Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiedzi- truciciele

donvitobandito

Recommended Posts

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liczę to prosto , do domu muszę pompować srednio 4kw energi czyli tak jak teraz 3kw a w zimniejsze mrozy 5kw i wychodzi średnia 4kw x 24 godz mam 96kwh x cena prądu 0,68 wychodzi 65zł i zakładam że średni cop to jest w okolicach 3 to wychodzi 21,73 zł doba razy 30 dób 652 zł miesiąc razy 6 miesięcy to prawie 4 tysiące zł , coś pewnie na taryfie nocnej da się urwać oraz na obnizeniu temp w domu bo teraz mam 23-24 stopnie , może moje kalkulacje kuleją ale tak mi to wychodzi .

Średnio? Bajki opowiadasz.

2t ekogorszku jakieś 10MWh. Niech z tego 3MWh będą na CWU (raczej więcej przez nędzną sprawność latem) mamy 7MWh/(200dni*24h)=1,45kW średnio.

Grzejąc prądem trzeba być analfabetą matematycznym, żeby grzać po 0,68gr/kWh. Możesz grzać po 29gr w G12(w) albo i 22gr w G12as i wychodzi 2200-2900zł rocznie i po odjęciu kominiarza i przeglądu kotła robisz za najtańszego palacza w cywilizowanym świecie.

• Like 1

Błedy w obciązeniu cieplnym to inny temat, są dosc duze róznice w bledach w liczeniu zapotrzebowania na ciepło i projektowego obciązenia cieplnego. W tym drugim przypadku korzystamy z danym meteo, co zresztą opisałem w poscie powyzej

Tiaa. Już było. Nie raz. Ostatnio bardzo niedawno..

Polecam lekturę. Dla tych co mają mózg i go używają. Tutaj start.

Algorytm dobrze dobiera moc, ale w przypadku planowania, porównywania różnych źródeł ciepła i kosztów ogrzewania jest bezużyteczna.

Co do planowania źródeł to wyszło tak.

....

Jeśl w OZC mam 4900 kWh, a wg CW 6800kWh, a różnica pomiędzy kWh to 8gr, to roczny zysk wg CW zwiększa się z 395 do 550zł

A to może kogoś przekonać.

No może kogoś te 150 zł. przekonać. ;)

Tiaa. Już było. Nie raz. Ostatnio bardzo niedawno..

Polecam lekturę. Dla tych co mają mózg i go używają. Tutaj start.

Mozesz sobie polecac. Nie zauwazyłem aby te polecenia dały jakis skutek, ale staraj sie dalej. Czekistowska czujnosc nie pozwala byc obojetnym na moje posty.

@gaweł - w linku, który mi podesłałeś masz zapotrzebowanie na CO ponad 8,5 MWh, przed instalacją pompy do CUW zużywałeś na WSZYSTKO 9MWh energii el, więc sam widzisz......

Chcesz powiedzieć, że ktoś Ci policzył OZC i wyszło jeszcze 3x większe zapotrzebowanie ??

Edytowane przez fotohobby

Klękaj, kto zabrania.

I bardzo dobrze.

Lepiej jest spalać czysty rosyjski gaz ziemny niż spalać polskie piękne lasy.

Nie o to biega. Węgiel szybko nie odejdzie o to tutaj chodzi. Argumenty masz wyżej. Odnieszesz się do nich? Nie każdego stać na ogrzewania domu gazem. Jest coś takiego jak ubóstwo energetyczne. W Polsce niestety występuje. Teraz jak ceny gazu (prądu też, tylko kto durszlaka nie ogrzewa prądem) poszybują do góry to czym ludzie będą się ogrzewać? Sytuacja w Polsce pod względem ekonomiczny też nie najlepsza. Mamy dużą inflację a wzrost gospodarczy maleje - stagflacja. Była już kiedyś taka sytuacja (nie u nas) i pewna mądra kobieta to dopiero "ruszyła". U nas niby kto? Ludzie mają mniej pieniędzy, więc będą szukać jak najtańszej opcji, aby ogrzać dom. Nie tylko tego się to dotyczy. Zresztą i tak większość jest na kredyt. Nawet PV biorą. Jak nałoży się na napiętą sytucję gospodarczą na świecie i nieprzewidziane przypadki jak wirus, to obraz rysuje się nieciekawy. To tylko kwiestia czasu.

Mozesz sobie polecac. Nie zauwazyłem aby te polecenia dały jakis skutek, ale staraj sie dalej. Czekistowska czujnosc nie pozwala byc obojetnym na moje posty.

Ja nic nie polecam. Piszę jak jest. Czysta prawda. Wnioski sobie wyciąga każdy sam. Już nie pierwszy raz wprowadzasz ludzi w błąd, To jest forum, ale chyba nie Twoje forum. Mogę odpisywać, ale jak brak argumentów to wiadomo jak jest. Polecają to inni, wiadomo kto.

Średnio? Bajki opowiadasz.

2t ekogorszku jakieś 10MWh. Niech z tego 3MWh będą na CWU (raczej więcej przez nędzną sprawność latem) mamy 7MWh/(200dni*24h)=1,45kW średnio.

Grzejąc prądem trzeba być analfabetą matematycznym, żeby grzać po 0,68gr/kWh. Możesz grzać po 29gr w G12(w) albo i 22gr w G12as i wychodzi 2200-2900zł rocznie i po odjęciu kominiarza i przeglądu kotła robisz za najtańszego palacza w cywilizowanym świecie.

Przeglądów kotła nie płacę bo nigdy nie korzystam z gwarancji juz z zasady i sam sobie wszystko robie i komin czyszczę , co do prądu fakt liczyłem tylko taki jaki płacę bo tyle pisze na fakturach z tauronu , tu pewnie coś by się dało zrobić , dobrze jak by były PC na testy np 1 miesiąc :lol2::lol2::lol2: tak czy siak się o tym przekonam bo bedę zakładał 7-kę z klimatyzatora i to pewnie będzie z rotenso ale puki co aż tak mnie to nie przekonuje ale młodszy już nie będę niestety :no:

Ja nic nie polecam. Piszę jak jest. Czysta prawda. Wnioski sobie wyciąga każdy sam. Już nie pierwszy raz wprowadzasz ludzi w błąd, To jest forum, ale chyba nie Twoje forum. Mogę odpisywać, ale jak brak argumentów to wiadomo jak jest. Polecają to inni, wiadomo kto.

Polecasz lekturę, Piszesz ze nic nie polecasz, zaprzeczasz sam sobie. Co do moich błedów, zechciej podac kilka przykładów u których inwestorów moje obliczenia i porady spowodowały szkody, tak w zasadzie podaj chociaz jeden taki przykład, a jakbys podał wysokosc tych rzeczywistych szkód to byłoby juz ok. Pisac bez pokrycia kazdy moze, a przemozna chec hejtowania i roz..nia wątków chyba jest do opanowania.

@gaweł - w linku, który mi podesłałeś masz zapotrzebowanie na CO ponad 8,5 MWh, przed instalacją pompy do CUW zużywałeś na WSZYSTKO 9MWh energii el, więc sam widzisz......

Chcesz powiedzieć, że ktoś Ci policzył OZC i wyszło jeszcze 3x większe zapotrzebowanie ??

No dokładnie to było już po tzw fakcie czyli zamieszkaniu więc jak przede mna była wizja wiesz 12 mwh to mi kapcie spadły ale mowię nic to najwyzej będę mial kotłownię w salonie. ale tak się nie stało. Ja nie podaję zużycia tylko na cele ogrzewcze i wcu bo nie mam pod licznika. Więc obecne 7mwh to jest Całkowiete zużycie na wszelkie cele co zawsze do znudzenia piszę. Ostatnio mierzyłem dobowe zyzycie pradu PC w grudniu i wyszło 1,7kwh/dobe. Według instrukcji to 2,7kwh ale silnik nie pracował pełną mocą więc cop powinien być zbliżony do średniego czyli 3,8. U mnie po prostu zuzycie w lecie jest znikome na poziomie około 150 kwh/ miesiąc , natomiast w zimie to ja konsumuję średnio 860kwh na ogrzewanie w ciągu 6 miesięcy i zdaję sobie sprawę ż enia ma zim ale tez cenowo mnie to nie zabija bo mam g12w i to co mnie najbardziej uwiera w tej taryfie czyli strefa I będzie częściowo jako auto kons i poza tym z pv pójdzie. Po to je zakąłdałem.

donvitobandito Ty poważnie to pisałeś, że psa rasy tak niebezpiecznej jak Fila Brasileiro wypuszczasz na nieogrodzony teren ? Wypuszczanie jakiegokolwiek psa na nieogrodzone podwórko w zamieszkałym terenie jest conajmniej nierozważne zarówno ze względu na dobro psa jak i współmieszkańców a wypuszczanie „fileta” to proszenie się o poważne kłopoty !

Dyskusja zeszła na tematy uboczne.

Spalanie węgla zatruwa środowisko i zatruwa ludzi a dokładnie powoduje wzrost zachorowalności i zwiększenia śmiertelności.

I to jest punkt odniesienia.

Argument o "ubóstwie energetycznym" jest jedną widzenia stroną problemu ale to nie usprawiedliwia zatruwania ludzi.

Należy stworzyć a dokładniej to państwo musi takie warunki aby ludzie odeszli od spalania węgla w domowych kotłowniach.

Ma państwo nasze pieniądze (z podatków) na różne wydatki i przywileje to to państwo MUSI zadbać o nasze zdrowie i nasze środowisko.

PS Nikt chyba już nie usprawiedliwia złodzieja że kradnie bo nie ma czego do garnka wsadzić.

• Like 1

No dokładnie to było już po tzw fakcie czyli zamieszkaniu więc jak przede mna była wizja wiesz 12 mwh to mi kapcie spadły ale mowię nic to najwyzej będę mial kotłownię w salonie. ale tak się nie stało. Ja nie podaję zużycia tylko na cele ogrzewcze i wcu bo nie mam pod licznika. Więc obecne 7mwh to jest Całkowiete zużycie na wszelkie cele co zawsze do znudzenia piszę. Ostatnio mierzyłem dobowe zyzycie pradu PC w grudniu i wyszło 1,7kwh/dobe. Według instrukcji to 2,7kwh ale silnik nie pracował pełną mocą więc cop powinien być zbliżony do średniego czyli 3,8. U mnie po prostu zuzycie w lecie jest znikome na poziomie około 150 kwh/ miesiąc , natomiast w zimie to ja konsumuję średnio 860kwh na ogrzewanie w ciągu 6 miesięcy i zdaję sobie sprawę ż enia ma zim ale tez cenowo mnie to nie zabija bo mam g12w i to co mnie najbardziej uwiera w tej taryfie czyli strefa I będzie częściowo jako auto kons i poza tym z pv pójdzie. Po to je zakąłdałem.

No więc nie pisz, że CW podał właściwy wynik, skoro również mocno przeszacował.

Pieniądze, które zaplaciles za policzenie takiego OZC to poeniàdze wywalone w błoto.

A to jakiś obowiązek?

Nie napisałem, że obowiązek, tylko że bieda nie jest wytłumaczeniem dla lenistwa.

Jak ktoś przechodzi na przejściu dla pieszych to też zawiadamiasz organy? Jak nie robi nic nielegalnego, to po co zawiadamiać?

Nie mam obowiązku wiedzieć czy robi legalnie, wystarczy poszlaka, że jest tam coś niefajnego.

Mylisz się. W WM masz filtry - w WG nie.

Filtry nie są skuteczne w 100%. Im lepszej klasy filtr tym częściej należy wymieniać. Zawsze to lepiej niż w WG.

W WM nie ma szans na cofkę z kanałów wywiewnych - w WG to częsta sytuacja (też bez żadnych filtrów).

Niczego innego nie napisałem :)

Lepiej jest spalać czysty rosyjski gaz ziemny niż spalać polskie piękne lasy.

Nie o to biega. Węgiel szybko nie odejdzie o to tutaj chodzi. Argumenty masz wyżej. Odnieszesz się do nich? Nie każdego stać na ogrzewania domu gazem. Jest coś takiego jak ubóstwo energetyczne. W Polsce niestety występuje. Teraz jak ceny gazu (prądu też, tylko kto durszlaka nie ogrzewa prądem) poszybują do góry to czym ludzie będą się ogrzewać? Sytuacja w Polsce pod względem ekonomiczny też nie najlepsza. Mamy dużą inflację a wzrost gospodarczy maleje - stagflacja. Była już kiedyś taka sytuacja (nie u nas) i pewna mądra kobieta to dopiero "ruszyła". U nas niby kto? Ludzie mają mniej pieniędzy, więc będą szukać jak najtańszej opcji, aby ogrzać dom. Nie tylko tego się to dotyczy. Zresztą i tak większość jest na kredyt. Nawet PV biorą. Jak nałoży się na napiętą sytucję gospodarczą na świecie i nieprzewidziane przypadki jak wirus, to obraz rysuje się nieciekawy. To tylko kwiestia czasu.

Jest jeszcze amerykański z Gazoportu. Ale UE i tak chce to nam upierdzielić, bo sposób wydobycie nieprawilny. Wydaje mi się, że już przyjęto rosyjski gaz wyłącznie z Nord Stream jako jedyny ekologiczny. Z certyfikatem.

Domów durszlaków jest coraz mniej. Co dziwi to, że masowo do nowych domówy wybiera się ekogroszek albo pellet. To brak podstawowej wiedzy inwestorów. I strach przed podwyżkami prądu. Prąd powinien być tani. Więc lepiej energię wytwarzać choćby z węgla, ale w jednym miejscu (elektrowni), ale nie lepiej jak ekooszołomy z nienzawiści do węgla sprawią, że zamiast ograniczyć ilość kominów do elektrowni nadal po miastach i masteczkach miliony kominów będą sobie syfić.

Jest jeszcze amerykański z Gazoportu. Ale UE i tak chce to nam upierdzielić, bo sposób wydobycie nieprawilny. Wydaje mi się, że już przyjęto rosyjski gaz wyłącznie z Nord Stream jako jedyny ekologiczny. Z certyfikatem.

Domów durszlaków jest coraz mniej. Co dziwi to, że masowo do nowych domówy wybiera się ekogroszek albo pellet. To brak podstawowej wiedzy inwestorów. I strach przed podwyżkami prądu. Prąd powinien być tani. Więc lepiej energię wytwarzać choćby z węgla, ale w jednym miejscu (elektrowni), ale nie lepiej jak ekooszołomy z nienzawiści do węgla sprawią, że zamiast ograniczyć ilość kominów do elektrowni nadal po miastach i masteczkach miliony kominów będą sobie syfić.

Oglądnij "Gasland". Nie napisze, że polecam, bo wiadomo. :lol2:

Gaz nie lepszy jak węgiel. Z czego ma być ten tani prąd?

Dziurawych domów coraz mniej? Tak? Gdzie? Jakie są efekty programu "Czyste powietrze"? Wiesz dlaczego tak jest?

Nie napisałem, że obowiązek, tylko że bieda nie jest wytłumaczeniem dla lenistwa.

Napisałeś "Bieda nie zwalnia z umiejętności " - tak jakby to był jakiś obowiązek, z którego można zwolnić.

Nie mam obowiązku wiedzieć czy robi legalnie, wystarczy poszlaka, że jest tam coś niefajnego.

Poszlaka niefajności to żaden powód do zgłaszania organom. Słuchanie Kata/Disko Polo (w zależności od preferencji) można uznawać za niefajne, ale ani jedno, ani drugie nie jest nielegalne i nie ma sensu tego zgłaszać organom odciągając ich od spraw dotyczących prawdziwych wykroczeń czy przestępstw.

Filtry nie są skuteczne w 100%

Napisałeś "W kanałach WM rośnie dokładnie to samo co w kanałach WG ". Niezależnie od skuteczności filtra w WM nie będzie dzięki niemu rosło to samo, co w WG.