Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki włącznik do LED?

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników,

postanowiłem zainstalować sobie LEDy w kuchni, większość już mam (chyba, byłbym wdzięczny jeśli ktoś oceni czy to dobry zasilacz):

- taśma led moc 15W, napięcie 12V

- zasilacz moc 30W, prąd znamionowy 2,5A, napięcie zasilania 12V

Myślę, że użyje włącznika dotykowego w profilu, jednakże widzę, że mają one różne specyfikacje. Wydaje mi się, że powinienem wziąć ten pierwszy?

- Maksymalna moc obciążeniowa: 60 W 5 A 12 V

- Maksymalna moc obciążeniowa: 72W 6A 12V

Oglądałem kilka filmików nt. instalacji LED, ale wciąż nie do końca rozumiem napięcia itd.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)

Witam wszystkich użytkowników,

postanowiłem zainstalować sobie LEDy w kuchni, większość już mam (chyba, byłbym wdzięczny jeśli ktoś oceni czy to dobry zasilacz):

- taśma led moc 15W, napięcie 12V

- zasilacz moc 30W, prąd znamionowy 2,5A, napięcie zasilania 12V

Myślę, że użyje włącznika dotykowego w profilu, jednakże widzę, że mają one różne specyfikacje. Wydaje mi się, że powinienem wziąć ten pierwszy?

- Maksymalna moc obciążeniowa: 60 W 5 A 12 V

- Maksymalna moc obciążeniowa: 72W 6A 12V

Oglądałem kilka filmików nt. instalacji LED, ale wciąż nie do końca rozumiem napięcia itd.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)

Wyłączanie led po stronie niskiego napięcia to tak średnio.

Choćby dlatego że w takim przypadku zasilacz jest zasilany cały czas. Tak wiem są tacy co ładowarki od kom. mają na stałe w gniazdku.

Gadacie głupoty. Przecież instalacje LED z zasilaczami o stabilizowanym napięciu (nie jakieś najtańsze z alledrogo) bardzo często stosuje się bez wyłącznika przed nim, a za nim, czyli po stronie niskiego napięcia. Dobry zasilacz nie pobierze nam więcej niż szczątkowych ilości energii, kiedy nie zasilacza żadnego urządzenia (włącznik do taśmy jest wyłączony). Wtedy służy on wyłącznie do zasilenia samego włącznika, w którym najczęściej jest taka niebieska diodka sygnalizująca. To nie pobierze nam nie wiadomo jakiej ilości energii przecież.