L.mArK 19.02.2020 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Muszę wybudować 100m kanalizacji do miejsca w którym planowana jest budowa domu. Wszystko na szczęście po działce teścia więc nikogo nie muszę prosić o zgody.Czy mogę wykop oraz ułożenie rur zrobić samodzielnie? Oczywiście po spełnieniu wszystkich formalności. Czy musi to wykonać firma świadcząca takie usługi? Mam koparkę więc nie było by z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.02.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Muszę wybudować 100m kanalizacji do miejsca w którym planowana jest budowa domu. Wszystko na szczęście po działce teścia więc nikogo nie muszę prosić o zgody. Czy mogę wykop oraz ułożenie rur zrobić samodzielnie? Oczywiście po spełnieniu wszystkich formalności. Czy musi to wykonać firma świadcząca takie usługi? Mam koparkę więc nie było by z tym problemu. Jeśli to przyłacze a nie sieć, to Ty jesteś jego włascicielem. Zapytaj właściciela sieci do której sie przyłączasz jak ma wyglądać odbiór samego wcięcią/przyłączenia się do sieci. Bo to zazwyczaj jest dla nich ważne, mogą chcieć to zobaczyć, sprawdzic. Oczywiście musi być wykonany zgodnie z projektem nimi uzgodnionym. Ale toi już wiesz. Dobra rada. Jeśli rura ma biec przez działkę teścia, to zrób to jak należy - z wpisaniem do księgi wieczystej działki teścia służebności przesyłu. Teściowoi życzę 100lat, ale kiedyś go zabraknie. Nie wiesz na jakich durnych spadkobierców trafisz Ale spadkobiercy sprzedadzą działkę komuś durnemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 20.02.2020 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Jesli masz zatwierdzony projekt to możesz sam zbudować, a nawet wpiąc się w istniejącą sieć. Ten etap wymaga jednak często obecności inspektora z wodociągów (przed samym zakopaniem)- u mnie jego przyjazd kosztował 100zl netto. Jesli odcinek jest dlugi to pewnie bedzie można sie posiłkować zdjęciami, a inspektor sprawdzi tylko miejsce wpięcia do ich sieci. Na dlugosci 100metrow masz ciagle zachowane spadki? Wodociagi nie wymagały studni rewizyjnych pomiędzy? Nie chce mi sie w to wierzyć. Na moje oko bedą potrzebne przynajmniej dwie duże studnie mieszczące człowieka, chyba że ta twoja odnoga to tylko odcinek do ciebie i więcej za tobą nikt nigdy nie bedzie podpinany. W praktyce rzadko sie to zdarza.I jak napisał kolega wyżej, przyłącze przez działke prywatną niedrogową to żaden plus, raczej przyszłe kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.02.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Studnie nie rzadziej niż co (poniżej) 40m, rury układasz napisami do góry!, obecność inspektora od właściciela sieci wod-kan obowiązkowa. Będzie inspektor przed zasypaniem, to potem zero problemów z odbiorem. O spadkach nie pisze bo to oczywiste i w twoim interesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.02.2020 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Ja bym wystąpił o warunki przyłączenia, potem projekt i wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.02.2020 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 O papierologii nie pisałem, projekt - to chyba oczywiste! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.02.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Wykonawca też nie musi być przypadkiem z uprawnieniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.02.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Projektant i KB mają (muszą) mieć uprawnienia. Czy wykonawca też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.02.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Nie ciągnąłem jeszcze kanalizacji ale do podciągnięcia wody musiał być „uprawniony wykonawca” cokolwiek to znaczy. W każdym razie wg mnie najpierw warunki przyłączenia potem projekt, umowa i wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.02.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Nie ciągnąłem jeszcze kanalizacji ale do podciągnięcia wody musiał być „uprawniony wykonawca” cokolwiek to znaczy. W każdym razie wg mnie najpierw warunki przyłączenia potem projekt, umowa i wykonanie.bede strzelal. A dobrego uprawnionego wykonawce polecono Ci w zakladzie wodociagowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.02.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Nie a tobie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.02.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Takie polecenie najczęściej łączy się z IN, a to jest podstawa. Bywam na budowach od ponad .. lat, więc wiem jak to wygląda. Taka budowa bez IN, to proszenie się o kłopoty. Chyba, że kłopoty to twoja specjalność. Aaa to nic mi do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.02.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Nie a tobie tak?tak to wtym kraju czesto dziala. "Wez pan zdziska nie bedzie problemow z odbiorem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.02.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 (edytowane) U mnie tak nie było. Edytowane 20 Lutego 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 21.02.2020 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Do wykonania przylacza kanalizacji i wody nie trzeba żadnych uprawnien, może zrobić to zwykly Kowalski - należy przed zakopaniem wezwać inspektora z wodociągów ktory sprawdzi zgodność wykonania z projektem i tyle. Po podłączeniu wody należy wykonać próbę szczelności i to powinna zatwierdzić osoba z uprawnieniami ale tą osobą może być też ten sam inspektor - opłata 100zł. Próbę po prostu wykonuje sie w jego obecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.02.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Plus "kamerowanie" instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts