Lukasz11 26.02.2020 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Będę miał okna o wysokości 235, 210 oraz 150 cmŻe należy cofnąć nadproża o kilka centymetrow, to wiem. Ale na jakiej wysokości? Tzn jak wysokie powinny byc cofnięte nadproża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 26.02.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Będę miał okna o wysokości 235, 210 oraz 150 cm Że należy cofnąć nadproża o kilka centymetrow, to wiem. Ale na jakiej wysokości? Tzn jak wysokie powinny byc cofnięte nadproża? My mieliśmy za niskie na wybrane przez nas rolety. Podobno powinniśmy mieć nadproża o wysokości 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 26.02.2020 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Będę miał okna o wysokości 235, 210 oraz 150 cm Że należy cofnąć nadproża o kilka centymetrow, to wiem. Ale na jakiej wysokości? Tzn jak wysokie powinny byc cofnięte nadproża? Tyle, że nie napisałeś co chcesz montować. Rolety - jakie? Żaluzje fasadowe - jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 26.02.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Okno balkonowe wymaga skrzynki na rolety o grubości/wysokości ~min. 18 cm, czyli to "nadproże" powinno mieć min 20cm wysokości.Trochę pogooglać i już:http://www.oknagalio.pl/rolety/rolety-integro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 26.02.2020 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Tyle, że nie napisałeś co chcesz montować. Rolety - jakie? Żaluzje fasadowe - jakie? A jakie sa opcje? Jakie to moga byc roznice w wymiarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.02.2020 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 A jakie sa opcje? Jakie to moga byc roznice w wymiarach? A może poszukać i poznać choć odrobinę różnicę między roletami a zaluzjami ? Przy balkonach głębokość zabudowy rolety to min 18 cm przy zaluzjach 14 cm albo mniej zależy od typu Wysokość przy rowerach min 18 cm przy zaluzjach min 25cm i rez zalezy od lameli i wybranego typu Nie ma jednej jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.02.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 I jeszcze jednoO ile przy roletach i schowaniu ich w ociepleniu nadproże cofnąć wypada o tyle przy zaluzjach niekoniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 27.02.2020 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Zastanawialem sie nad montazem okien w warstwie ocieplenia, ale wycena wykonawcy mnie powalila. A ze jestem na etapie projektu, to dopiero teraz zaczynam zglebiac rodzaje zaluzji i rolet. Jaki typ rolet bedzie najwlasciwszym wyborem (sprawiajacym najmniej problemów i mozliwie energooszczednym? Dlaczego przy zaluzjach niekoniecznie trzeba cofac nadproze? Bo skrzynka mniejsza? Ja planuję dac 25cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.02.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Bo "skrzynkę" fasadówki" można odsunąć od ściany i nadal zmieści się w standardowym ociepleniu. Montaż okien w warstwie ocieplenia nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 27.02.2020 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Wiem, ze nie ma uzassdnienia ekonomicznego, ale bedzie az 25cm ocieplenia, a nawet rozwazalem 30cm. Ze wzgledow estetycznych chcialem okna wysunac trochę. Poza tym jesli okna bylyby wysuniete, to odpadlby problem cofania nadprozy lub stosowania poszerzen. Na etapie projektu nie musialbym sie zastanawiac, czy rolety, zaluzje, a moze nic. A tak... musze juz teraz sie okreslic co bede montowal.No ale cena zaporowa za MOWO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.02.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Wiem, ze nie ma uzassdnienia ekonomicznego, ale bedzie az 25cm ocieplenia, a nawet rozwazalem 30cm I te 30cm mają uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 27.02.2020 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Nie. Dlatego zmiana na 25cm i ten watek na forum.Jeslj bedzie i tak az 25cm ocieplenia, a kaseta rolety bedzie miala 18,5cm glebokosci, to bez cofniecia nadproza nie wejdzie tam kilka centymetrow izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.02.2020 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Nie. Dlatego zmiana na 25cm i ten watek na forum. Jeslj bedzie i tak az 25cm ocieplenia, a kaseta rolety bedzie miala 18,5cm glebokosci, to bez cofniecia nadproza nie wejdzie tam kilka centymetrow izolacji? Wejdzie. Tyle, że nie ma praktycznie systemowego (i taniego jak przy fasadówkach) rozwiązania odsuwającego prowadnice rolet od ramy okna. Oczywiście da się to zrobić ale pytanie za ile (sens ekonomiczny...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 27.02.2020 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Dzieki za odpowiedzi. Rozjasnilo mi sie trochę. Ostatnie 2 pytania. Jaki moze byc orientacyjny koszt 1mb poszerzenia okiennego o wysokosci 20cm? I jeszcze, czy opuszczone rolety faktycznie znaczaco pgraniczaja straty ciepla w zimie? Wyliczono u mnie ze okno 1,4x1,5 bedzie mialo U = 0,85. Czy montaz rolety bedzie mial sens w kontekscie ograniczenia strat ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2020 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 (edytowane) Jaki moze byc orientacyjny koszt 1mb poszerzenia okiennego o wysokosci 20cm? Ze wzmocnieniem jakieś 60zł/mb netto. I jeszcze, czy opuszczone rolety faktycznie znaczaco pgraniczaja straty ciepla w zimie? Jak nie robisz natynkowych, to szybciej stracisz na tym przy rozwiniętej rolecie przez dziurę jaką w termoizolacji robi skrzynka na wysokości nadproża* (pusta przy rozwinięciu i hula w niej wiatr) niż zyskasz na powierzchni okna. * im gorsza lambda nadproża, tym piękniejszy mostek - najpiękniejszy przy żelbetowym. Przy BK znacząco mniej - ale dalej te 18 czy 20cm pustki zamiast styropianu robi dużą różnicę. Edytowane 28 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.02.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Ze wzmocnieniem jakieś 60zł/mb netto. . Daj jakiś przykład takich cen, bo wg mojej orientacji 2 x10cm (nie występuje poszerzenie 20cm) to ok 100zł x 2 /mb. Ze wzmocnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 (edytowane) Daj jakiś przykład takich cen, bo wg mojej orientacji 2 x10cm (nie występuje poszerzenie 20cm) to ok 100zł x 2 /mb. Ze wzmocnieniem. W swojej wycenie miałem 120mm po 41,67 zł netto za mb. Szacowałem, że jak będzie miała jedno wzmocnienie, to 20cm będzie tańsze niż wychodzące z proporcji 69,45zł/mb netto. Edytowane 23 Marca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.02.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Ok, rozumiem. Trochę. Bo "moje" poszerzenie 10cm ma trzy komory na potrójne wzmocnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.02.2020 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Ok, rozumiem. Trochę. Bo "moje" poszerzenie 10cm ma trzy komory na potrójne wzmocnienie.a moje ma trzy komory na wzmocnienie i można dac jedno...dwa lub trzy lub...wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 29.02.2020 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Podsumowujac. Jesli cofnę nadproza o 4cm i na wyskosc 20cm, to bedzie dobrze? To rolety uda sie poprawnie zamontowac? Jesli zdecyduję się na zaluzje, to tak cofniete nadproza nie beda problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts