jareko 29.02.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 20 cm wysokości przy oknach balkonowych będzie za malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.02.2020 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Skrzynka ma przeważnie 205 mm a dobrze by było by nad nia było jeszcze ocieplenie a nie od razu murDla żaluzji wysokość jeszcze większą i musi z ja poznać już teraz zanim zaczniesz murowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 29.02.2020 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Okna 1,4x1,6, 1,4x1,5, 1,4x2,1 oraz 2,5x2,35.25cm styropianu na scianie.Zaluzje Z90 sterowane elektrycznie lub rolety elektryczne bez moskitiery (ale jaki system rolet wybrac?)Jest sens bawic sie w cofanie nadprozy, czy lepiej inwestowac w poszerzenia? Okna zlicowane z murem lub wysuniete o 1-2 cm (ocieplenie bede robil sam, wiec wykonczenie wokol okien zrobie sam). Ile moga kosztowac poszerzenia?Przy zuzjach wysokosci skrzynek od 22 do 31cm. Glebokosc 15cm.Jak to bedzie wygladalo przy roletach?Czy jesli cofne nadproza lub dam poszerzenia z mysla o roletach, to moge potem bez problemu zamontowac zaluzje?Napisano tu, ze w przypadku zaluzji nadproza niekoniecznie musza byc cofniete, bo kasety sa plytsze i mozna je eysunac glebiej w ocieplenie. Pytam, bo chce zrobic wzglednie uniwersalnie. Ja jestem za zaluzjami, zona sie upiera przy roletach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.02.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Pomysl chwilę...proszęSam już sobie odpowiedziałeś podając wysokości skrzynek na pytanie - czy zamienię rolety na żaluzje bez problemuBędziesz miał problem i najlepiej jak już teraz podejmiesz decyzję- rolety czy żaluzje Poza tym zacznij już rozmowy z dostawcą okien i rolet/żaluzji i wybierzcie jakieś rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.02.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Jest sens bawic sie w cofanie nadprozy, czy lepiej inwestowac w poszerzenia? Czy to znaczy, że teraz zastanawiasz się, czy nie zwiększyć wysokości otworów okiennych tak, żeby zamiast do nadproży skrzynki mocować do poszerzenia? To temat do obgadania z konstruktorem. I z tynkarzami od tynków wewnętrznych, jak takie poszerzenie obrobić od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.02.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Wewnątrz jest jedyna metoda wypełnić styropianem i siatka i klej czyli zrobić całość na wzór elewacjiWtedy masz najcieplej można też bawić się stelaż wypełnienie wełną i płytą gipsowo-kartonową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 29.02.2020 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Dokladnie tak, jak piszesz. Gdybym montowal okna w warstwie ocieplenia nie mialbym takich dylematow. Pytanie jest takie: czy zastosowanie poszerzen nie zabije mnie cena, tak jak wycena montazu w warstwie ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marko112 03.03.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Mam pytanie. Będę montował rolety podtynkowe, o ile maksymalnie można cofnąć nadproża? Czy 5cm będzie ok czy można więcej? Czy dobrym rozwiązaniem będzie umieszczenie tam styroduru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.03.2020 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Mam pytanie. Będę montował rolety podtynkowe, o ile maksymalnie można cofnąć nadproża? Czy 5cm będzie ok czy można więcej? Czy dobrym rozwiązaniem będzie umieszczenie tam styroduru? O tyle o ile pozwoli konstruktor. Z punktu widzenia montażu okna jest to tylko kwestia zastosowania odpowiedniego sposobu montażu górnej ramy. Styrodur jest jak najbardziej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.03.2020 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Styrodur jest jak najbardziej ok. Płyty PIR są jeszcze bardziej ok, prawie 50% róznica na lambdzie to jednak duza róznica. Ceny podobne. Nieraz sie zastanawiałem dlaczego przy porównywalnych cenach nie stosuje sie materiału duzo lepszego, niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marko112 04.03.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 O tyle o ile pozwoli konstruktor. Z punktu widzenia montażu okna jest to tylko kwestia zastosowania odpowiedniego sposobu montażu górnej ramy. Styrodur jest jak najbardziej ok. A o jakim maksymalnie cofnięciu słyszeliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marko112 04.03.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Płyty PIR są jeszcze bardziej ok, prawie 50% róznica na lambdzie to jednak duza róznica. Ceny podobne. Nieraz sie zastanawiałem dlaczego przy porównywalnych cenach nie stosuje sie materiału duzo lepszego, niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie. Chyba dlatego że się o tym nie wie Dzięki za podpowiedź z tymi płytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.03.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 A o jakim maksymalnie cofnięciu słyszeliście?może zamiast od d... strony odpiszesz swój problem ? Zmiana parametrów wytrzymałościowych nadprozy ma znaczenie dla całego budynku więc nie licz na odpowiedź....lub inaczej...Nie idź na skróty tylko zapytaj się konstruktora czy nawet KierBuda - on ma uprawnienia i powinien dac sobie radę z obliczeniami czy też odpowiedzią na Twoje pytanie O ile cofnięcie o 2 cm w 99% wypadkow niczym nie grozi o tyle 5cm może spowodować za duże obciążenia ściany nośnej a później temat na FM - dlaczego pęka mi ściana przy oknach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts