Gość Arturo72 25.02.2020 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Mam w planach dać izolację między płytą a wylewką, aby schować gdzieś instalacje elektrycznę, hydrauliczną. Bo jak inaczej to rozwiązać? Jakiej mocy masz pompę oraz jaka powierzchnia domu Elektryczna w ścianach, hydrauliczna jak podlogowka czyli w wylewce. T-CAP 9kW, 125m2, nie do mnie ale przy okazji. Kubatura i pow. domu nie jest ważna, stosunek COP do innych źródeł ciepła będzie zawsze taki sam niezależnie od powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Sorry za off topa. Zużyłeś 1500kWh w mieszkaniu z kuchenką na gaz a ja w podobnym mieszkaniu ok 1000kWh ale oczywiście kaizen w mieszkaniu nie schodził poniżej 3500kWh hehe. Chyba, że mieszkanie 100m2. W sumie 41m2. Ważniejsze, że klima, pralka 3x w tygodniu, piekarnik 2-3x, zmywarka 3x na dwa dni. Jak we trzech kawalerów wynajmowaliśmy mieszkanie, to zużywaliśmy w okolicach 2MWh. Ale nie było klimy, zmywarki a piekarnik chodził od święta. A wracając do meritum - przypomnę linka Policz sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solzbi 26.02.2020 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 (edytowane) Wysłałem kilka próśb o wycenę pomp ciepła na co i cwu. Dostałem na chwilę obecną dwie odpowiedzi i każdy firma mimo że dostała obliczenie mojego OZC to wykonała swoje wyliczenia i różnice w wynikach są kolosalne czekam na wyjaśnienie skąd taka różnica i jak to liczyli. Co jest na rzeczy? [ATTACH=CONFIG]441263[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]441264[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]441265[/ATTACH] http://iv.pl/images/e9bb0431414528a8c8fe4047be0a21ba.png Edytowane 26 Lutego 2020 przez Solzbi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.02.2020 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Obraz nieczytelny. Powiedz, czy podałeś firmom, co to liczyły jaką masz powierzchnię okien i jak są skierowane na strony świata?Jakie U mają poszczególne okna?Jaką konkretnie lambdę mają zastosowane materiały izolacyjne?Jaką sprawność zimą ma rekuperator, który wybrałeś? Jak policzyli bez tych danych - wyrzuć obliczenia do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solzbi 26.02.2020 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Obraz nieczytelny. Poprawione. Jak policzyli bez tych danych - wyrzuć obliczenia do kosza. I wszystko jasne :rolleyes:nie było pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solzbi 02.03.2020 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Po co? Nie buduje domu pasywnego. A 20 cm czarnego styro daje mu standard niskoenergetyczny, bliski pasywnemu. Jeśli już coś dokładać to ocieplenia dachu. A jak by tak iść w ocieplenie ścian wełną? Warta? Czy lepiej pozostać przy styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.03.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 A jak by tak iść w ocieplenie ścian wełną? Warta? Czy lepiej pozostać przy styropianie? Lambda gorsza - czyli trzeba grubiej dla tego samego efektu. Do tego trudno znaleźć ekipę i wycena 1/3 wyższa, niz za styro tej samej grubości czyli gorsze U (przynajmniej ja taką dostałem). Dla mnie nie warta takiej dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts