fotohobby 21.02.2020 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Jak nie palą śmieciami to możesz ich pocałować w ... komin .. Taka jest brutalna prawda. Mogą palić kiepskim węglem (mułem , flotem) który miał być zabroniony ale PIS aby przypodobać się górnikom i tym "najbiedniejszym" z tego pomysłu się wycofał. W moim mieście miałem i flotem palić już nie moźna, ale to nie poprawiło sytuacji. Bo o ile wcześniej rozpalanie odbywało się raz na 24h (odpowiednio dołożony miał trzymał żar dłużej), to teraz wielu posiadaczy kopciuchów rozpala 2x na dobę - rano i po południu. A kiepski węgiel, podgrzewany podczas tego procesu, zaczyna kopcić. Zapachu palonego plastiku w tym nie ma . Wątpię, aby to robiono - w sąsiednich miastach latają już drony, kontrolujące skład spalin, lada moment będą też u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 21.02.2020 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Dopoki nie ma nieuchronności kary co w tym przypadku oznacza wizyta SM albo w ich domu albo w domu sąsiada to wierz mi że palą wszystkim. Ludzie na wsiach są często nieświadomi, że robią coś złego, oglądają jedynie TVP na ktorym problem smogu i palenia byle czym pojawia się raz na kilka miesiecy na ostatnim miejscu w Wiadomosciach. To że wezwie się taka straż miejską nie jest niczym złym, tak naprawdę działasz także dla ich zdrowia i dobra, tyle że oni tego jeszcze nie wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 21.02.2020 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Donvitobandito, wychodzisz na bardzo dwulicową osobę. Zachowanie sąsiadów ci nie pasuje, to rozważasz zgłaszanie tego, zastraszanie... A nie tak dawno temu chwaliłeś się na tym forum, jak to psa puszczasz luzem, bez ogrodzenia, świadomie i celowo, żeby ci „ludzie nie łazili po drodze (publicznej) pod domem”: Płoty w domu uważam za rzecz niepotrzebną. W Polsce na tym punkcie niestety ludzie mają moderowano. I wszędzie tylko stawiają te płoty. W moim przypadku płot jest zbędny głównie, ze względu na mojego psa- fila brasileiro. Otóż oprócz mojej posesji, wkręcił sobie, że będzie pilnował również drogi przed moim domem, a ja nie mam zamiaru utrudniać. Zresztą już teraz widzę jak mój Harpun (po tak się wabi piesek) ograniczył ruch pieszy i co dziwne również samochodowy przed moim domem. Żadnych pijaków, awantur, głośnej modzieży. Cisza i spokój. Może zacznij zgłaszanie na Straż Miejską i zastraszanie od siebie, zanim zaczniesz się rozglądać po sąsiadach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.02.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 (edytowane) Na wsiach może i tak, ja akurat problemu z sąsiadami utylizującymu w ten sposób śmieci nie mam - oni po prostu "tylko" dymią. SM pobrała próbki popiołu od "recydywistów", ale przynajmniej w mojej okolicy pozostałości po plastiku nie wykryto. https://dziennikzachodni.pl/co-tak-dymi-spalaja-odpady-nie-to-kopciuch-na-wegiel-tylko-10-procent-kontroli-potwierdza-spalanie-smieci-reszta-to-wegiel/ar/c14-14705647 @Nayri: Edytowane 21 Lutego 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 21.02.2020 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Nie tędy droga, nie rozmawiaj z sąsiadami bo oskarżą cię o atak na ich osoby a relacje i tak z nimi sobie zepsujesz więc się nie narażaj na atak. zrób zdjęcia wydobywającego się dymu z datą i godziną w dzień. Zgłoś fakt zatruwania straży gminnej na piśmie aby mieć potwierdzenie nadania swojego pisma i określ w nim że spodziewasz się konkretnych działań. Do wiadomości dopisz od razu policję oraz wójta gminy. Jak już zaliczysz ten etap i załóżmy NIC, to napisz wniosek do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa dotyczącego celowego działania powodującego roztrój zdrowia rak itp dołączasz kopię ww pism i do wiadomości dajesz tym razem do komendanta powiatowego policji oraz do ministra ochrony środowiska. I to zadziała uwierz mi niestety w małych miasteczkach nie ma anonimowości... Co innego kilkuset tysięczne miasto. Z sąsiadami trzeba żyć w zgodzie nie ważne czy palą węglem czy mają pv na dachu Jeżeli właściciel ma ten domek w małej mieścinie ma moim zdaniem 4 rozwiązania . Reku z dobrym filtrem , za sponsorować sąsiadom bez dymne ogrzewanie, wyprowadzka lub walka ze wszystkimi wokół i otrzymanie przydomka kapus, konfident itp. Życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 21.02.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Od 5-ciu lat mieszkam na wsi i z całą stanowczością twierdzę że nikt tu nie pali plastikami , to jakies brednie chcącego to każdemu udowodnić ale do końca tak różowo niestety nie ma bo ludzie maja swoje nawyki i palą jak 20 czy 40 lat temu , mam 2 takich kolesi i jednego z nich nie znam ale temu co znam próbowałem chyba z 5 razy uświadomić aby przynajmniej palił od góry aby tak nie kopcić a on że ojciec tak palił i on też tak pali no i że zna ten kociołek jak nikt inny a to zwykły żeliwny kocioł do koksu czyli idealny na koks tylko sęk w tym że nikt koksu już nie sprzedaje a szkoda bo nikt by nie pitolił o smogu , koks to chyba najlepsze paliwo do starego typu kotłów , ale jak by nie patrzeć to jednak jest poprawa i to zdecydowana patrząc na te 5 lat wstecz , ludzi jest normalnie wstyd już kopcić i kogo stać zmienia kociołek na lepszy no ale tego mojego nieszczęsnego sąsiada na to nie stać i pewnie nigdy nie będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.02.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 niestety w małych miasteczkach nie ma anonimowości... Co innego kilkuset tysięczne miasto. Z sąsiadami trzeba żyć w zgodzie nie ważne czy palą węglem czy mają pv na dachu Jeżeli właściciel ma ten domek w małej mieścinie ma moim zdaniem 4 rozwiązania . Reku z dobrym filtrem , za sponsorować sąsiadom bez dymne ogrzewanie, wyprowadzka lub walka ze wszystkimi wokół i otrzymanie przydomka kapus, konfident itp. Życie Najgorsze jest biadolenie i zgadzanie się na bylejakość. Chcesz czystego powietrza to zacznij od siebie i własnego otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 21.02.2020 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Jak zamierzasz kogoś straszyć to pamiętaj, że to działa w obie strony. Nie boisz się o żonę i dzieci? czy Ty sądzisz że w dzisiejszych czasach coś takiego przejdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 21.02.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 donvitobandito, może Ci sąsiedzi potrzebują skorzystać z programu Czyste Powietrze - ocieplenie, wymiana pieca, PV? Są na forum ludzie, którzy zmienili kopciucha na kociołek elektryczny + PV. Podpowiedz, zainteresuj, może przez kogoś - może tą drogą można podejść do sprawy. I w pełni rozumiem sytuację. Sam się z tym zmagam. Nigdy nie stwierdzę, że to jest OK, że tak ma być i to jest normalne. To nie jest normalne i się na to nie godzę. Jest XXI wiek, tyle różnych rozwiązań, dzięki którym można skończyć ze smrodzeniem i truciem. Dokładnie, należy uświadomić tych ludzi, oni nie widzą swoich kominów jak dokładają do pieca. W Rybniku zrobiono genialną akcję: https://www.rybnik.eu/dla-mieszkancow/aktualnosci/aktualnosc/nie-truj-sasiada/ Zanieś ulotki, porozmawiaj, walka i agresja obróci się przeciwko tobie. Może nie są świadomi jak bardzo kopcą, nie wiedzą, że można to zmienić bo są dopłaty. SM to ostateczność, w końcu chcesz tam mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 21.02.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Najgorsze jest biadolenie i zgadzanie się na bylejakość. Chcesz czystego powietrza to zacznij od siebie i własnego otoczenia. sytuacja w której znalazł się autor wątku jest bardzo trudna. Sąsiedzi palą węglem i mogą to robić bo nie ma zakazu więc nie łamią prawa. Co więcej zmiana systemu ogrzewania wiąże się z dużymi nakładami finansowymi. Kto ma je pokryć? To tak jakby nagle ktoś przyszedł do ciebie i kazał Ci wyłożyć 50 k Pln na zmianę systemu ogrzewania bo go oślepiają twoje PV na dachu... Ludziska o zdrowie swoje i bliskich nie dbają. Wystarczy spojrzeć ile ludzi pali fajki a później płacz i lament na oddziałach pulmologicznych - widziałem i miałem z tym styczność... Jeżeli palisz fajki to jesteś takim samym gościem jak Ci od węgla. We Wrocławiu wprowadzili ustawę antysmogową i na chwile obecną każda stara kamienica i stary dom pozbywa się kopciucha. To po prostu widać i czuć. Natomiast dopoki gmina w której żyje autor nie wprowadzi odpowiednich przepisów to się nic nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.02.2020 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 sytuacja w której znalazł się autor wątku jest bardzo trudna. Sąsiedzi palą węglem i mogą to robić bo nie ma zakazu więc nie łamią prawa. Co więcej zmiana systemu ogrzewania wiąże się z dużymi nakładami finansowymi. Kto ma je pokryć? To tak jakby nagle ktoś przyszedł do ciebie i kazał Ci wyłożyć 50 k Pln na zmianę systemu ogrzewania bo go oślepiają twoje PV na dachu... Ludziska o zdrowie swoje i bliskich nie dbają. Wystarczy spojrzeć ile ludzi pali fajki a później płacz i lament na oddziałach pulmologicznych - widziałem i miałem z tym styczność... Jeżeli palisz fajki to jesteś takim samym gościem jak Ci od węgla. We Wrocławiu wprowadzili ustawę antysmogową i na chwile obecną każda stara kamienica i stary dom pozbywa się kopciucha. To po prostu widać i czuć. Natomiast dopoki gmina w której żyje autor nie wprowadzi odpowiednich przepisów to się nic nie zmieni Można odwrócić sytuację dlaczego ktoś mnie zabija bo go nie stać na remont? Kto zapłaci za moje leczenie i zagwarantuje utrzymanie jak nie pójdę do pracy ? Kontrola nie zaszkodzi czy węgiel i piec jest odpowiedni i czy nie spalane sa śmieci. Jeżeli jest wszystko zgodnie z wymogami i mimo to dymi i śmierdzi to trudno ma prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 21.02.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 b) Wysłać kogoś w celu "delikatnego" zastraszenia. Dzięki z góry za pomoc. Podpal im domy, zgwałć żony, a dzieci do łagru w Rosji ! Nie ma co się pie.... W KOŃCU DBASZ O RODZINĘ ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 21.02.2020 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Rozbrajające są te rozterki. Trzeba było działki szukać pod Lesznem, albo w dzielni gdzie jest nowe budownictwo. Wpakowałeś się między domy z prlu i starsze, na dodatek bez WM (bo to bzdura przecież i sam grzyb w kanałach co nie?) i teraz narzekasz. Ciekaw jestem kolejnych wątków dotyczących problemów z sąsiadami. Pomysł wysłania zbirów żeby nauczyli palić - gratuluję, lepszego świadectwa nie mogłeś sobie teraz wystawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.02.2020 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 A wystarczy nie truć środowiska... i by nie było postu donvitobandito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 21.02.2020 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Kononowicz by wygrał to nie byłoby niczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 21.02.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 czy Ty sądzisz że w dzisiejszych czasach coś takiego przejdzie ? A skąd pomysł, że tak sądzę? Przecież podałem jeden z powodów, że to głupota. I ten powód jest lepszy niż sprawa sądowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 21.02.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Chodziło mi o to że sugerujesz że ktoś może coś złego zrobić jego rodzinie itp. Zrobić zawsze może ale myślę że musi się liczyć z tym że za takie coś grozi kryminał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 21.02.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Jak każdy. Ja tylko stwierdzam fakt, że kto mieczem wojuje od miecza ginie. Ja bym nie zaryzykował nadsyłania na kogoś smutnych panów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dave88 21.02.2020 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 mieszkam na wsi, kopcenie w zimie to norma, czasami na ulicy nic nie widać tak kopcą, ale smrodzenie na wiosnę i jesień w ogrodach poprzez palenie ognisk z liści i innego dziadostwa w słoneczne dni to dla mnie pretekst do ubicia takich delikwentów...niestety zgłaszanie tego nawet na policję nic nie daje po prostu mają to gdzieś i chyba nawet nie przyjeżdżają. Do takiego najlepiej podejść z kilkoma kolegami z gaśnicami w ręku pojechać mu z gaśnicy po twarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Za chwilę zacznę kasowac posty, bo nawoływanie do przemocy, groźby karalne to przestępstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts