Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania do domu 200m2

Solzbi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W sumie to mamy z grubsza odpowiedź skąd różnica w zużyciu.

Nie mamy, bo nie schodziłem <3,5MWh w mieszkaniu, gdzie kuchenkę miałem gazową, nie było alarmu, monitoringu, konsoli, suszarki, rekuperacji a TV nie miał możliwości podpięcia dysku i pobierał <1W w spoczynku.

Chyba, że masz na myśli, że podajesz dane ze specyfikacji.

Lodówka LG gbb59wbmzs. Parametr poboru ze specyfikacji.

Moja wg specyfikacji miała pobierać 292 kWh/r a zmierzone 453 kWh/r. Zmierzone poprzedniej niewiele mniejsze.

Teraz, to mam prawie 10MWh.

Edytowane przez Kaizen

Gość Arturo72
Nie mamy, bo nie schodziłem <3,5MWh w mieszkaniu, gdzie kuchenkę miałem gazową, nie było alarmu, monitoringu, konsoli, suszarki, rekuperacji a TV nie miał możliwości podpięcia dysku i pobierał <1W w spoczynku.

Moja wg specyfikacji miała pobierać 292 kWh/r a zmierzone 453 kWh/r. Zmierzone poprzedniej niewiele mniejsze.

Wyjątkowo zgadzam się bmx :D

Szczególnie Ty kaizen jesteś nie od dziś odjechany :D

Ostatnio skończyła mi się zapalniczka i jako, że nie chciało mi się jechać po nową to fajeczki odpalalem od opalarki :D

Policz ile PLN jestem stratny :D Po 22 to było :)

Edytowane przez Arturo72

jak się zbiera na raty za kredyty, to się żyje w taniej taryfie.

Normalni ludzie żyją normalnie i brak jest dla normalnych ludzi powodu, by się przed światem chwalić rachunkami i tym, że żyją według grafika nocnej taryfy.

I im się jeszcze wydaje, że są w czymś lepsi.

Nie ma kredytu ale nam tanią taryfę. Nie grzeję prądem. Żyję normalnie. Taryfa G12 daje mi oszczędności. Czy to oznacza ze mam przewalać głupio swoją kasę ?

Edytowane przez vvvv
Literówki

Gość Arturo72
Nie ma kredytu ale nam tanią taryfę. Nie grzeje prądem. Żyje normalnie. Taryfa G12 daje mi oszczędności. Czy to oznacza ze mam przewalać głupio swoją kasę ?

W punkt, ale mało ludziskow to zrozumie a o liczeniu nawet nie wspomnę bo to trzeba podstawowa szkołę skończyć a dzisiaj wśród "suwerena" z tym bywa problem :)

Większość "suwerena" to skazani za niewinność i stąd taka nienawiść :D

Edytowane przez Arturo72

Nie ma kredytu ale nam tanią taryfę. Nie grzeję prądem. Żyję normalnie. Taryfa G12 daje mi oszczędności. Czy to oznacza ze mam przewalać głupio swoją kasę ?

to łatwe do zrozumienia; innym jest normalne życie i korzystanie z tego, co do domu się przytargało, a czym innym troska, by to, co się przytargało, zużywało jak najmniej paliwa do jego działania, by zaoszczędzić pieniądze na tego eksploatację.

"Ściganie" za włączony bez oglądania telewizor, jest jednym z wielu tego przykładów. Po co inne? Normalny to wie, a "inny", przedstawi swój dowód na słuszność swego zdania o tym i ścigać tym bardziej będzie.

Czy można takiemu tego zabronić, ależ po co? Jeszcze jakiej traumy dozna, albo czego innego. Każdy chce żyć po swojemu, ułomy także. Problem ich jest taki, że zbyt opacznie traktują swoje fobie i manie, uznając je za właściwe również dla innych i dla innych wskazane.

Czy posiadasz samochód? Czy korzystasz z jego technicznych możliwości, czy użytkujesz go tak, by zużywał jak najmniej paliwa, opon, klocków itp?

Innymi słowy, czy kultywujesz syndrom nędzy?

10MWh rocznie?!...to chyba jakieś zjeby. To musisz mieć farmę PV. To w zwykłej taryfie G11 płacił byś 550zl miesięcznie. A w mieszkaniu 3.5MWh/r .. masakra. Mieszkanie pewnie minimum 100m2.

A jeśli chodzi o urządzenia to widocznie u mnie pobierają tyle co powinny albo mniej :-) Napisałeś, że wg spec. powinno być 292kWh/r a jest 453kWh/r. Może warto się tym zainteresować bo możliwe, że wszystkie twoje urządzenia pobierają energii x2.

Ogólnie bardzo ciekawe bo wszyscy moi znajomi z okolic co się pobudowali to zużywają ok 2-3MWh/r a ci najbogatsi z basenami ok 5MWh/r ale Twoje 10 to jest dla willi 400m2 hehe

10MWh rocznie?!...to chyba jakieś zjeby. To musisz mieć farmę PV. To w zwykłej taryfie G11 płacił byś 550zl miesięcznie. A w mieszkaniu 3.5MWh/r .. masakra. Mieszkanie pewnie minimum 100m2.

A jeśli chodzi o urządzenia to widocznie u mnie pobierają tyle co powinny albo mniej :-) Napisałeś, że wg spec. powinno być 292kWh/r a jest 453kWh/r. Może warto się tym zainteresować bo możliwe, że wszystkie twoje urządzenia pobierają energii x2.

Ogólnie bardzo ciekawe bo wszyscy moi znajomi z okolic co się pobudowali to zużywają ok 2-3MWh/r a ci najbogatsi z basenami ok 5MWh/r ale Twoje 10 to jest dla willi 400m2 hehe

Kaizen grzeje pradem więc pewnie podał sumaryczne zużycie. Do tego grzeje z COP1. Ja u siebie za poprzedni rok miałem zużycie 3100 kWh. Gotowanie na indukcji. Dlatego twoje 1400 kwh za 11 mc wygląda nieprawdopodobnie. Ja tyle mam w okresie letnim :) za 6 miesięcy.

Edytowane przez ig0r-

Kaizen grzeje pradem więc pewnie podał sumaryczne zużycie. Do tego grzeje z COP1. Ja u siebie za poprzedni rok miałem zużycie 3100 kWh. Gotowanie na indukcji. Dlatego twoje 1400 kwh za 11 mc wygląda nieprawdopodobnie. Ja tyle mam w okresie letnim :) za 6 miesięcy.

No to 3100 wygląda w miarę ok. Masz indukcję oraz reku na dzień dobry.

Zmierzone? Jaki to model?

Teraz mam inwerterowego Haiera - największa ale też najoszczędniejsza 284,33kWh/r.

Zmierzone? Mi łobuz teraz (Bravia) po podłączeniu dysku na USB w trybie niby to uśpienia pobiera 22W - czyli już 193kWh.

Jak włączony - w oklicach 100W. To żeby zmieścić się w 250kWh musiałby być włączony 2 godziny dziennie.

Może? Zgadujesz, czy masz pomierzone? Czyli ciągnie podobnie jak router?

Własnie zawitała u mnie suszarka - zwykła kondensacyjna (bez pompy ciepła). Pewnie co najmniej 300kWh wzrośnie mi zużycie prądu na to, zimą za to trochę spadnie na grzanie, ale latem wzrośnie na klimę (chyba, że latem żona będzie rozwieszała pranie pod klimą).

Przepraszam, że zapytam, ale muszę po przeczytaniu tego wszystkiego:

- CZY TY JESTEŚ ABY NORMALNY?

I co jeszcze mierzysz? Co na to twoja żona?

jest to pewnie zużycie prądu za cały rok przy grzaniu prądem. Całkiem normalne przy grzaniu z COP=1.

Dzisiaj pokazali projekt rekompensat za prąd:

"Na przykład gospodarstwo domowe, które zużyje rocznie między 63 a 500 kWh, otrzyma 34,08 zł rekompensaty. Przy zużyciu między 500 a 1200 kWh można liczyć na 82,80 zł, a przy przedziale 1200 a 2800 kWh - 190,86 zł.

Zużycie powyżej 2800 kWh to rekompensata w wysokości 306,75 zł"

Wynika z tego, że moje gospodarstwo domowe zużywając rocznie ok 1500kWh jest dosyć pospolite bo w innym przypadku widełki zaczynałby się od 3000kWh a kończyły na ok 10000kWh.

Nie piszę już nawet o kaizenie, który w mieszkaniu nie schodził poniżej 3500kWh. Kaizen jesteś poza skalą hehe.

P.s. Z widełek rekompensat wynika, że zgodnie z Waszymi teoriami, większość społeczeństwa zamieszkująca tereny Polski to Amisze.

Edytowane przez stingeros

P.s. Z widełek rekompensat wynika, że zgodnie z Waszymi teoriami, większość społeczeństwa zamieszkująca tereny Polski to Amisze.

Innogy podaje, że w grupie V ma średnio 2,5 MWh.

Tylko trzeba pamiętać, że to Warszawa, więc prawie same mieszkania i kuchnie na gaz (często też piekarniki). Średnią w porównaniu do nowoczesnych mieszkań i domów często brak zmywarek.

Więc owszem, 3,5 MWh to więcej, niż średnio - ale jakby porównać tylko z mieszkaniami ze zmywarką i klimą nie jakoś znacząco.

Innogy podaje, że w grupie V ma średnio 2,5 MWh.

Tylko trzeba pamiętać, że to Warszawa, więc prawie same mieszkania i kuchnie na gaz (często też piekarniki). Średnią w porównaniu do nowoczesnych mieszkań i domów często brak zmywarek.

Więc owszem, 3,5 MWh to więcej, niż średnio - ale jakby porównać tylko z mieszkaniami ze zmywarką i klimą nie jakoś znacząco.

Kaizen ile tak średnio rocznie wychodzi Ci zużycie na samą klimę? Jestem przed montażem i się właśnie zastanawiam ile rocznie może zużyć taki klimatyzator, głównie chłodzenie, chociaż w przejściowym nie wykluczam też delikatnego grzania. Jednostka 3,5 kw.

Kaizen ile tak średnio rocznie wychodzi Ci zużycie na samą klimę?

Nie mam opomiarowanej teraz (podłączona jest bezpośrednio do bezpiecznika w rozdzielnicy, więc nie zmierzę miernikiem wpinanym do gniazdka) - a do tego sporo grzeję. Jak od czasu do czasu mierzyłem miernikiem cęgowym, to latem zaczynała od 1,5kW poboru i po 15-30 minutach (w zależności od warunków) dochodziła do ok 0,6kW i tak jej zostawało. Tak szacunkowo bym liczył 2,5kWh dziennie w czasie upałów. Przy czym nie starałem sie zbijać temperatury za bardzo - klima chodziła prawie codziennie przez 2h dziennego okienka i do tego po południu w miarę potrzeby.

Nie było człowieka przez weekend w domu, a tu taki off-topic powstał z mojego zapytania. Połową odpowiedzi to od kogo jakie urządzenie elektryczne pobiera mniej prądu na rok... :mad::spam:

Liczyłem na jakąś rzetelną pomoc w doborze ogrzewania domu, wszystkim co pisali na temat serdecznie dziękuję.

... Natomiast ty już chyba nie możesz tego zainstalować bo do kotłowni gazowej wymagany jest komin spalinowy + komin wentylacji grawitacyjnej a ty tego nie masz...

Projekt domu mam pod instalację gazową uwzględniając wyrzut przez ścianę, więc żadnego komina nie potrzebuję, gaz mogę w każdej chwili podłączyć.

Po co?

Nie buduje domu pasywnego. A 20 cm czarnego styro daje mu standard niskoenergetyczny, bliski pasywnemu.

Jeśli już coś dokładać to ocieplenia dachu.

A co myślisz nad ociepleniem dachu pianą? Warto czy wełna bezkonkurencyjna?

Przy płycie nie rób kanapki czyli nie dawaj izolacji pomiędzy płyta a wylewką,lepiej więcej pod płytą niż nad.

Mam w planach dać izolację między płytą a wylewką, aby schować gdzieś instalacje elektrycznę, hydrauliczną. Bo jak inaczej to rozwiązać?

Mam torche wiekszy dom ale tez dobrze ocieplony i poszedłem w PC,tez miałem dylemat z gazem..

Jakiej mocy masz pompę oraz jaka powierzchnia domu, kubatura?

Nawet nie. Od 21.01.2019 do 23.01.2020 bo tak było rozliczenie wyszło 1260kWh na kwotę 811zł ale mieszkam od marca więc pewnie wyszło by z 1000zł.

Qrcze, ja poniżej 3,5MWh nie schodziłem w małym mieszkaniu (CO i CWU sieciowe, płyta gazowa).

Ja obecnie w mieszkaniu 36m2 zużyłem prądu 1500kWh/rok oraz gaz 166m3/1873kWh w 3osoby. CWU na gaz, piec na gaz, CO z ciepłowni.

Sorry za off topa. Zużyłeś 1500kWh w mieszkaniu z kuchenką na gaz a ja w podobnym mieszkaniu ok 1000kWh ale oczywiście kaizen w mieszkaniu nie schodził poniżej 3500kWh hehe. Chyba, że mieszkanie 100m2.

Wracając do tematu. To na dzień dzisiejszy wełna jest bezkonkurencyjna. Koszt i izolacja na wysokim poziomie. Jeśli chodzi o pianę to potrzeba cieńszej warstwy żeby mieć to samo co wełna ale niestety akustyka jest tragiczna. Wszystko słychać.