Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będę miał okna o wysokości 235, 210 oraz 150 cm

Że należy cofnąć nadproża o kilka centymetrow, to wiem. Ale na jakiej wysokości? Tzn jak wysokie powinny byc cofnięte nadproża?

Tyle, że nie napisałeś co chcesz montować. Rolety - jakie? Żaluzje fasadowe - jakie?

A jakie sa opcje? Jakie to moga byc roznice w wymiarach?

A może poszukać i poznać choć odrobinę różnicę między roletami a zaluzjami ?

Przy balkonach głębokość zabudowy rolety to min 18 cm przy zaluzjach 14 cm albo mniej zależy od typu

Wysokość przy rowerach min 18 cm przy zaluzjach min 25cm i rez zalezy od lameli i wybranego typu

Nie ma jednej jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie

Zastanawialem sie nad montazem okien w warstwie ocieplenia, ale wycena wykonawcy mnie powalila. A ze jestem na etapie projektu, to dopiero teraz zaczynam zglebiac rodzaje zaluzji i rolet.

Jaki typ rolet bedzie najwlasciwszym wyborem (sprawiajacym najmniej problemów i mozliwie energooszczednym?

Dlaczego przy zaluzjach niekoniecznie trzeba cofac nadproze? Bo skrzynka mniejsza?

Ja planuję dac 25cm styropianu.

Wiem, ze nie ma uzassdnienia ekonomicznego, ale bedzie az 25cm ocieplenia, a nawet rozwazalem 30cm. Ze wzgledow estetycznych chcialem okna wysunac trochę.

Poza tym jesli okna bylyby wysuniete, to odpadlby problem cofania nadprozy lub stosowania poszerzen. Na etapie projektu nie musialbym sie zastanawiac, czy rolety, zaluzje, a moze nic. A tak... musze juz teraz sie okreslic co bede montowal.

No ale cena zaporowa za MOWO...

Nie. Dlatego zmiana na 25cm i ten watek na forum.

Jeslj bedzie i tak az 25cm ocieplenia, a kaseta rolety bedzie miala 18,5cm glebokosci, to bez cofniecia nadproza nie wejdzie tam kilka centymetrow izolacji?

Wejdzie. Tyle, że nie ma praktycznie systemowego (i taniego jak przy fasadówkach) rozwiązania odsuwającego prowadnice rolet od ramy okna. Oczywiście da się to zrobić ale pytanie za ile (sens ekonomiczny...).

Dzieki za odpowiedzi. Rozjasnilo mi sie trochę.

Ostatnie 2 pytania. Jaki moze byc orientacyjny koszt 1mb poszerzenia okiennego o wysokosci 20cm?

I jeszcze, czy opuszczone rolety faktycznie znaczaco pgraniczaja straty ciepla w zimie? Wyliczono u mnie ze okno 1,4x1,5 bedzie mialo U = 0,85. Czy montaz rolety bedzie mial sens w kontekscie ograniczenia strat ciepla?

Jaki moze byc orientacyjny koszt 1mb poszerzenia okiennego o wysokosci 20cm?

Ze wzmocnieniem jakieś 60zł/mb netto.

I jeszcze, czy opuszczone rolety faktycznie znaczaco pgraniczaja straty ciepla w zimie?

Jak nie robisz natynkowych, to szybciej stracisz na tym przy rozwiniętej rolecie przez dziurę jaką w termoizolacji robi skrzynka na wysokości nadproża* (pusta przy rozwinięciu i hula w niej wiatr) niż zyskasz na powierzchni okna.

* im gorsza lambda nadproża, tym piękniejszy mostek - najpiękniejszy przy żelbetowym. Przy BK znacząco mniej - ale dalej te 18 czy 20cm pustki zamiast styropianu robi dużą różnicę.

Edytowane przez Kaizen

Daj jakiś przykład takich cen, bo wg mojej orientacji 2 x10cm (nie występuje poszerzenie 20cm) to ok 100zł x 2 /mb. Ze wzmocnieniem.

W swojej wycenie miałem 120mm po 41,67 zł netto za mb. Szacowałem, że jak będzie miała jedno wzmocnienie, to 20cm będzie tańsze niż wychodzące z proporcji 69,45zł/mb netto.

attachment.php?attachmentid=442119

Edytowane przez Kaizen