uciu 26.02.2020 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Pisałem u siebie w dzienniku ale myślę, że tutaj jest lepsze miejsce. Woda z wodociągu. W ostatnim czasie zauważyłem korozje na jednej redukcji (redukcja stalowa, przy rozdzielaczu z nierdzewki, ciepła woda).Połączenie już ciekło.. Redukcje wymieniłem na mosiężną ale ta stalowa wygląda jakby miała 20lat... Co może być przyczyną takiej szybkiej korozji? Mam jeszcze kilka takich redukcji (reszta instalacji jest z mosiądzu/pexa).Na reszcie redukcji nie widać z zewnątrz korozji [ATTACH=CONFIG]441237[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441238[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441239[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441240[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 26.02.2020 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Jest to instalacja CWU. Zrobiłem ja na rozdzielaczach.To akurat rozdzielacz z ciepłej wody. Na dole jest belka z powrotu bo miałem obieg zrobić ale nie widzę jednak sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.02.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Nie można łączyć nierdzewki z ocynkiem. Powymieniaj kształtki tak, żeby z nierdzewką styk miał tylko mosiądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.02.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 To znaczy że masz dużo tlenu w tej wodzie. Możliwe że dostarczyciel wody z wodociągu uzdatnia ją poprzez napowietrzanie, w celu wytrącenia z niej żelaza i manganu. Wyeliminuj stal z instalacji i powinno być OK. I dobrze że dużo tlenu, a wodociągi o to dbają. Niski poziom tlenu i w wodzie może urosnąć bakteria beztlenowa, a tego byś raczej nie chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts