapieli wycieramy wszystko do sucha. Fakt - uszczelki musze wymieniac co jakis czas, bo sie rwą, a te co sa pd nowosci trochę obrosly kamieniem, bo nie wszedzie mozna wytrzec do sucha. Walk-in moze troche prostszy i latwiejszy w utrzymaniu czystosci, ale tez nie do konca.

Jak jest to dobrze wiem, a jest jak piszę.

Nie sądziłem że trzeba pisać o sprzątaniu i sprawnej wentylacji. Jeśli komuś leje się po wszystkich ścianach podczas korzystania z prysznica, to pieczarki lubieją takie warunki. Przez 5 lat jedyne co robiłem to wymiana silikonu przy kratce spustowej. Wykonawca wykończył ja kwaśnym siliconem a ten nie lubi się z plastikiem i źle się trzymał. Założyłem silicon obojętny i od trzech lat jest w porządku. Wentylację wyłącza się kwadrans po kąpieli i zero problemów.

Gdy projektowałem kryteria były dwa: łatwość utrzymania i możliwość wjazdu wózkiem.

Jak jest to dobrze wiem, a jest jak piszę.

Nie sądziłem że trzeba pisać o sprzątaniu i sprawnej wentylacji. Jeśli komuś leje się po wszystkich ścianach podczas korzystania z prysznica, to pieczarki lubieją takie warunki. Przez 5 lat jedyne co robiłem to wymiana silikonu przy kratce spustowej. Wykonawca wykończył ja kwaśnym siliconem a ten nie lubi się z plastikiem i źle się trzymał. Założyłem silicon obojętny i od trzech lat jest w porządku. Wentylację wyłącza się kwadrans po kąpieli i zero problemów.

Gdy projektowałem kryteria były dwa: łatwość utrzymania i możliwość wjazdu wózkiem.

Zgadzam się z Berthą zdecydowanie walk-in. Te sylikony są wykańczające... A na podłogę wystarczy położyć dywanik, który potem rzucimy na grzejnik i po sprawie ;)

• 1 month później...