Pytajnick 28.02.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 OK, ale Twój pomysł umieszczania tak nisko kominka wentylacyjnego jest zapewne niezgodny z zasadami sztuki, będzie wyglądał...średnio - to moje zdanie.Nie wiem jaki masz układ pomieszczeń ale może dasz radę jak najwyżej wyjść w ścianie szczytowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 02.03.2020 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 OK, ale Twój pomysł umieszczania tak nisko kominka wentylacyjnego jest zapewne niezgodny z zasadami sztuki, będzie wyglądał...średnio - to moje zdanie. Nie wiem jaki masz układ pomieszczeń ale może dasz radę jak najwyżej wyjść w ścianie szczytowej ? Nie znalazłem zasad sztuki, tylko przepisy. Natomiast wygląd - niektórym nie będzie się to podobać, to fakt. Jeżeli takie rozwiązanie jest niezgodne z zasadami sztuki lub nie będzie działać w praktyce, proszę alarmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 04.03.2020 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 https://www.muratorplus.pl/technika/dachy/kominki-dachowe-wentylacyjne-i-odpowietrzajace-aa-KUx1-REtH-iNUB.html "Im są dalej od kalenicy, tym większe prawdopodobieństwo wadliwego działania. Dlatego przyjmuje się, że żaden z tych typów kominków nie powinien być umieszczany poniżej trzeciego rzędu dachówek, licząc od górnego styku połaci. Niestety dość często kominki zostają zamontowane poniżej zalecanej odległości od kalenicy, która wynosi do 1,5 m. Jeśli tak się stanie, zimą grozi im zniszczenie poprzez osuwające się z dachu masy śniegu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 20.04.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Wpatruję się w projekt swojej instalacji wod-kan i nie widzę żadnego odpowietrznika Jeśli dom będzie parterowy z poddaszem nieużytkowym, z przydomową oczyszczalnią i w ogóle bez komina, to rozumiem, że odpowietrzenie powinno iść przez ścianę, czy tak? Chwilowo nie mogę złapać architekta, który mi to rysował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.04.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 może iść przez dach. możesz mieć automatyczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.04.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Wpatruję się w projekt swojej instalacji wod-kan i nie widzę żadnego odpowietrznika Jeśli dom będzie parterowy z poddaszem nieużytkowym, z przydomową oczyszczalnią i w ogóle bez komina, to rozumiem, że odpowietrzenie powinno iść przez ścianę, czy tak? Chwilowo nie mogę złapać architekta, który mi to rysował. I o co ten krzyk, nie mam żadnych odpowietrzników a jedynie napowietrzacze i działa wszystko prawidłowo od 16 lat. Z tymi wywietrznikami kanalizacji jest jak z syndromem ginekologa który szuka problemu tam gdzie inni znajdują przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 22.04.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 nie mam żadnych odpowietrzników a jedynie napowietrzacze Gdzie, jakie, ile zapłaciłeś, czemu tak drogo... Zapodaj coś więcej, pls. Z tymi wywietrznikami kanalizacji jest jak z syndromem ginekologa który szuka problemu tam gdzie inni znajdują przyjemność Ja tak mam z trenerem AA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2020 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 https://www.castorama.pl/napowietrzacz-kanalizacyjny-fi-110-mm-id-18286.html [ATTACH=CONFIG]443285[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonda2 12.05.2020 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Słuszna uwaga, dzięki. Odsunę się od ściany, ale żebym dobrze zrozumiał co masz na myśli.. kominek jaki zaproponowałem to dobry pomysł, czy lepsza prosta rura - jak u Elfir? Chyba właśnie o to chodzi, aby ciśnienia w róże nie było, poza atmosferycznym? Zacząłem wątek to zakończę pewnymi wnioskami. Otóż wykonałem odpowietrzenie jak należy - z odsunięciem od budynku i podwyższeniem ponad dach. Niestety smród nie zginął. Wezwałem fachowca z kamerą, przejrzeliśmy główny odpływ + pion. Nic podejrzanego nie było widać, na ten moment nic więcej nie można zrobić - bez kucia ścian czy podłóg, ale.. fachowiec zauważył, odpływ z pieca w kotłowni mam włożony bezpośrednio do kanalizacji, bez syfonu. To może być źródłem smrodu w korytarzu. gdzie właśnie znajdują się drzwi do kotłowni i m.in. pion kanalizacji. Smród przenosi powietrze wpadające z kotłowni dołem drzwi, stąd nieprzyjemny zapach wydaje się jakby wychodził spod paneli. Teraz wezmę się za wykonanie syfonu i zobaczymy. Dzięki za wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts