Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usługa położenia dachówki VAT 8% a gwarancja

masera

Recommended Posts

W przypadku gdy kupię dachówkę na siebie na normalną fakturę 23% w razie gwarancji idę do producenta dachówki i w wykluczamy. A co przy usłudze? Tzn. Hurtownia mi sprzedaje dachówkę z położeniem, podzleca to dekarzowi i ja dostaje fvat na usługę na 8%. Coś się dzieje z dachówką i dla producenta nie jestem stroną, ba na fakturze mogę nie mieć nawet napisane za jaką dachówkę zapłaciłem. Czy wtedy zostaje mi dochodzić gwarancji od hurtowni? Co wtedy z gwarancją jak np. Mryerholsten na chyba 40 lat?

A co masz na gwarancji od gwaranta napisane?

Hurtownia nie sprzedaje Ci dachówki z położeniem. To usługodawca może sprzedać Ci usługę wykonania dachu (razem z materiałem). Sprawdź warunki gwarancji na materiał (którą powinien przekazać wykonawca - czasami razem z potwierdzeniem na niej, że to on wykonał dach).

Hurtownia może Ci sprzedać dachówkę - ale to wyjątkowe sytuacje, gdy sprzedawca jest gwarantem. Zazwyczaj u sprzedawcy masz tylko ustawową rękojmię.

Nie wiem z jakimi firmami mieliście do czynienia, ale tylko współczuć. Wracając do tematu czy ktoś kompetentny mógłby potwierdzić jak wygląda gwarancja (nie na co jest gwarancja i w jakim zakresie bo to określa każdy producent po swojemu) przy zakupie na siebie a jak przy usłudze? Widziałem fakturę na położenie dachu znajomego gdzie była usługa położenia dachu i nie było nawet wymienione jaką dachówką jakiego producenta. I teraz jakby chciał się wykłócać o gwarancję a np. hurtownia zostanie zamknięta to co pokaże producentowi dachówki? FVAT z enigmatyczną usługą?

Końcowo pytanie brzmi czy biorąc dachówkę na 8% nie skazuję się na łaskę/niełaskę sprzedawcy?

jak wygląda gwarancja (nie na co jest gwarancja i w jakim zakresie bo to określa każdy producent po swojemu) przy zakupie na siebie a jak przy usłudze? Widziałem fakturę na położenie dachu znajomego gdzie była usługa położenia dachu i nie było nawet wymienione jaką dachówką jakiego producenta.

Tak samo - ta sama karta gwarancyjna, ten sam gwarant.

Nie wiem z jakimi firmami mieliście do czynienia, ale tylko współczuć. Wracając do tematu czy ktoś kompetentny mógłby potwierdzić jak wygląda gwarancja (nie na co jest gwarancja i w jakim zakresie bo to określa każdy producent po swojemu) przy zakupie na siebie a jak przy usłudze? Widziałem fakturę na położenie dachu znajomego gdzie była usługa położenia dachu i nie było nawet wymienione jaką dachówką jakiego producenta. I teraz jakby chciał się wykłócać o gwarancję a np. hurtownia zostanie zamknięta to co pokaże producentowi dachówki? FVAT z enigmatyczną usługą?

Końcowo pytanie brzmi czy biorąc dachówkę na 8% nie skazuję się na łaskę/niełaskę sprzedawcy?

Musi mieć wz albo rw podłączone pod fakturę

Chyba że kupował u ekipy co to tylko zrobić robote, skasować i niech sie goni.

Braas choćby nie wiem co to nie uzna gwarancji chyba że po procesie.

Zawsze jesteś na łasce producenta, skład zawsze umyje ręce od wszystkiego.

Braas to oddziedziczył po rupp ceramice i tam sie buja. Ja na szczęście nie miałem takiego problemu. Gwarancję jako jedyni sie chwalą że mają 20 lat łącznie z robocizną.

• 2 weeks później...
Nie ważne w jaki sposób kupuje się dachówkę. Gwarancję imienną otrzymuje inwestor. W gwarancji wymieniony jest sprzedawca i wykonawca. Czasami producent zastrzega sobie aby wykonawca był certifikowanym dekarzem. Jak zakup materiału jest przez wykonawcę to gwarancję załatwia wykonawca. Pozdrawiam.