Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania do domu 200m2

Solzbi

Recommended Posts

Gość Arturo72

Mam w planach dać izolację między płytą a wylewką, aby schować gdzieś instalacje elektrycznę, hydrauliczną. Bo jak inaczej to rozwiązać?

Jakiej mocy masz pompę oraz jaka powierzchnia domu

Elektryczna w ścianach, hydrauliczna jak podlogowka czyli w wylewce.

T-CAP 9kW, 125m2, nie do mnie ale przy okazji.

Kubatura i pow. domu nie jest ważna, stosunek COP do innych źródeł ciepła będzie zawsze taki sam niezależnie od powierzchni.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sorry za off topa. Zużyłeś 1500kWh w mieszkaniu z kuchenką na gaz a ja w podobnym mieszkaniu ok 1000kWh ale oczywiście kaizen w mieszkaniu nie schodził poniżej 3500kWh hehe. Chyba, że mieszkanie 100m2.

W sumie 41m2. Ważniejsze, że klima, pralka 3x w tygodniu, piekarnik 2-3x, zmywarka 3x na dwa dni. Jak we trzech kawalerów wynajmowaliśmy mieszkanie, to zużywaliśmy w okolicach 2MWh. Ale nie było klimy, zmywarki a piekarnik chodził od święta.

A wracając do meritum - przypomnę linka

Policz sam

Wysłałem kilka próśb o wycenę pomp ciepła na co i cwu. Dostałem na chwilę obecną dwie odpowiedzi i każdy firma mimo że dostała obliczenie mojego OZC to wykonała swoje wyliczenia i różnice w wynikach są kolosalne :o czekam na wyjaśnienie skąd taka różnica i jak to liczyli. Co jest na rzeczy?

[ATTACH=CONFIG]441263[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]441264[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]441265[/ATTACH]

aa30e75c257c8afed602c330f4423d81.pnghttp://iv.pl/images/e9bb0431414528a8c8fe4047be0a21ba.png

Edytowane przez Solzbi

Obraz nieczytelny.

Powiedz, czy podałeś firmom, co to liczyły jaką masz powierzchnię okien i jak są skierowane na strony świata?

Jakie U mają poszczególne okna?

Jaką konkretnie lambdę mają zastosowane materiały izolacyjne?

Jaką sprawność zimą ma rekuperator, który wybrałeś?

Jak policzyli bez tych danych - wyrzuć obliczenia do kosza.

A jak by tak iść w ocieplenie ścian wełną? Warta? Czy lepiej pozostać przy styropianie?

Lambda gorsza - czyli trzeba grubiej dla tego samego efektu. Do tego trudno znaleźć ekipę i wycena 1/3 wyższa, niz za styro tej samej grubości czyli gorsze U (przynajmniej ja taką dostałem). Dla mnie nie warta takiej dopłaty.