Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie z wełny , a paroprzepuszczalność / wilgotność pomieszczeń.

Program93

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli jakie jest realne zagrożenie wilgocią przy wełnie (poprawnie wykonanej)? A jakie przy styropianie.

Jak widać - przy wełnie (jak nie ma szczeliny wentylacyjne) para się skrapla obniżając lambdę. Niestety, producenci nie specjalnie się chwalą, jakie parametry będzie miał materiał zawilgocony.

Zresztą ten sam efekt masz na fotce z membraną - tyle, że tam stosunkowo łatwo go zaobserwować. Przy elewacji nikt nie będzie zdzierał tynku, żeby zobaczyć, że jest na nim zamarznięta woda.

W styropianie skraplanie nie występuje, bo ma za duży opór dyfuzyjny.

Aha, no dobra to czemu tylko przy ścianie 3warstwowej z wełną jest zalecenie szczeliny dyfuzyjnej na około 2-3cm a przy dwuwarstwowej z wełną nie mówi się o tym?

Kiedy ta para woda może przejść przez wełną i gdzie się skropli?

Trochę mnie to martwi przyznam bo liczą na poprawę akustyki byłem zdecydowany na wełnę 20cm na elewacje pomimo wysokich kosztów takiej elewacji.

Teraz jeśli wybiorę 20cm styropianu to akustyka nie zmieni się w ogóle zapewne. Nie mieszkam przy jakiejś bardzo ruchliwej drodze ale mimo wszystko liczyłem na jeszcze większe wyciszenie.

Edytowane przez boconek03

Może doradca Tomek W. wypowie się w kwestii szczeliny wentylacyjnej dla wełny przy ścianie dwuwarstwowej ?

Na dniach ma ekipa przyjść więc każda rada się przyda bo materiał kupiony . Lambda 0,036 frontrock super , myślę ,że będzie dobrze.

Oraz mam pytanie o wełnę na stropie poddasza luzem 2 warstwy po 15cm na mijanke pod spodem folia paroizolacyjna . Zauważyłem ,że wełna szklana na wierzchniej warstwie przy łączeniach tak jakby się zawija lub zaczyna wystawać względem drugiej . O czym to może świadczyć ? Gdy układałem w tamtym roku to wszystko z zapasem na równo poukładane .

Edytowane przez Program93

Ja daje 12cm wełny . Pustak żużlowy z którego zbudowany jest dom po rozmowach z "fachowcami" stwierdziłem ,że wełna do tego materiału będzie lepsza bo przepuści parę i nie będzie dom zamknięty jak termos + zalety jak wyciszenie . Tak jak wspomniałem mam wentylacje grawitacyjną póki co jest ok ,ale pewnie po ociepleniu styro pojawiły by się wykwity i grzyb ,a tego chcę uniknąć . W moim domu nie mogę sobie pozwolić na jakieś wentylacje mechaniczne czy rekuperacje dlatego wełna będzie najlepsza .

Czekam na odpowiedź kogoś kto przy ociepleniu wełną miał problem z marznięciem przegrody i słabszą lamda z tego powodu .

W okolicy nieliczni sąsiedzi ocieplali wełną , jak narazie po roku chwalą . Swoją drogą ciekawe ile lat taka izolacja wytrzyma wełna czy też styropian ;) ?

Aha, ok. No jak dla mnie wełna jest super tylko nastraszony problemami z wilgocią trochę jestem w kropce żeby w zimie coś mi się nie skraplało.

Jeśli to nie tajemnica to ile płaciłeś za m2 wełny? Jednolita czy ta dwugęstościowa twardsza od zewnątrz?

Edytowane przez boconek03

z analizy CW jasno będzie wynikać czy wełna czy styro lepsze?

Zapewne ułamek % robi takie analizy i w ciemno daje styropian...

Imo OZC i analiza CW powinna byc obligatoryjna przy kazdym projekcie.

Poki co ciezko znalezc w projektach tak elementarne rzeczy jak ilosc i rozmieszczenie lacznikow mechanicznych. detale obrobek attyk, okien , dylatacji itd... wiec do tego daleka droga.

Projekt to projekt - powinien uwzgledniac kolorystyke, HBW, detale, sile ssaca wiatru, laczniki mechaniczne, rodzaj materialu termoizolacyjnego... natomiast "gotowce" to gotowce i jeszcze jakze popularne zmiany "na wlasna reke" jest z ceramiki - a to sobie zmienie na gazobeton bo taniej, bo majster mowil .... etc.

OZC mam chociaż niewiele z tego rozumiem :D

Analizę CW też w takim razie zrobię.

swietnie i wskaz juz od razu firmie/osobie na czym chcesz to robic. wezmie pod uwage parametry Sd poszczegolnych materialow

To trzebaby zrobić dwie ? tzn dla wełny i dla styropianu jeśli się waham.

nie do konca. analiza CW pokazuje z automatu kierunek co masz zastosowac, da Ci parametr welna lub styro lub mix ! np czesc scian w welnie czesc w styropianie. natomiast opisze Ci jednoiczesnie parametry poszczegolnych warstw a w szczegolnosci wypraw elewacyjnych zakladajac na Ciebie tym samym pewne ograniczenia w wyborze rodzaju wyprawy. zatem sprawa nadrzedna jest poprawnosc wykonania przegrody z punktu widzenia analizy CW a np rodzaj tynku jest sprawa drugorzedna. natomiast juz teraz mowiac ze prosisz o analize CW ale chcialbys: taki tynk, tu np wstawki z drewna, tu wstawki paneli kwarcowych, tu plytke klinkierowa lub jej imitacje i wtedy analiza cw moze uwzglednic te zmienne. im wiecej i im dokladniejsze podajesz dane - tym bardziej optymalne dla siebie rozwiazanie dostaniesz jako wynik.

Podobnie ze styro/welna ze np chcialbys eps ok. 70kPa grafit i mozesz nawet podac model - bo wynik analizy CW czasami moze byc zaskakujacy gdy tego parametru nie podasz. Ja dostalem ostatnio elewacje do wykonania gdzie jako warstwa docieplenia wpisany byl styropian podlogowy eps80 co bylo troche bez sensu (patrzac na koszty i logike tego stosowania)