Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

głębokość posadowienia ławy fundamentowej

darmru

Recommended Posts

witam serdecznie,

obecnie jestem na etapie poszukiwania materiałów do budowy fundamentów i spotkałem się z pewnym problemem tj. wysokość między poziomem zero budynku a górą ławy fundamentowej wynosi 85cm (ława 40cm +10cm chudziaka tj. łączna głębokość wykopu 135cm), - jest to idealne dla bloczków 12x24x38cm na spoinie ok 2cm przy 6 bloczkach

niestety w mojej okolicy bloczki 12cm nie są dostępne (nawet na zamówienie) a jedynie można kupić 14cm gdzie przy 5 bloczkach spoina musiałaby mieć ok 3cm.

jednak patrząc na przyjęte grubości spoin poziomych to pojawia mi się pytanie czy te 3cm spoiny nie są zbyt grube, ew. czy przy cieńszych spoinach np. 1,6cm, można układać bloczki przecięte w połowie tj. 7x24x38 aby uzyskać wymagane 85cm.

alternatywnie czy przy wykorzystaniu 6 bloczków 14cm i spoinie 1,5cm osiągamy 93cm wysokości muru - pytanie czy zamiast 135cm wykopu, można go obniżyć o 8cm aby niedocinać bloczków i zachować poziom zero budynku?

wysokość między poziomem zero budynku a górą ławy fundamentowej wynosi 85cm (ława 40cm +10cm chudziaka tj. łączna głębokość wykopu 135cm), - jest to idealne dla bloczków 12x24x38cm na spoinie ok 2cm przy 6 bloczkach

Poziom zero budynku to jest poziom docelowej podłogi - powierzchni paneli, płytek czy desek. Jest o 20-30 cm wyżej, niż góra ściany fundamentowej która powinna byc na równo z chudziakiem, bo na chudziak dajesz styropian, wylewkę i okładzinę.