masera 21.02.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 W przypadku gdy kupię dachówkę na siebie na normalną fakturę 23% w razie gwarancji idę do producenta dachówki i w wykluczamy. A co przy usłudze? Tzn. Hurtownia mi sprzedaje dachówkę z położeniem, podzleca to dekarzowi i ja dostaje fvat na usługę na 8%. Coś się dzieje z dachówką i dla producenta nie jestem stroną, ba na fakturze mogę nie mieć nawet napisane za jaką dachówkę zapłaciłem. Czy wtedy zostaje mi dochodzić gwarancji od hurtowni? Co wtedy z gwarancją jak np. Mryerholsten na chyba 40 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2020 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 A co masz na gwarancji od gwaranta napisane?Hurtownia nie sprzedaje Ci dachówki z położeniem. To usługodawca może sprzedać Ci usługę wykonania dachu (razem z materiałem). Sprawdź warunki gwarancji na materiał (którą powinien przekazać wykonawca - czasami razem z potwierdzeniem na niej, że to on wykonał dach). Hurtownia może Ci sprzedać dachówkę - ale to wyjątkowe sytuacje, gdy sprzedawca jest gwarantem. Zazwyczaj u sprzedawcy masz tylko ustawową rękojmię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.02.2020 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 No już oczami wyobraźni widze tę hurtownię czy dachowców za 30 czy 40 lat , gwara to takie bujdy na resorach i nikt chyba jeszcze jej nie wygrał bo niby z kim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 22.02.2020 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Gwarancja to niestety fikcja tak jak kolega wyżej pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 22.02.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Jeżeli ktoś wierzy w wyegzekwowanie gwarancji za np. 15-30 lat to musi być bardzo silnej wiary człowiekiem:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Jeżeli ktoś wierzy w wyegzekwowanie gwarancji za np. 15-30 lat to musi być bardzo silnej wiary człowiekiem:lol2: Co za różnica, czy za rok, pięć, czy trzydzieści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 23.02.2020 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Nie wiem z jakimi firmami mieliście do czynienia, ale tylko współczuć. Wracając do tematu czy ktoś kompetentny mógłby potwierdzić jak wygląda gwarancja (nie na co jest gwarancja i w jakim zakresie bo to określa każdy producent po swojemu) przy zakupie na siebie a jak przy usłudze? Widziałem fakturę na położenie dachu znajomego gdzie była usługa położenia dachu i nie było nawet wymienione jaką dachówką jakiego producenta. I teraz jakby chciał się wykłócać o gwarancję a np. hurtownia zostanie zamknięta to co pokaże producentowi dachówki? FVAT z enigmatyczną usługą? Końcowo pytanie brzmi czy biorąc dachówkę na 8% nie skazuję się na łaskę/niełaskę sprzedawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 23.02.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Braas choćby nie wiem co to nie uzna gwarancji chyba że po procesie.Zawsze jesteś na łasce producenta, skład zawsze umyje ręce od wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 jak wygląda gwarancja (nie na co jest gwarancja i w jakim zakresie bo to określa każdy producent po swojemu) przy zakupie na siebie a jak przy usłudze? Widziałem fakturę na położenie dachu znajomego gdzie była usługa położenia dachu i nie było nawet wymienione jaką dachówką jakiego producenta. Tak samo - ta sama karta gwarancyjna, ten sam gwarant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bociankrasna 24.02.2020 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Nie wiem z jakimi firmami mieliście do czynienia, ale tylko współczuć. Wracając do tematu czy ktoś kompetentny mógłby potwierdzić jak wygląda gwarancja (nie na co jest gwarancja i w jakim zakresie bo to określa każdy producent po swojemu) przy zakupie na siebie a jak przy usłudze? Widziałem fakturę na położenie dachu znajomego gdzie była usługa położenia dachu i nie było nawet wymienione jaką dachówką jakiego producenta. I teraz jakby chciał się wykłócać o gwarancję a np. hurtownia zostanie zamknięta to co pokaże producentowi dachówki? FVAT z enigmatyczną usługą? Końcowo pytanie brzmi czy biorąc dachówkę na 8% nie skazuję się na łaskę/niełaskę sprzedawcy? Musi mieć wz albo rw podłączone pod fakturę Chyba że kupował u ekipy co to tylko zrobić robote, skasować i niech sie goni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bociankrasna 24.02.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Braas choćby nie wiem co to nie uzna gwarancji chyba że po procesie. Zawsze jesteś na łasce producenta, skład zawsze umyje ręce od wszystkiego. Braas to oddziedziczył po rupp ceramice i tam sie buja. Ja na szczęście nie miałem takiego problemu. Gwarancję jako jedyni sie chwalą że mają 20 lat łącznie z robocizną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.03.2020 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Nie ważne w jaki sposób kupuje się dachówkę. Gwarancję imienną otrzymuje inwestor. W gwarancji wymieniony jest sprzedawca i wykonawca. Czasami producent zastrzega sobie aby wykonawca był certifikowanym dekarzem. Jak zakup materiału jest przez wykonawcę to gwarancję załatwia wykonawca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 06.03.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 W gwarancji nie jest wymieniony ani sprzedawca ani tym bardziej wykonawca. Przynajmniej w Braasie. Mowa o gwarancji na dachówkę a nie tej systemowej co musi ich dekarz robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts