Emtebe 25.02.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 (edytowane) 3 miesiące czekałem na decyzję Zarządu Dróg Powiatu i jak się doczekałem, to się zdziwiłem. Wnioskowałem o warunki zjazdu z drogi powiatowej, w odpowiedzi dostałem to co na obrazku[ATTACH=CONFIG]441225[/ATTACH] Mapka sytuacyjna wygląda tak[ATTACH=CONFIG]441227[/ATTACH] Teraz pytanie. Czy ja dobrze rozumiem decyzję, że istnieje zjazd indywidualny dla działek 21/6 i 36/1, ale ja mając prawo przejazdu przez 21/6, ale nie 36/1, czyli mogąc korzystać tylko z części zjazdu, nie mam możliwości zapewnienia obsługi komunikacyjnej działki i jak będę miał służebność przejazdu przez 36/1 to warunki dla obsługi komunikacyjnej zostaną spełnione? Dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 25 Lutego 2020 przez Emtebe aktualizacja mapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2020 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 jakiej szerokości jest zjazd? Bo może pojedyncza działka nie spełnia wymagań 5 m? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 26.02.2020 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Dobry trop. Służebność na 21/6 ma 3.5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 18.11.2020 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Nie chcę zakładać nowego tematu, więc wykorzystam ten wątek. Na zdjęciu zaznaczyłem swoją działkę na czerwono. Żółta działka to droga ze służebnością przechodu, przejazdu, prowadzenia mediów itp. Jej szerokość to 8m, a przy samym zjeździe z drogi głównej to 13 m szerokości. Droga główna to droga powiatowa. W tamtym roku ją przebudowali i wszystkim zrobili zjazdy na działki. Czy w związku z tym muszę uzgadniać mój projekt z zarządcą drogi i dostać zgodę na ten zjazd? Czy ten obowiązek już mi odpada ze wszystkich formalności do pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 18.11.2020 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Droga główna to droga powiatowa. W tamtym roku ją przebudowali i wszystkim zrobili zjazdy na działki. Czy w związku z tym muszę uzgadniać mój projekt z zarządcą drogi i dostać zgodę na ten zjazd? Czy ten obowiązek już mi odpada ze wszystkich formalności do pozwolenia na budowę? Obowiązek uzgadniania projektu jest zawsze, gdyż uzgadnianie zjazdu to co innego niż jego budowa.Generujesz dodatkowy ruch na który zarządca musi wyrazić zgodę. Jedynym wyjątkiem kiedy nie musisz uzgadniać osobiście to wtedy gdy zarządcą drogi jest ten sam organ, który wydaje pozwolenie na budowę. Wtedy organ musi sam dokonać uzgodnienia - niekoniecznie pozytywnego oczywiście. Czyli jeśli ta droga powiatowa jest w zarządzie tego samego urzędu to sam tego nie musisz tego robić. Powiatowe drogi rzadko są w zarządzie tego samego organu, który wydaje pozwolenie. Zadzwoń do urzędu do jakiegoś wydziału, który zajmuje się drogami i się dowiedz czy to ich droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 18.11.2020 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Dziękuję za objaśnienie. Pozwolenie na budowę składam do Starostwa Powiatowego w Białymstoku. Droga jest powiatowa. Zakładam, że to ten sam organ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts