Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SSZ, taryfa G czy C

Recommended Posts

Witam, mam dom w SSZ, niedlugo wchodzi elektryk robić instalacje elektryczne. Skrzynki na działce jeszcze nie mam, myślę że niedługo będzie aczkolwiek czekam już rok i w tym czasie pożyczałem prąd od sąsiada.

Czy teraz jak w końcu zrobią mi skrzynkę to mogę wnioskować o taryfę G czy jednak najpierw taryfa C (prąd budowlany). Mam teoretycznie czas do września na zrobienie wszystkiego co leży po mojej stronie. Czy gdybym do września miał instalacje elektryczną w domu to mogę wnioskować o taryfę G?

SSZ już jest, w środku tynków, instalacji brak. Czyli teoretycznie ciągle budowa pełną parą. Natomiast pomyślałem, że skoro już rok czekam na to aż ich podwykonawca wykona skrzynkę u mnie w granicy działki a w tym czasie zbudowałem dom na przedłużaczu od sąsiada to czemu by nie spróbować nie mieć już prądu budowlanego tylko docelowy. Określenie taryfy sam mam wpisać na druku do tauronu ?

Dobrze myślę, że C11 to prąd budowlany a G11 to taryfa już do obiektu zbudowanego i zamieszkanego?

Edytowane przez boconek03

Ok. Chodzi o to czy na tym etapie budowy mogę się starać o G czy muszę przejść przez droższą C.

W BOK usłyszysz, ze tylko C i masz złożyć wniosek o przyłącze tymczasowe. Jak zawnioskujesz o docelowy (G) np. do przyczepy kempingowej, to ciekawe jak uzasadnią odmowę? Nie znalazłem w necie takiej odmowy na pisemny wniosek.

Tak właśnie planuję zrobić.

Ale wnioskować od razu jak będę miał skrzynkę a nie mialbym jeszcze w domu instalacji?

Czy dopiero jak będzie gotowa cała instalacja. Czyli dajmy na to skrzynkę mam w marcu zrobioną, instalacja robi się w kwietniu a czas mam do września 2020.

Zaczekać do skończenia instalacji elektrycznej i wtedy?

Sporo jest tematów po internecie, że przy Ssz da się uzyskać G.

No tego właśnie nie wiem bo wniosek o wydanie warunków składał za mnie projektant, nie wiem co tam wpisał. Ja podpisywałem umowę to powinno tam być chyba? Zaraz przekopię papiery.

edit: w warunkach ani w umowie nie widzę taryfy :(

ale z tego co patrzę to na wniosku o wydanie warunków przyłączenia nie ma rubryki o jaką taryfę wnioskujemy. Jest tylko czy przyłącze stałe czy tymczasowej:

https://www.tauron.pl/-/media/formularze-i-wnioski/pdf/dom/td/wp.ashx

przyslali mi wyciąg z taryfy ale nie jest ona nigdzie nazwana więc już nic nie wiem :(

Zaraz, zaraz. Projektant składał wniosek o wydanie WTP, czyli kolega te warunki powinien mieć, bo jak inaczej wykonać zasilanie do budynku bez w/w ?

Albo ... za troki projektanta, niech wyjaśni sprawę.

Ale wnioskować od razu jak będę miał skrzynkę a nie mialbym jeszcze w domu instalacji?

Czy dopiero jak będzie gotowa cała instalacja. Czyli dajmy na to skrzynkę mam w marcu zrobioną, instalacja robi się w kwietniu a czas mam do września 2020.

Zaczekać do skończenia instalacji elektrycznej i wtedy?

Co ma instalacja wewnętrzna w budynku do jego zasilania? I co może Energetykę obchodzić, czy jest, czy też nie ma przewodu do np. kibelka?

Swoją drogą Twój elektryk powinien takie sprawy wiedzieć, przecież był przy kładzeniu fundamentów, jak sądzę ?

Mam warunki na piśmie ale konkretnej taryfy o jaką wnioskowano nie ma tam napisane.

Na formularzu o wydanie warunków widzę, że nie rubryki „taryfa”. Jest tylko złącze docelowe/tymczasowe itp. Moj projektant zaznaczył „docelowe” i tyle. Stąd moje pytanie kiedy wnioskuję o konkretną taryfę.

Odnośne drugiej częsci to chodzi mi o to kiedy złożyć wniosek o gotowości instalacji aby mieć szansę na g11, tylko tyle.

No tak ale czy C to nie prąd budowlany? Jak budynek nie jest odebrany to nie narzucą mi prądu budowlanego?

Kiedy to się waży decyzja czy taryfa będzie na gospodarstwo domowe czy na budowe?

W wystąpieniu o warunki skoro bylo zaznaczone docelowe zasilanie to domyślnie chodzi o taryfę g11?

no to przecież piszę:

w tym wniosku zaznaczone zostało „zasilanie docelowe(stałe).” oraz „dom jednorodzinny”. Reszta chyba wiadomo.

nie ma tam rubryki na nazwę taryfy albo źle patrzę stąd moje pytanie kiedy zgłaszam taką a taką taryfę do ZE

No tak ale czy C to nie prąd budowlany? Jak budynek nie jest odebrany to nie narzucą mi prądu budowlanego?

Kiedy to się waży decyzja czy taryfa będzie na gospodarstwo domowe czy na budowe?

W wystąpieniu o warunki skoro bylo zaznaczone docelowe zasilanie to domyślnie chodzi o taryfę g11?

Taryfy w żadnym wypadku nie wybierasz przy warunkach przyłączenia. Docelowe - znaczy, że na stałe, jest jeszcze możliwość przyłącza tymczasowego np. jak potrzebujesz prąd na czas budowy a stałe możesz mieć najwcześniej za rok.

Co do taryfy - zależy od operatora. Jak składałem wniosek o przyłącze w Tauronie, to też wcisnęli mi C, ale powiedzieli, że jak będę miał SSZ to mogę przejść na G. Ponieważ SSZ przewidywałem w jakieś 3-4 miesiące, nie drążyłem tematu, tylko zrobiłem jak mówili. Z przejściem na G nie było problemu, jedno pismo do ZE i oświadczenie od elektryka, że instalacja jest gotowa.