Karasso 22.02.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 (edytowane) mają 18 stopni w "salonach", siedzą w swetrach, troszkę po ciemku, i mają. 1700kwh/12= 141kwh/miesiąc /31 = 4,5kWh dobe. Muszą być amiszami innej opcji nie widze Oczywiscie nie twierdze że to zle. Mogą też miec uszkodzony licznik energii wróć zwracam honor... Mają gaz nie zauważyłem wcześniej i pewnie CWU i kuchenka gazowa jest. Może tyle być. Edytowane 22 Lutego 2020 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.02.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 1700kwh/12= 141kwh/miesiąc /31 = 4,5kWh dziennie. Muszą być amiszami innej opcji nie widze Jest inna opcja nie są łosiami i mają energooszczędne domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 22.02.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 1700kwh/12= 141kwh/miesiąc /31 = 4,5kWh dobe. Muszą być amiszami innej opcji nie widze Oczywiscie nie twierdze że to zle. Mogą też miec uszkodzony licznik energii wróć zwracam honor... Mają gaz nie zauważyłem wcześniej i pewnie CWU i kuchenka gazowa jest. Może tyle być. Tak jak pisałem wcześniej w 11 miesięcy zużyliśmy prądu na kwotę ponad 800zł czyli 1260kWh. Mam CO, CWU i gotowanie gazowe. ... i nie jesteśmy amiszami chociaż szacun dla nich. Przynajmniej są zdrowsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antyspam 22.02.2020 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Jest inna opcja nie są łosiami i mają energooszczędne domy Wydaje mi się, że piekarniki, tostery, opiekacze, miksery, ekspresy do kawy, konsole do gier czy lodówki, pralki i suszarki działają tak samo w domach energooszczędnych. Ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 22.02.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 dajcie spokój, z mitomanami tak już jest, żyją przy świecach, w "saloonach" jedna żarówka, w telewizor patrzą w taniej taryfie i jak piszą:" nie jesteśmy amiszami chociaż szacun dla nich. Przynajmniej są zdrowsi."piszą prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 22.02.2020 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Wydaje mi się, że piekarniki, tostery, opiekacze, miksery, ekspresy do kawy, konsole do gier czy lodówki, pralki i suszarki działają tak samo w domach energooszczędnych. Ale mogę się mylić. Wszystko działa jak trzeba: lodówka, kuchenka mikrofalowa, czajnik, opiekacz, blender, mikser, okap, zwywarka, pralka, odkurzacz, żelazko, laptopy, tv, radia, kino, router, dekoder itp itd. Oczywiście nie wszystko działa jednocześnie i codziennie. Nie mam ekspresu, suszarki i konsolki:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2020 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Tak jak pisałem wcześniej w 11 miesięcy zużyliśmy prądu na kwotę ponad 800zł czyli 1260kWh. Mam CO, CWU i gotowanie gazowe. ... i nie jesteśmy amiszami chociaż szacun dla nich. Przynajmniej są zdrowsi. Qrcze, ja poniżej 3,5MWh nie schodziłem w małym mieszkaniu (CO i CWU sieciowe, płyta gazowa). Z pomiarów: 453kWh/r lodówka 120kWh/r zmywarka 120kWh/r pralka 500kWh/r klima 200kWh/r jeden komputer stacjonarny standard biurowy (bez prądożernego procka i karty graficznej) bez monitora 140kWh/r monitor do powyższego 105kWh/r router LTE. Jak miałem modem z kablówki to ciągnął ponad 3x więcej razem z routerem (tylko net - bez TV). 1638 kWh/r łącznie tylko te "grubsze" rzeczy. Do tego światło, piekarnik, laptopy, tablety, telefony, TV, wieża, drukarka, żelazko, odkurzacz itd. itp. 1260kWh to standard Amiszów. Teraz ok. 300W mam pobór "bierny" - reku, alarm, router, monitoring, lodówka i reszta sprzętu w trybie czuwania. Już to daje 2,6MWh/r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 22.02.2020 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Wydaje mi się, że piekarniki, tostery, opiekacze, miksery, ekspresy do kawy, konsole do gier czy lodówki, pralki i suszarki działają tak samo w domach energooszczędnych. Ale mogę się mylić. Nie działają tak samo. W domach energooszczędnych pobierają mniej energii a ich praca zarezerwowana jest pomiędzy godziną 22:00 a 6:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.02.2020 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Wydaje mi się, że piekarniki, tostery, opiekacze, miksery, ekspresy do kawy, konsole do gier czy lodówki, pralki i suszarki działają tak samo w domach energooszczędnych. Ale mogę się mylić. Nie działają tak samo. W domach energooszczędnych pobierają mniej energii a ich praca zarezerwowana jest pomiędzy godziną 22:00 a 6:00 To jest ironia? W domach energooszczędnych pobierają mniej prądu bo... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.02.2020 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Nie działają tak samo. W domach energooszczędnych pobierają mniej energii a ich praca zarezerwowana jest pomiędzy godziną 22:00 a 6:00 Nie tylko, w weekendy, takie jak np dziś, ogrzewanie, pralka, lodówka, reku, TV, kuchenka, komputer, oświetlenie, mikser, zmywarka, odkurzacz, wiertarka, wyrzynarka, kosiarka itd pracują w cenie prądu ok. 0,30zl/kWh. Biorąc pod uwagę,że takich weekendow w miesiącu jest 4, dodając do tego pracę ogrzewania, lodówki, reku, TV, zmywarki itp w tygodniu w godzinach 13-15 i 22-6 nie trzeba być "oszczędnym" i "nocnym markiem" żeby rachunki za prąd wyszły niższe niż u "gazownikow" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 22.02.2020 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Qrcze, ja poniżej 3,5MWh nie schodziłem w małym mieszkaniu (CO i CWU sieciowe, płyta gazowa). Z pomiarów: 453kWh/r lodówka 120kWh/r zmywarka 120kWh/r pralka 500kWh/r klima 200kWh/r jeden komputer stacjonarny standard biurowy (bez prądożernego procka i karty graficznej) bez monitora 140kWh/r monitor do powyższego 105kWh/r router LTE. Jak miałem modem z kablówki to ciągnął ponad 3x więcej razem z routerem (tylko net - bez TV). 1638 kWh/r łącznie tylko te "grubsze" rzeczy. Do tego światło, piekarnik, laptopy, tablety, telefony, TV, wieża, drukarka, żelazko, odkurzacz itd. itp. 1260kWh to standard Amiszów. Teraz ok. 300W mam pobór "bierny" - reku, alarm, router, monitoring, lodówka i reszta sprzętu w trybie czuwania. Już to daje 2,6MWh/r. Lodówka 258kWh/r. Nie mam side. Zmywarka 180kWh/r. Pralka 150kWh/r. TV ok. 250kWh/r. Laptopy może ok 20kWh/r Router 100kWh/r I wszystkie inne rzecz, które wypisałem ale ich używa się sporadycznie ( piekarnik przecież uruchamia się 2x w tygodniu) + oświetlenie Nie mam klimy, reku, alarmu, monitoringu, kompów stacjonarnych, konsoli, ekspresu, suszarki Myślę, że pełny rok wyjdzie ok 1500kWh - myślałem, że to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 22.02.2020 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 jak się zbiera na raty za kredyty, to się żyje w taniej taryfie.Normalni ludzie żyją normalnie i brak jest dla normalnych ludzi powodu, by się przed światem chwalić rachunkami i tym, że żyją według grafika nocnej taryfy.I im się jeszcze wydaje, że są w czymś lepsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.02.2020 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 jak się zbiera na raty za kredyty, to się żyje w taniej taryfie. Normalni ludzie żyją normalnie i brak jest dla normalnych ludzi powodu, by się przed światem chwalić rachunkami i tym, że żyją według grafika nocnej taryfy. I im się jeszcze wydaje, że są w czymś lepsi. Jestem normalnym człowiekiem i żyje jak normalny człowiek. Żyje w normalnej taryfie, nie zbieram na ratę za kredyt. Masz widzę problem ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 22.02.2020 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 zbadaj wzrok, masz problem z widzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.02.2020 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 zbadaj wzrok, masz problem z widzeniem Nie jestem lepszy, wręcz przeciwnie "jestem Polakiem gorszego sortu",lepsi są Ci inni, Ci "normalni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 22.02.2020 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Nie tylko, w weekendy, takie jak np dziś, ogrzewanie, pralka, lodówka, reku, TV, kuchenka, komputer, oświetlenie, mikser, zmywarka, odkurzacz, wiertarka, wyrzynarka, kosiarka itd pracują w cenie prądu ok. 0,30zl/kWh. Biorąc pod uwagę,że takich weekendow w miesiącu jest 4, dodając do tego pracę ogrzewania, lodówki, reku, TV, zmywarki itp w tygodniu w godzinach 13-15 i 22-6 nie trzeba być "oszczędnym" i "nocnym markiem" żeby rachunki za prąd wyszły niższe niż u "gazownikow" Koszt ogrzewania to nie tylko to ile płacisz w miesiącu ale i koszt samej inwestycji. Co z tego że płacisz parę groszy mniej niż gazownik skoro gazownik na instalacja wywali 10k PLN a ty 60... Nie ma co się oszukiwać -gaz to najtańsze zródło "ciepła" biorąc pod uwagę koszta instalacji i koszta eksploatacji. Ja w te 1700kWh rocznie jestem w stanie uwierzyć. Sam grzeje dom prądem bo nie mam gazu i w miesiącach letnich zużywam w okolicach 300kWh /miesiąc grzejąc wode w 100 litrowym bojlerze gotując na indukcji , nie latam tez i za nikim w domu i nie gaszę świateł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 22.02.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Ja też nie zbieram na ratę. Żyję w normalnej taryfie G11 a nie jak Wy tłuczecie się pralkami i zmywarkami po 22. Nie zapalam świeczek w salonie bo pewnie wyszłoby drożej niż ledy. Nigdy nie uważałem się za kogoś lepszego. A może pora na Was o weryfikację życia. Może niektórym to lotto ale ja nie uznaje jak TV, laptop lub światło ktoś zostawia włączone a idzie np. na plac zabaw. No sorry. Za to ścigam. Ciekawe czy ktoś zostawia samochód włączony na noc "a po co będę gasił i rano znowu odpalał" hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.02.2020 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Koszt ogrzewania to nie tylko to ile płacisz w miesiącu ale i koszt samej inwestycji. Co z tego że płacisz parę groszy mniej niż gazownik skoro gazownik na instalacja wywali 10k PLN a ty 60... Nie ma co się oszukiwać -gaz to najtańsze zródło "ciepła" biorąc pod uwagę koszta instalacji i koszta eksploatacji. Ja w te 1700kWh rocznie jestem w stanie uwierzyć. Sam grzeje dom prądem bo nie mam gazu i w miesiącach letnich zużywam w okolicach 300kWh /miesiąc grzejąc wode w 100 litrowym bojlerze gotując na indukcji , nie latam tez i za nikim w domu i nie gaszę świateł 60tys.zl powiadasz za pompę p-w? No cóż, w takim wypadku faktycznie "nie jestem normalny" bo 7 lat temu płaciłem za instalację 20tys.zl a dzisiaj z tego co wiem wychodzi niewiele więcej Co mam za to? Zużycie energii za ogrzewanie i cwu jest 3 krotnie mniejsze niż bym ogrzewa samym prądem Wyobraź sobie, że ja też za nikim nie latam i nie gasze świateł bo jest nas tylko dwójka dorosłych osób, która pracuje a nie utrzymuje się za 500+ Ja mam gaz przed działką i tam pozostał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2020 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Lodówka 258kWh/r. Nie mam side. Zmierzone? Jaki to model? Podałem prognozę na podstawie pomiarów z 1,88 miesiąca dla Beko CSA 29000. W poprzednim mieszkaniu Mastercook (modelu nie pomnę - inox, na górze wyświetlacz i możliwość ustawienia temperatury w zamrażarce i chłodziarce) była trochę bardziej energooszczędna - 414kWh/r. Teraz mam inwerterowego Haiera - największa ale też najoszczędniejsza 284,33kWh/r. TV ok. 250kWh/r. Zmierzone? Mi łobuz teraz (Bravia) po podłączeniu dysku na USB w trybie niby to uśpienia pobiera 22W - czyli już 193kWh. Jak włączony - w oklicach 100W. To żeby zmieścić się w 250kWh musiałby być włączony 2 godziny dziennie. Laptopy może ok 20kWh/r Może? Zgadujesz, czy masz pomierzone? Czyli ciągnie podobnie jak router? A, zapomniałem jeszcze, że u mnie chodzi non stop NAS - ale z tylko jednym dyskiem. Jak dobrze pójdzie (aktualnie regularnie doprowadzam do upadku testową instalację) i uda mi się postawić wszystko na jednej maszynie, to router, AP, monitoring, NAS, Domoticza/HA, nagrywarka TV i co tam jeszcze wymyślę będzie chodziło na jednej maszynie pobierającej ze 25-30W średnio. Czyli sporo mi spadnie "bierne" zużycie, bo podobnie bierze w stanie czuwania TV z podpiętym dyskiem. I wszystkie inne rzecz, które wypisałem ale ich używa się sporadycznie ( piekarnik przecież uruchamia się 2x w tygodniu) Ja średnio tak. Prawie nie jadam pieczywa ze sklepu. Inne rzeczy też często piekę (ale częściej robię w szybkowarze, teraz też na kuchence elektryczne - i co najwyżej opiekam w piekarniku). Nie mam klimy, reku, alarmu, monitoringu, kompów stacjonarnych, konsoli, ekspresu, suszarki Myślę, że pełny rok wyjdzie ok 1500kWh - myślałem, że to standard. Własnie zawitała u mnie suszarka - zwykła kondensacyjna (bez pompy ciepła). Pewnie co najmniej 300kWh wzrośnie mi zużycie prądu na to, zimą za to trochę spadnie na grzanie, ale latem wzrośnie na klimę (chyba, że latem żona będzie rozwieszała pranie pod klimą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 22.02.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Zmierzone? Jaki to model? Podałem prognozę na podstawie pomiarów z 1,88 miesiąca dla Beko CSA 29000. W poprzednim mieszkaniu Mastercook (modelu nie pomnę - inox, na górze wyświetlacz i możliwość ustawienia temperatury w zamrażarce i chłodziarce) była trochę bardziej energooszczędna - 414kWh/r. Teraz mam inwerterowego Haiera - największa ale też najoszczędniejsza 284,33kWh/r. Zmierzone? Mi łobuz teraz (Bravia) po podłączeniu dysku na USB w trybie niby to uśpienia pobiera 22W - czyli już 193kWh. Jak włączony - w oklicach 100W. To żeby zmieścić się w 250kWh musiałby być włączony 2 godziny dziennie. Może? Zgadujesz, czy masz pomierzone? Czyli ciągnie podobnie jak router? A, zapomniałem jeszcze, że u mnie chodzi non stop NAS - ale z tylko jednym dyskiem. Jak dobrze pójdzie (aktualnie regularnie doprowadzam do upadku testową instalację) i uda mi się postawić wszystko na jednej maszynie, to router, AP, monitoring, NAS, Domoticza/HA, nagrywarka TV i co tam jeszcze wymyślę będzie chodziło na jednej maszynie pobierającej ze 25-30W średnio. Czyli sporo mi spadnie "bierne" zużycie, bo podobnie bierze w stanie czuwania TV z podpiętym dyskiem. Ja średnio tak. Prawie nie jadam pieczywa ze sklepu. Inne rzeczy też często piekę (ale częściej robię w szybkowarze, teraz też na kuchence elektryczne - i co najwyżej opiekam w piekarniku). Własnie zawitała u mnie suszarka - zwykła kondensacyjna (bez pompy ciepła). Pewnie co najmniej 300kWh wzrośnie mi zużycie prądu na to, zimą za to trochę spadnie na grzanie, ale latem wzrośnie na klimę (chyba, że latem żona będzie rozwieszała pranie pod klimą). Lodówka LG gbb59wbmzs. Parametr poboru ze specyfikacji. TV 70" LG . Pobór 0.5W w czuwaniu. Lapki używane naprawdę sporadycznie. Wszystko załatwia smartfon. Router i dekoder włączony 24/7. Jak widać niestety u mnie opcja standard jeżeli chodzi o wyposażenie. Nie piekę tyle w piekarniku, nie mam suszarki, klimy, reku, ekspresu, stacjonarek, konsoli, alarmu, monitoringu, szybkowaru.....może kiedyś to wszystko wpadnie. Pomalutku. W sumie to mamy z grubsza odpowiedź skąd różnica w zużyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts