Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przemieszać czy nie przemieszać, oto jest pytanie ?.......

Recommended Posts

na jesieni dorzuciliśmy 10 cm czarnej ziemi (trochę torfowej ph 5.7) na piaszczysta glebę. W podzięce otrzymaliśmy 2-3 wykwity wszystkiego co można nazwać chwastem (zebrałoby się na książkę o chwastach). Pielenie i wyrywanie trwało długo, potem Argosar i przyszła zima.

Nawieziona ziemia nie była przemieszana z rodzimym piaskiem i teraz jest dość miękka, ugina się jak się po niej chodzi.

I tu mam pytania - czy przed wysiewem trawy na wiosnę trzeba to koniecznie przemieszać kultywatorem z rodzimym piachem. Boję się, że jak to zrobię to nie uwałuję tego dobrze 40-sto kilogramowym walcem.

Co radzicie ? Mam obawy , że jak nie przemieszam to czarna ziemia i piach zawsze będą 2 oddzielnymi warstawmi a trawa nie udarni się głębiej niż w czarnej ziemi....

Zawsze trzeba mieszać. Bez wyjątków.

I kolejna nauka na przyszłość - nie kupuje się torfu. On jest kompletnie nieprzydatny, jałowy. Kupuje się kompost.

nie do końca wiem, czy to jest torf , nazwałem to obiegowo torfem. A po czym rozpoznać torf , jest jakiś sposób prosty ? ziemia była czarna i wilgotna, potem dość szybko wyschła, czasem miała trochę glinki jak ją rozgrabialiśmy..... w niektórych miejscach po wyschnięciu popękałą jak w czasie suszy na pustyni, ale tylko w jednej części działki

jeszcze jedno pytanie czy taki 40kg walec potem to uwałuje ?