Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc przyłączeniowa dla mieszkania?

Recommended Posts

Panowie, czy moc przyłączeniowa 11kW (3x20A) będzie wystarczająca dla mieszkania?

Na dzień dzisiejszy jest to 1 faza i zabezpieczenie 20A, ale na wiosnę będę zmieniał kuchnię i chciał odejść od gazu. Ogrzewanie i CWU miejskie. Płyta + piekarnik do tej pory na gaz. Teraz będą na prąd. Upatrzona płyta ma moc przyłączeniową 8,3kW, piekarnik ok. 3.65kW. Ograniczeniem jest WLZ do mieszkania (5x4mm2 Cu), bo zastanawiałbym się nad 3x25A, ale nie wiem, czy ten przewód wytrzyma.

Edytowane przez Markus!

Panowie, czy moc przyłączeniowa 11kW (3x20A) będzie wystarczająca dla mieszkania?

Na dzień dzisiejszy jest to 1 faza i zabezpieczenie 20A, ale na wiosnę będę zmieniał kuchnię i chciał odejść od gazu. Ogrzewanie i CWU miejskie. Płyta + piekarnik do tej pory na gaz. Teraz będą na prąd. Upatrzona płyta ma moc przyłączeniową 8,3kW, piekarnik ok. 3.65kW. Ograniczeniem jest WLZ do mieszkania (5x4mm2 Cu), bo zastanawiałbym się nad 3x25A, ale nie wiem, czy ten przewód wytrzyma.

Przy odpowiednim podziale obciążenia faz da się z tym funkcjonować. Trzeba pamiętać o innych pradożernych urządzeniach w mieszkaniu (pralka, zmywarka, czajnik elektryczny, mikrofala).

• Like 1

Pełne obciążenie płytą indukcyjną to rzadkość z piekarnikiem podobnie, musi być szykowana niezła wyżera by wszystkie palniki na max. Ważne by nie podłączyć piekarnika na fazy obciążone indukcją i jakimś pradożernym urządzeniem. Zwiększyć moc zawsze można WLZ wymienić też chyba że jesteś w trakcie remontu.

Będzie 11kW przyłączeniowej.To da 3x20A. 4600W na każdą fazę, czyli 13.8kW. To musi wystarczyć.

Spodobał mi się fragment:

"Uzależnienie przekrojów przewodów od tego, czy budynek jest zgazyfikowany, czy też

nie jest w zasadzie równoznaczne ze zmuszeniem mieszkańców budynków

zgazyfikowanych do wyłącznego korzystania z kuchenek gazowych, a w niektórych

budynkach również do stosowania gazowych podgrzewaczy wody. Instalacja elektryczna

powinna być tak zaprojektowana, aby mieszkańcy budynku zgazyfikowanego mogli

zainstalować już w chwili zasiedlania kuchenki elektryczne lub dokonać w przyszłości

zamiany kuchenki gazowej na elektryczną bez konieczności wymiany instalacji"

Rzeczywistość swoje.

Edytowane przez Markus!

Czy ten tekst stał się normą to nie mam pojęcia, bo jakoś nigdy nie wchodziłem w takie zagadnienia, ale ten 2002 rok mi się rzucił w oczy ;-) Zwłaszcza, że akurat budynek jest niewiele młodszy. Takie podejście jest słuszne - patrz mój przypadek, niestety przewód mam trochę za cienki :-)

Gdyby nie przeróbki kuchni to aż tak wiele do zmiany bym nie miał.