boconek03 24.02.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Witam, mam dom w SSZ, niedlugo wchodzi elektryk robić instalacje elektryczne. Skrzynki na działce jeszcze nie mam, myślę że niedługo będzie aczkolwiek czekam już rok i w tym czasie pożyczałem prąd od sąsiada.Czy teraz jak w końcu zrobią mi skrzynkę to mogę wnioskować o taryfę G czy jednak najpierw taryfa C (prąd budowlany). Mam teoretycznie czas do września na zrobienie wszystkiego co leży po mojej stronie. Czy gdybym do września miał instalacje elektryczną w domu to mogę wnioskować o taryfę G? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.02.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Jesli bedzie SSZ, to taryfa G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.02.2020 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) SSZ już jest, w środku tynków, instalacji brak. Czyli teoretycznie ciągle budowa pełną parą. Natomiast pomyślałem, że skoro już rok czekam na to aż ich podwykonawca wykona skrzynkę u mnie w granicy działki a w tym czasie zbudowałem dom na przedłużaczu od sąsiada to czemu by nie spróbować nie mieć już prądu budowlanego tylko docelowy. Określenie taryfy sam mam wpisać na druku do tauronu ? Dobrze myślę, że C11 to prąd budowlany a G11 to taryfa już do obiektu zbudowanego i zamieszkanego? Edytowane 24 Lutego 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 C11 to taryfa dla firm i tymczasowa. Dla gospodarstw domowych są taryfy G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.02.2020 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) Ok. Chodzi o to czy na tym etapie budowy mogę się starać o G czy muszę przejść przez droższą C. W tym wniosku ZI czyli zgłoszenie gotowości instalacji nie widzę nic o taryfie, jak więc deklaruję jaką taryfę chcę wybrać? Edytowane 24 Lutego 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Ok. Chodzi o to czy na tym etapie budowy mogę się starać o G czy muszę przejść przez droższą C. W BOK usłyszysz, ze tylko C i masz złożyć wniosek o przyłącze tymczasowe. Jak zawnioskujesz o docelowy (G) np. do przyczepy kempingowej, to ciekawe jak uzasadnią odmowę? Nie znalazłem w necie takiej odmowy na pisemny wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.02.2020 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 aha no to pewnie skończy się na c11 niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2020 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 aha no to pewnie skończy się na c11 niestety Co Ci szkodzi zawnioskować o G, skoro nie spieszy Ci się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.02.2020 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Tak właśnie planuję zrobić. Ale wnioskować od razu jak będę miał skrzynkę a nie mialbym jeszcze w domu instalacji?Czy dopiero jak będzie gotowa cała instalacja. Czyli dajmy na to skrzynkę mam w marcu zrobioną, instalacja robi się w kwietniu a czas mam do września 2020.Zaczekać do skończenia instalacji elektrycznej i wtedy?Sporo jest tematów po internecie, że przy Ssz da się uzyskać G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Ale wnioskować od razu jak będę miał skrzynkę a nie mialbym jeszcze w domu instalacji? A skrzynkę to na podstawie czego Ci stawiają? Nie wniosku o przyłączenie w którym wnioskowałeś również o taryfę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.02.2020 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) No tego właśnie nie wiem bo wniosek o wydanie warunków składał za mnie projektant, nie wiem co tam wpisał. Ja podpisywałem umowę to powinno tam być chyba? Zaraz przekopię papiery. edit: w warunkach ani w umowie nie widzę taryfy ale z tego co patrzę to na wniosku o wydanie warunków przyłączenia nie ma rubryki o jaką taryfę wnioskujemy. Jest tylko czy przyłącze stałe czy tymczasowej: https://www.tauron.pl/-/media/formularze-i-wnioski/pdf/dom/td/wp.ashx przyslali mi wyciąg z taryfy ale nie jest ona nigdzie nazwana więc już nic nie wiem Edytowane 24 Lutego 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.02.2020 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Zaraz, zaraz. Projektant składał wniosek o wydanie WTP, czyli kolega te warunki powinien mieć, bo jak inaczej wykonać zasilanie do budynku bez w/w ? Albo ... za troki projektanta, niech wyjaśni sprawę. Ale wnioskować od razu jak będę miał skrzynkę a nie mialbym jeszcze w domu instalacji? Czy dopiero jak będzie gotowa cała instalacja. Czyli dajmy na to skrzynkę mam w marcu zrobioną, instalacja robi się w kwietniu a czas mam do września 2020. Zaczekać do skończenia instalacji elektrycznej i wtedy? Co ma instalacja wewnętrzna w budynku do jego zasilania? I co może Energetykę obchodzić, czy jest, czy też nie ma przewodu do np. kibelka? Swoją drogą Twój elektryk powinien takie sprawy wiedzieć, przecież był przy kładzeniu fundamentów, jak sądzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.02.2020 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Mam warunki na piśmie ale konkretnej taryfy o jaką wnioskowano nie ma tam napisane.Na formularzu o wydanie warunków widzę, że nie rubryki „taryfa”. Jest tylko złącze docelowe/tymczasowe itp. Moj projektant zaznaczył „docelowe” i tyle. Stąd moje pytanie kiedy wnioskuję o konkretną taryfę.Odnośne drugiej częsci to chodzi mi o to kiedy złożyć wniosek o gotowości instalacji aby mieć szansę na g11, tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.02.2020 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Jeszcze raz powtarzam - elektryk ma wiedzieć, kiedy, co i jak.A G11 zawsze jest szansa, w końcu z jakiej racji ZE daje C, skoro kolega nie prowadzi w budynku działalności gospodarczej ?To jest jawny wyzysk monopolisty, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.02.2020 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) No tak ale czy C to nie prąd budowlany? Jak budynek nie jest odebrany to nie narzucą mi prądu budowlanego?Kiedy to się waży decyzja czy taryfa będzie na gospodarstwo domowe czy na budowe?W wystąpieniu o warunki skoro bylo zaznaczone docelowe zasilanie to domyślnie chodzi o taryfę g11? Edytowane 24 Lutego 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.02.2020 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Czytaj, ucz się, nie przepłacaj :https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579654.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.02.2020 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 a kiedy wnioskuję do ZE o konkretną taryfę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.02.2020 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Wróć do projektanta, i dowiedz się, co tam https://www.tauron.pl/-/media/formul...dom/td/wp.ashxnamodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.02.2020 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) no to przecież piszę:w tym wniosku zaznaczone zostało „zasilanie docelowe(stałe).” oraz „dom jednorodzinny”. Reszta chyba wiadomo. nie ma tam rubryki na nazwę taryfy albo źle patrzę stąd moje pytanie kiedy zgłaszam taką a taką taryfę do ZE Edytowane 24 Lutego 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 24.02.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 No tak ale czy C to nie prąd budowlany? Jak budynek nie jest odebrany to nie narzucą mi prądu budowlanego? Kiedy to się waży decyzja czy taryfa będzie na gospodarstwo domowe czy na budowe? W wystąpieniu o warunki skoro bylo zaznaczone docelowe zasilanie to domyślnie chodzi o taryfę g11? Taryfy w żadnym wypadku nie wybierasz przy warunkach przyłączenia. Docelowe - znaczy, że na stałe, jest jeszcze możliwość przyłącza tymczasowego np. jak potrzebujesz prąd na czas budowy a stałe możesz mieć najwcześniej za rok. Co do taryfy - zależy od operatora. Jak składałem wniosek o przyłącze w Tauronie, to też wcisnęli mi C, ale powiedzieli, że jak będę miał SSZ to mogę przejść na G. Ponieważ SSZ przewidywałem w jakieś 3-4 miesiące, nie drążyłem tematu, tylko zrobiłem jak mówili. Z przejściem na G nie było problemu, jedno pismo do ZE i oświadczenie od elektryka, że instalacja jest gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts