Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Chciałem szybko uzyskać pozwolenie na budowę hali magazynowej, zacząłem od warunków zabudowy, no i się zaczęło:

Gmina ok,

zarząd dróg powiatowych - uzgodnienia które komplikują wszystko (przebudowa zjazdu)

Co robić bo mam problem, czasu brak, kasy tez na to nie przewidziałem, czy można to jakoś przesunąć w czasie uzyskać inne uzgodnienia?

Na gminie mi powiedzieli że to droga wewnętrzna ( ich własność gminy) ale nie mają w planach robić przebudowy zjazdu, nie leży to w ich interesie.

w załączniku pismo z zarządu dróg oraz plan sytuacyjny (obecny zjazd niebieska linia - 7m)

mam już tylko 5 dni na reakcję, jakieś propozycje?

Edytowane przez teodor2424
No właśnie. To samo mowilem na gminie ze dlaczego mam ingerować w wasza działkę. Oni na to że mogą to wpisać tak jak napisał ZDP w Warunki i wtedy będę musiał się do tego dostosować. Oni mogą jedynie na czas przebudowy dać mi użytkowanie tymczasowe ich terenu. To jakaś parodia, mam wyłożyć kasę robić projekty i pracę na nie swojej ziemi żeby oni nie musieli. No kurna jak to obejść, żeby zrobić a się nie narobić i nie płacić?
Cokolwiek zrobisz tam samowolnie, to w sytuacji jakiegoś wypadku na tym skrzyżowaniu, ty też będziesz stroną potencjalnie winną dla prokuratury.
Najlepsze że ja tam nic nie chce robić. Mi ten zjazd wystarczy, ale oczywiście zarząd dróg twierdzi inaczej że muszę przebudować sobie zjazd.
Przy wydaniu warunków zabudowy są powiadamiani o sprawie a że działka nie ma zjazdu bezpośredniego z drogi publicznej tylko z wewnętrznej to pierwsza droga publiczna jest droga powiatowa. Sam nie wiem o co im chodzi.

Tyle tylko że tam jest istniejący zjazd, do domów i działek dalszych a ja mam go poprawiać na własną rękę?

Mi taki obecny zjazd wystarczy nie bada tam jeździły ciężkie pojazdy. Z drugiej strony ja tylko sąsiaduje z pasem drogowy drogi powiatowej 1 punktem granicznym a nie żadnym odcinkiem na którym miałbym robić zjazd na własną działkę. Mój wjazd będzie z drogi wewnętrznej.