darmru 20.02.2020 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 witam serdecznie,obecnie jestem na etapie poszukiwania materiałów do budowy fundamentów i spotkałem się z pewnym problemem tj. wysokość między poziomem zero budynku a górą ławy fundamentowej wynosi 85cm (ława 40cm +10cm chudziaka tj. łączna głębokość wykopu 135cm), - jest to idealne dla bloczków 12x24x38cm na spoinie ok 2cm przy 6 bloczkachniestety w mojej okolicy bloczki 12cm nie są dostępne (nawet na zamówienie) a jedynie można kupić 14cm gdzie przy 5 bloczkach spoina musiałaby mieć ok 3cm.jednak patrząc na przyjęte grubości spoin poziomych to pojawia mi się pytanie czy te 3cm spoiny nie są zbyt grube, ew. czy przy cieńszych spoinach np. 1,6cm, można układać bloczki przecięte w połowie tj. 7x24x38 aby uzyskać wymagane 85cm.alternatywnie czy przy wykorzystaniu 6 bloczków 14cm i spoinie 1,5cm osiągamy 93cm wysokości muru - pytanie czy zamiast 135cm wykopu, można go obniżyć o 8cm aby niedocinać bloczków i zachować poziom zero budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.02.2020 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Rozważania czysto teoretyczne.Poziom posadowinia można lekko obniżyć i poziom zera mona lekko podwyższyć.W praktyce i tak nie wybudujesz dokładnie tak jak jest w projekcie.KB temat ogarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nezpers 21.02.2020 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 po to jest KB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2020 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 wysokość między poziomem zero budynku a górą ławy fundamentowej wynosi 85cm (ława 40cm +10cm chudziaka tj. łączna głębokość wykopu 135cm), - jest to idealne dla bloczków 12x24x38cm na spoinie ok 2cm przy 6 bloczkach Poziom zero budynku to jest poziom docelowej podłogi - powierzchni paneli, płytek czy desek. Jest o 20-30 cm wyżej, niż góra ściany fundamentowej która powinna byc na równo z chudziakiem, bo na chudziak dajesz styropian, wylewkę i okładzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts