Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Okna 1,4x1,6, 1,4x1,5, 1,4x2,1 oraz 2,5x2,35.

25cm styropianu na scianie.

Zaluzje Z90 sterowane elektrycznie lub rolety elektryczne bez moskitiery (ale jaki system rolet wybrac?)

Jest sens bawic sie w cofanie nadprozy, czy lepiej inwestowac w poszerzenia? Okna zlicowane z murem lub wysuniete o 1-2 cm (ocieplenie bede robil sam, wiec wykonczenie wokol okien zrobie sam).

Ile moga kosztowac poszerzenia?

Przy zuzjach wysokosci skrzynek od 22 do 31cm. Glebokosc 15cm.

Jak to bedzie wygladalo przy roletach?

Czy jesli cofne nadproza lub dam poszerzenia z mysla o roletach, to moge potem bez problemu zamontowac zaluzje?

Napisano tu, ze w przypadku zaluzji nadproza niekoniecznie musza byc cofniete, bo kasety sa plytsze i mozna je eysunac glebiej w ocieplenie.

Pytam, bo chce zrobic wzglednie uniwersalnie. Ja jestem za zaluzjami, zona sie upiera przy roletach.

Pomysl chwilę...proszę

Sam już sobie odpowiedziałeś podając wysokości skrzynek na pytanie - czy zamienię rolety na żaluzje bez problemu

Będziesz miał problem i najlepiej jak już teraz podejmiesz decyzję- rolety czy żaluzje

Poza tym zacznij już rozmowy z dostawcą okien i rolet/żaluzji i wybierzcie jakieś rozwiazanie

Jest sens bawic sie w cofanie nadprozy, czy lepiej inwestowac w poszerzenia?

Czy to znaczy, że teraz zastanawiasz się, czy nie zwiększyć wysokości otworów okiennych tak, żeby zamiast do nadproży skrzynki mocować do poszerzenia?

To temat do obgadania z konstruktorem. I z tynkarzami od tynków wewnętrznych, jak takie poszerzenie obrobić od wewnątrz.

Mam pytanie. Będę montował rolety podtynkowe, o ile maksymalnie można cofnąć nadproża? Czy 5cm będzie ok czy można więcej? Czy dobrym rozwiązaniem będzie umieszczenie tam styroduru?

O tyle o ile pozwoli konstruktor. Z punktu widzenia montażu okna jest to tylko kwestia zastosowania odpowiedniego sposobu montażu górnej ramy. Styrodur jest jak najbardziej ok.

Styrodur jest jak najbardziej ok.

Płyty PIR są jeszcze bardziej ok, prawie 50% róznica na lambdzie to jednak duza róznica. Ceny podobne. Nieraz sie zastanawiałem dlaczego przy porównywalnych cenach nie stosuje sie materiału duzo lepszego, niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie.

Płyty PIR są jeszcze bardziej ok, prawie 50% róznica na lambdzie to jednak duza róznica. Ceny podobne. Nieraz sie zastanawiałem dlaczego przy porównywalnych cenach nie stosuje sie materiału duzo lepszego, niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie.

Chyba dlatego że się o tym nie wie :) Dzięki za podpowiedź z tymi płytami.

A o jakim maksymalnie cofnięciu słyszeliście?
może zamiast od d... strony odpiszesz swój problem ?

Zmiana parametrów wytrzymałościowych nadprozy ma znaczenie dla całego budynku więc nie licz na odpowiedź....lub inaczej...Nie idź na skróty tylko zapytaj się konstruktora czy nawet KierBuda - on ma uprawnienia i powinien dac sobie radę z obliczeniami czy też odpowiedzią na Twoje pytanie

O ile cofnięcie o 2 cm w 99% wypadkow niczym nie grozi o tyle 5cm może spowodować za duże obciążenia ściany nośnej a później temat na FM - dlaczego pęka mi ściana przy oknach ?