Rafaldom 21.02.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Witam, jestem na etapie budowy domu i zastanawiam się nad źródłem ciepła. Początkowym założeniem miał być kocioł na pellet rtb phoenix. Jednak koszt samego kotła to 20 tys zł. Coraz bardziej po głowie chodzi mi pompa ciepła powietrze woda. Jak narazie dostałem jedna wycenę na mitsubishi ecodan 8kw za 45k za całość instalacji. Dom ma 160 m2 plus 40m2 garaż, będzie dobrze ocieplony. Będzie zakładana rekuperacja i klimatyzacja. W całym domu ogrzewanie podłogowe. Teraz zastanawiam się czy skusić się na ta pompę od mitsubishi czy kupić coś taniej i zainwestować w fotowoltaikę 6kw. Jak tak to jaka pompę polecacie? Z góry dziękuję za wszystkie cenne wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2020 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Ozc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaldom 21.02.2020 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 https://cieplowlasciwie.pl/wynik/7bz8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2020 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 To nie jest OZC. To jest droga do podjęcia niewłaściwej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaldom 22.02.2020 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Dobra rozumiem że to nie jest najlepsza opcja, ale mi nie chodzi żeby dobrać w tym momencie odpowiednią moc jednostki tylko podać propozycję marki i czy ogólnie to co napisałem na początku postu ma sens. Czy lepiej zainwestować w droższą pompę czy kupić tańszą i dołożyć fotowoltaikę. Ale dzięki za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2020 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Nie rozumiem. Pytasz, czy jak wybierzesz za słabą PC to PV ogrzeje Ci dom? Nie, nie ogrzeje.Czy jest marka, której najsłabsza PC da radę niezależnie od wyników OZC? Nie, nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaldom 22.02.2020 01:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Wybacz ale ja też Cię nie rozumiem, chyba się nie zrozumieliśmy. Nie jestem obeznany w sprawie pomp ciepła, ale wydaję mi się że są tańsze i droższe i wszystko zależy od marki. Z tego co mi wiadomo to mitsubishi są w miarę drogie dlatego pytałem o tańsze alternatywy i nie wspominałem nic ze ma być słabsza wiec nie rozumiem twojej wypowiedzi. Nie zawsze tańsze oznacza gorsze. Chciałem po prostu zaczerpnąć informacji od doświadczonych użytkowników o to czy mogą polecić jakąś daną markę pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2020 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Wybacz ale ja też Cię nie rozumiem, chyba się nie zrozumieliśmy. Nie jestem obeznany w sprawie pomp ciepła, ale wydaję mi się że są tańsze i droższe i wszystko zależy od marki. Każda marka ma pompy różnej mocy, różnej konstrukcji i w różnych cenach. Kupując Volvo możesz kupić osobówkę, ciężarówkę, autobus, koparkę albo jeszcze coś innego. Nie zawsze tańsze oznacza gorsze. Nie zawsze droższy garnitur będzie na Tobie lepiej leżał, niż tańszy. To samo jest z pompami. Musi być dobrana na wymiar. Pewnie kilku producentów będzie miało coś dopasowanego. Nie koniecznie najdroższy będzie najlepiej dopasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 22.02.2020 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Ogólnie pakować się w mitsubishi za taką kasę to trzeba naprawdę to przemyśleć.8 kw za te pieniądze to kuuuupa kasy, nawet nie znając wyceny to można to powiedzieć. Dla mnie jak kupowałem pompę pw to rozpatrywałem oferty max 30 tys, a montowałem 12 kw. Za 45 tys to już chyba można myśleć o gruntówce.Samsunga, Panasa czy lg kupisz za połowę tej ceny.Kaizen dobrze Ci radzi, zrób OZC żeby wiedzieć co brać. Wtedy możesz brać pompę na minimum i pakować PV na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 22.02.2020 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 mitsu to bardzo dobre pompy, ale jeśli chodzi o Zubadan to jednocześnie jedne z najdroższych... najważniejszy jest dobór odpowiedniej mocy urządzenia pod konkretny dom nie ważne czy będzie to Mitsu czy Panas czy Samsung, czy Nimbus czy Termosilesia każda firma ma rózne moce mając ozc wybierasz taką, która przy tych -18 zapewni ci to co potrzebujesz kwestia której firmy jest sorawą drugorzędną - najważniejszy w tym momencie będzie instalator większość z nich o porównywalnych mocach jest na prawie tych samych częściach, ma podobne warunki gwarancji, różnią się czasem głośnością i paroma procentami w scop osobiście wolałbym brać coś z tańszych alternatyw, a do tego dołożyć panele ale to Twoje pieniądze i Twoja decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.02.2020 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Daikina typ 8 można mieć za około 28 000 na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.02.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Daikina typ 8 można mieć za około 28 000 na gotowo. Można mieć PC rothenso lub Haier za 7-11 tysb.https://www.youtube.com/channel/UCbEBAtA3vqpLxTLtwvSATXQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.02.2020 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Najlepiej zadzwoń do klimatyzacja Katowice i pogadaj z Karolem on zrobi ci PC za 4 krotnie mniejszą cenę z gwarancją i serwisem , dajże spokój z tymi cenami 45 bo to zwykłe wariactwo i szukanie jelenia . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.02.2020 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Najlepiej zadzwoń do klimatyzacja Katowice i pogadaj z Karolem on zrobi ci PC za 4 krotnie mniejszą cenę z gwarancją i serwisem , dajże spokój z tymi cenami 45 bo to zwykłe wariactwo i szukanie jelenia . Dokładnie, dziękuję za ten wpis nie wiem jak tłumaczyć , większość kracze i oierdo% tylko albo 30 albo 45 k zamiast poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.02.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Rotenso 16kW od Karola przy -15 (lub -20) daje 9kW mocy.Nie pamiętam dokładnie.U mnie będzie 5,3kW lub 7kW Rotenso. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 22.02.2020 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 https://cieplowlasciwie.pl/wynik/7bz8. Wstępnie masz moc, za którą możesz postawić wstępnie jakąś pompę o mocy 6-7 kW. Do wyjaśnienia do jakiej temp chcesz grzać wyłącznie pompą, a od której akceptujesz wspomaganie grzałek. Takie pompy np. Panasonic na gotowo powinny cie wyjść nie więcej niż 25kpln. Ja w zeszłym roku zuzylem ok. 4.8MWh, wliczając wygrzewanie wylewek. Za mniej więcej 20kpln kupisz sobie odpowiednią elektrownie. Nie wiem czy Mitsu to aż taki szpas, by dawać 45kpln, chyba że masz w tym coś jeszcze. Dokładną moc może być jeszcze mniejsza po zrobieniu ozc i korekt w projekcie na podstawie wyników. Co do wynalazków Karola to pamiętaj, że może się zwinąć a ty zostaniesz ze złomem, którego nikt nie będzie chciał naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.02.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Sam sobie naprawi ,tam filozofi nie ma a gaz każda pierwsza firma napełni , r32 jak dobrze pamiętam to do 7 kg nie trzeba nawet zgłaszać , pompka próżniowa za 3 stówki też da się kupić , nie róbcie z tego statku kosmicznego bo to proste urządzenie i w sumie stare jak byk już . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.02.2020 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Przecież ten Haier czy Kaisai to kosztuje tyle co telewizor.To są urządzenia jednorazowe. Niemniej, porównania jednego z najdroższych urządzeń na rynku do garażowego składaka jest interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.02.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Przecież ten Haier czy Kaisai to kosztuje tyle co telewizor. To są urządzenia jednorazowe. Niemniej, porównania jednego z najdroższych urządzeń na rynku do garażowego składaka jest interesujące. A może jakieś konkretne argumenty a nie widzimisię z twojej dupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.02.2020 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 (edytowane) Jak narazie dostałem jedna wycenę na mitsubishi ecodan 8kw za 45k za całość instalacji. Wow... Wycena kosmos, chyba że zleciłes im wykonanie całości w powłoce ze złota Masz przykładową pompę z allegro : https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-panasonic-wxc09h3e5-t-cap-9kw-230v-7820986991?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo-ogrzewanie&ev_adgr=Ogrzewanie+-+Pompy+i+filtry&gclid=Cj0KCQiAv8PyBRDMARIsAFo4wK3iuAc1OR9JwuQqCsAdEgutVSYMxUc8O-I6dJyOTcj15tsCvdUshUAaAgumEALw_wcB Zastanów się co tam może kosztować drugie tyle... Do tego np taki Galmet: https://allegro.pl/oferta/wymiennik-zasobnik-galmet-sgws-300l-1-wezownica-7780828495?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo-ogrzewanie&ev_adgr=Ogrzewanie+-+Bojlery+i+nagrzewnice&gclid=Cj0KCQiAv8PyBRDMARIsAFo4wK08OHsk_LrMURoCVlqnw9eY02x7yZiiXfPjwLMrPOzh9eiMEDjNh44aArm3EALw_wcB I masz max 25tys.zl z montażem. Edytowane 22 Lutego 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts