Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gorąca woda z bojlera

lilianna12

Recommended Posts

kupiłam w Castoramie bojler firmy Ecofix. Niestety bojler nie ma pokrętła regulacji temperatury tylko ustawiony termostat fabrycznie pod pokrywą. Nagrzewa się prawie maksymalnie i z kranu leci wrzątek. W instrukcji obsługi napisano, żeby ustawić temperaturę trzeba wezwać fachowca i odkręcić dolną klapę i tam śrubokrętem wyregulować termostat. Nie wiem czy to dobry pomysł skoro tak ustawiono fabrycznie. I niby tak jest dobrze ale woda jest bardzo gorąca i to chyba niezbyt oszczędne. Nie wiem co robić, podpowiedzcie jak powinno być.

• 1 year później...
I niby tak jest dobrze ale woda jest bardzo gorąca i to chyba niezbyt oszczędne. Nie wiem co robić, podpowiedzcie jak powinno być.

Stary temat, ale też kupiłem ten podgrzewacz wody i pewnie nie jedna osoba będzie miała taki sam problem. Wystarczy odkręcić pokrywę i przesunąć plastikowy element , wsuwając np. końcówkę śrubokręta w zaznaczony na czerwono w zdjęciu element i przesunąć w prawo. Domyślnie ustawione jest na maksa.

Zmień brytyjską baterię na taką, jakiej używa reszta świata (czyli co potrafi mieszać wodę gorącą z zimną) albo postępuj zgodnie z instrukcją.

Problemem nie jest mieszanie wody, a niepotrzebne zużycie energii na "gotowanie" wody do 75°C. Instrukcja to typowy badziew który zupełnie nic nie mówi bo nie jest do tego modelu, tylko do wszystkich i jej autor napisał wszystko żeby firma miała obowiązek z głowy. Teksty typu "model z regulacją zewnętrzną wystarczy przekręcić i ustawić pożądaną temperaturę, a do tych z wbudowanym zawołać specjalistę".

comment_1631202319SlhIBLWyjnOvB3vTMwG9uN,w400.jpg

Problemem nie jest mieszanie wody, a niepotrzebne zużycie energii na "gotowanie" wody do 75°C.

Masz cieplejszą wodę, to mieszasz jej mniej. Niby straty postojowe trochę większe - ale przy przedłużaniu kąpieli nadrabiasz dolewaniem małej ilości gorącej wody zamiast wymiany całej.

Dodatkowo taka temperatura (>60 stopni) jest bezpieczna z punktu widzenia bakteriologii. Producent nie wie na jakiej wodzie będzie pracowało jego urządzenie więc ustawia wartość "bezpieczną". A jak sobie ustawisz 40 stopni i w zbiorniku rozwinie się cywilizacja to już Twoja sprawa :)