MARTINOS 24.02.2020 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Witam,Stara instalacja. Mam licznik w budynku gospodarczym. Od niego idzie nitka do domu. Pod podwórkiem i ogrodem. Mniej więcej 50m.Jakiś czas temu pojawił się w rurach szum, tak jakby gdzież leciała woda. Tylko, że wszystko było zakręcone. Później szum był już większy.Zakręcając główny zawór (przy liczniku) szum oczywiście znika.Jeśli w domu wszystko jest zakręcone to słyszę, ze woda leci. Potwierdza to licznik wodomierza. Kreci się.W ciągu dnia woda jest odkręcona. Na noc zamykam główny zawór. Ciężko ocenić dokładnie przypuszczam, że w ciągu miesiąca "uciekło" ~20m3 wody. Ani w domu ani na podwórku nie ma śladu wycieku itp. Pytanie. Jest jakaś metoda/urządzenie namierzenia takiego wycieku czy tak naprawdę jedynym rozwiązaniem jest odkopanie całej instalacji i sprawdzenie metr po metrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 24.02.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 zadzwoń do wodociągów i spytaj się jak oni szukają takich wycieków u siebie może tobie pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 24.02.2020 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Dzwoniłem. Oni chcą kopać. A tak naprawdę zaproponowali od razu postawienie nowej instalacji, bo ponoć jest zbyt duże ryzyko naprawy. Instalacja była położona w 1990 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.02.2020 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Witam, Stara instalacja. Mam licznik w budynku gospodarczym. Od niego idzie nitka do domu. Pod podwórkiem i ogrodem. Mniej więcej 50m. Jakiś czas temu pojawił się w rurach szum, tak jakby gdzież leciała woda. Tylko, że wszystko było zakręcone. Później szum był już większy. Zakręcając główny zawór (przy liczniku) szum oczywiście znika. Jeśli w domu wszystko jest zakręcone to słyszę, ze woda leci. Potwierdza to licznik wodomierza. Kreci się. W ciągu dnia woda jest odkręcona. Na noc zamykam główny zawór. Ciężko ocenić dokładnie przypuszczam, że w ciągu miesiąca "uciekło" ~20m3 wody. Ani w domu ani na podwórku nie ma śladu wycieku itp. Pytanie. Jest jakaś metoda/urządzenie namierzenia takiego wycieku czy tak naprawdę jedynym rozwiązaniem jest odkopanie całej instalacji i sprawdzenie metr po metrze? Wiem ze czasem, zwlaszcza wewnatrz mieszkania, pomaga kamera termowizyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.02.2020 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Popytaj o doświadczonego różdżkarza, pokaże wypływ. Widziałem takiego w akcji, na moich oczach trafił, wskazał rurę i trójniki. Nie miałem czasu na teorie, dla mnie liczył się czas i wyniki. Niechby trafił w 50% to i tak nie żle.Aczkolwiek wodociągom się nie dziwię. Położą PE32 lub 63 i będą mieli spokój do końca życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.02.2020 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Popytaj o doświadczonego różdżkarza, pokaże wypływ. Widziałem takiego w akcji, na moich oczach trafił, wskazał rurę i trójniki. . A nagroda Jamesa Randiego (milion dolarów) ciągle czeka na takiego co wskaże trójniki, rurki czy inne wypływy. Widać nie mają czasu na teorie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.02.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 (edytowane) Widziałem nawet koparkowego w skutecznej akcji . Przebudowa skrzyżowania na DK94, wpadamy interwencyjnie , na mapie są kable tA na południe od obiektu. Koparkowemu mówię "chwila, złożę tylko LC105", minuta i heja! Facet w tym czasie wziął dwa druty w ręce i butem na piasku pooznaczał. Stawiam walizkę obok pomarańczowego słupka, idę po sygnale. Zgadzało się 50 do 20cm, choć było kilka załamań na odcinku ze 150m. Zresztą poczekaliśmy i za chwilę kable były odkryte i gotowe do kontrolnego pomiaru Może cuda, może czary-mary, lecz tak było. Jestem słabo wierzący w cuda, lecz wiem co widziałem. Edytowane 25 Lutego 2020 przez Bertha Zresztą ..... pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.02.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Możesz jeszcze zrobić tzw przepływ wsteczny powietrza.Zakręca się zawór na zasilaniu, podłącza się kompresor do pierwszego zaworu w domu i wpuszcza ciśnienie do uszkodzonego odcinka rury- początkowo nic nie słychać jak woda się wydostaje pod ziemią - potem jest wyraźny dźwięk i w ten sposób lokalizujesz wyciek. Dla ułatwienia można zmienić porę testów - późna noc lub wczesny ranek w celu eliminacji zewnętrznego hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 25.02.2020 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Dzięki za rady. Coś będę musiał w tym tygodniu pokombinować. Nie mam nic przeciw wymianie instalacji na nową ale chciałbym raczej uniknąć rozkopania ogrodu i demontażu założonej 2 lata temu kostki. O kuci w domu nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinMops 26.02.2020 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Najważniejsze by było sprawdzenie ustalnie na początek czy wyciek jest na zewnątrz czy w środku budynku. Jeśli na zewnątrz można sprawdzić termowizją ale bardzo rzadko ta metoda daje radę w terenie, dużo skuteczniejszy jest Geofon. W budynku można użyć jeszcze pomiaru wilgotność oraz wpuścić gaz znacznikowy do instalacji. Dzięki wykorzystywaniu kilku metod można namierzyć bardzo dokładnie wyciek ograniczając "straty". Jeśli jest Pan zainteresowany usługa lokalizacji zapraszam do kontaktu 604-95-90-23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts