Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele pv bezpośrednio z Chin

cristoteles

Recommended Posts

Nie wiem czy taki temat był obrabiany, bo przyznaje że nie zdążyłem przeczytać w całości głównego tematu:no:

No więc, pogadałem sobie z pewną Chinką na alibabie i mam ofertę paneli Longi LR4-72HBD-430M. Cena przy zakupie 30 paneli wychodzi $ 0.245 /W do tego wysyłka do portu w Gdańsku $ 180.

10 kW kosztowałoby zatem przy kursie dolara 3.96 trochę mniej niż 10500. No ale do tego trzeba dodać jakieś tam cła, vaty i inne duperele, pewnie jakieś opłaty portowe, etc. Tylko że nie wiem jakie dokładnie, więc podpowiedzcie co i ile będzie kosztować.

Jak to zoptymalizować? :wiggle:

Spodziewam się zaraz odpowiedzi po co z Chin jak można na miejscu, bo to i tamto.

Aha, China gwarancję robi na tej zasadzie, że wysyłam zdjęcie uszkodzonego panela albo jakiś tam raport z pomiaru. Ile to warte prawdy to nie wiem, ale na pewno muszę zapłacić koszt przesyłki.

430 PLN/panel netto + 23% podatku = 528 PLN

180 / 30 = 6 * 3,96 = 23 PLN (w sumie już mamy 556 PLN/panel)

KNS to do 3 miasta masz jakieś 600 km * 2 bo w obie strony 1200 km to będzie jakieś 8l/100km * 12 = 96l wachy = 500PLN / 30paneli = 16PLN/panel pomijam 8h jazdy w 1 stronę.

572 PLN/panel + pozostałe opłaty których nie znam

Szkoda czasu i pieniędzy

Edytowane przez marcinbbb

a nawet nie sprawdzałem :p ale biorąc pod uwagę że to 335 to siłą rzeczy muszą być w miarę świeże, sprawdzę to dam znać ;)

edit. zaciekawiony datą popędziłem do garażu odczytać i ... nie znalazłem daty produkcji:mad: ale za to odczytałem model i się okazuje że nie jest to 335/PR tylko 335/MR- raczej jest to mało istotna różnica.

Edytowane przez tobiasz86