lilianna12 19.02.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 kupiłam w Castoramie bojler firmy Ecofix. Niestety bojler nie ma pokrętła regulacji temperatury tylko ustawiony termostat fabrycznie pod pokrywą. Nagrzewa się prawie maksymalnie i z kranu leci wrzątek. W instrukcji obsługi napisano, żeby ustawić temperaturę trzeba wezwać fachowca i odkręcić dolną klapę i tam śrubokrętem wyregulować termostat. Nie wiem czy to dobry pomysł skoro tak ustawiono fabrycznie. I niby tak jest dobrze ale woda jest bardzo gorąca i to chyba niezbyt oszczędne. Nie wiem co robić, podpowiedzcie jak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Nie wiem co robić, podpowiedzcie jak powinno być. Zmień brytyjską baterię na taką, jakiej używa reszta świata (czyli co potrafi mieszać wodę gorącą z zimną) albo postępuj zgodnie z instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.02.2020 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Zakres regulacji temperatury: 40°C - 75°C Ustaw na najniższą + ewentualnie bateria z doprowadzeniem zimnej wody. Opinie w Castoramie średnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hadessik 09.09.2021 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 I niby tak jest dobrze ale woda jest bardzo gorąca i to chyba niezbyt oszczędne. Nie wiem co robić, podpowiedzcie jak powinno być. Stary temat, ale też kupiłem ten podgrzewacz wody i pewnie nie jedna osoba będzie miała taki sam problem. Wystarczy odkręcić pokrywę i przesunąć plastikowy element , wsuwając np. końcówkę śrubokręta w zaznaczony na czerwono w zdjęciu element i przesunąć w prawo. Domyślnie ustawione jest na maksa. Zmień brytyjską baterię na taką, jakiej używa reszta świata (czyli co potrafi mieszać wodę gorącą z zimną) albo postępuj zgodnie z instrukcją. Problemem nie jest mieszanie wody, a niepotrzebne zużycie energii na "gotowanie" wody do 75°C. Instrukcja to typowy badziew który zupełnie nic nie mówi bo nie jest do tego modelu, tylko do wszystkich i jej autor napisał wszystko żeby firma miała obowiązek z głowy. Teksty typu "model z regulacją zewnętrzną wystarczy przekręcić i ustawić pożądaną temperaturę, a do tych z wbudowanym zawołać specjalistę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.09.2021 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Problemem nie jest mieszanie wody, a niepotrzebne zużycie energii na "gotowanie" wody do 75°C. Masz cieplejszą wodę, to mieszasz jej mniej. Niby straty postojowe trochę większe - ale przy przedłużaniu kąpieli nadrabiasz dolewaniem małej ilości gorącej wody zamiast wymiany całej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.09.2021 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Dodatkowo taka temperatura (>60 stopni) jest bezpieczna z punktu widzenia bakteriologii. Producent nie wie na jakiej wodzie będzie pracowało jego urządzenie więc ustawia wartość "bezpieczną". A jak sobie ustawisz 40 stopni i w zbiorniku rozwinie się cywilizacja to już Twoja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts