Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa przyłącza kanalizacji

L.mArK

Recommended Posts

Muszę wybudować 100m kanalizacji do miejsca w którym planowana jest budowa domu. Wszystko na szczęście po działce teścia więc nikogo nie muszę prosić o zgody.

Czy mogę wykop oraz ułożenie rur zrobić samodzielnie? Oczywiście po spełnieniu wszystkich formalności. Czy musi to wykonać firma świadcząca takie usługi? Mam koparkę więc nie było by z tym problemu.

Muszę wybudować 100m kanalizacji do miejsca w którym planowana jest budowa domu. Wszystko na szczęście po działce teścia więc nikogo nie muszę prosić o zgody.

Czy mogę wykop oraz ułożenie rur zrobić samodzielnie? Oczywiście po spełnieniu wszystkich formalności. Czy musi to wykonać firma świadcząca takie usługi? Mam koparkę więc nie było by z tym problemu.

Jeśli to przyłacze a nie sieć, to Ty jesteś jego włascicielem. Zapytaj właściciela sieci do której sie przyłączasz jak ma wyglądać odbiór samego wcięcią/przyłączenia się do sieci. Bo to zazwyczaj jest dla nich ważne, mogą chcieć to zobaczyć, sprawdzic. Oczywiście musi być wykonany zgodnie z projektem nimi uzgodnionym. Ale toi już wiesz.

Dobra rada. Jeśli rura ma biec przez działkę teścia, to zrób to jak należy - z wpisaniem do księgi wieczystej działki teścia służebności przesyłu. Teściowoi życzę 100lat, ale kiedyś go zabraknie. Nie wiesz na jakich durnych spadkobierców trafisz :-( Ale spadkobiercy sprzedadzą działkę komuś durnemu.

Jesli masz zatwierdzony projekt to możesz sam zbudować, a nawet wpiąc się w istniejącą sieć. Ten etap wymaga jednak często obecności inspektora z wodociągów (przed samym zakopaniem)- u mnie jego przyjazd kosztował 100zl netto. Jesli odcinek jest dlugi to pewnie bedzie można sie posiłkować zdjęciami, a inspektor sprawdzi tylko miejsce wpięcia do ich sieci. Na dlugosci 100metrow masz ciagle zachowane spadki? Wodociagi nie wymagały studni rewizyjnych pomiędzy? Nie chce mi sie w to wierzyć. Na moje oko bedą potrzebne przynajmniej dwie duże studnie mieszczące człowieka, chyba że ta twoja odnoga to tylko odcinek do ciebie i więcej za tobą nikt nigdy nie bedzie podpinany. W praktyce rzadko sie to zdarza.

I jak napisał kolega wyżej, przyłącze przez działke prywatną niedrogową to żaden plus, raczej przyszłe kłopoty.

Nie ciągnąłem jeszcze kanalizacji ale do podciągnięcia wody musiał być „uprawniony wykonawca” cokolwiek to znaczy. W każdym razie wg mnie najpierw warunki przyłączenia potem projekt, umowa i wykonanie.
bede strzelal. A dobrego uprawnionego wykonawce polecono Ci w zakladzie wodociagowym?

Do wykonania przylacza kanalizacji i wody nie trzeba żadnych uprawnien, może zrobić to zwykly Kowalski - należy przed zakopaniem wezwać inspektora z wodociągów ktory sprawdzi zgodność wykonania z projektem i tyle. Po podłączeniu wody należy wykonać próbę szczelności i to powinna zatwierdzić osoba z uprawnieniami ale tą osobą może być też ten sam inspektor - opłata 100zł. Próbę po prostu wykonuje sie w jego obecności.