Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom szkieletowy z płytami PIR.

damian88max

Recommended Posts

cześć,

jestem tu nowy, jestem przed budową domu. Na 90% będę budował szkielet.

Sporo ostatnio czytałem i chciał bym zbudować ściany i dach wg takiego pomysł proszę o rady i komentarze.

ściana od wewnątrz

- gips karton 12mm

- OSB/MFP 12mm

- paroizolacja

- ruszt 50mm ewentualnie wypełnienie wełną

- PIR 150mm pomiedzy szkieletem / wełna 150mm

- OSB/MFP 12mm

- wiatroizolacja

- PIR 140-200mm

- coś na wykończenie

dach:

od wewnątrz

- gipskarton 12mm

- OSB/MFP 12mm

- paroizolacja

- PIR 200mm pomiedzy belki

- PIR100mm/200mm

- folia paroprzepuszczalna

- łaty

- kontr łaty

- blacho-dachówka/ dachówka?

Dom około 130m2 powierzchni plus poddasze do zaadoptowania z antresolą + garaż 30/40m2. ( chociaż myślę nad rezygnacją z garażu ze względu na koszty)

budynek z rekuperacją ogrzewanie matami grzewczymi pod panelami + fotowoltaika + pompa ciepła do grzania wody użytkowej

- ma ktoś solary? zastanawiałem się nad wykonaniem solary plus jakiś zasobnik plus wymiennik ciepła przed rekuperatorem jako wstępne podgrzanie powietrza tylko nie wiem na ile w zimie solary są wstanie podgrzać wodę. wydaje mi się tańsze niż GWC. W lecie może podgrzewać wodę użytkową.

płyta fundamentowa.

Chcę użyć płyt PIR że względu na ich doskonałe parametry izolacyjne.

Zapraszam do dyskusji

• 2 months później...
To że droższe nie znaczy że nie sprawdzałem. Twój komentarz nie wnosi nic do dyskusji.

Sam planuje ale z użyciem płyt warstwowych ale garaż i pom gospodarcze a obok dom z bali . Oszczędzasz na drewnie z konstrukcji wystarczą słupy i belki konstrukcyjne bez tych desek/ości co 60 cm. A jak połączysz blachy z sobą odpowiednio to masz i kondensator i ochronę przed 5G i namolnymi telefonami w domu. Wolność

• 4 weeks później...

ściana od wewnątrz

- gips karton 12mm

- OSB/MFP 12mm

- paroizolacja

- ruszt 50mm ewentualnie wypełnienie wełną

- PIR 150mm pomiedzy szkieletem / wełna 150mm

- OSB/MFP 12mm

- wiatroizolacja

- PIR 140-200mm

- coś na wykończenie

Raczej tak:

- gips

- ruszt

- paroizolacja

- ew. osb

- konstrukcja ściany

- coś konstrukcyjnego (nie osb!) paroprzepuszczalnego

- wiatroizolacja (może nie trzeba zależy od punktu wyżej)

- i tak dalej

Nie znam się na płytach PIR, to nie podpowiem.

Ale u Ciebie podstawowy błąd to ruszt za paroizolacją. W ruszcie chowasz instalacje, a paroizolacja ma być jak najbardziej szczelna. U Ciebie będą same dziury na gniazdka, przewody itp.

Druga rzecz - nie trzeba 2xOSB, starczy jedna warstwa płyt konstrukcyjnych.

Trzecia - OSB z zewnątrz zamyka ścianę na dyfuzję. Choć to jest dyskusyjne, bo są dwie szkoły, ale poczytaj https://drewnamoc.blogspot.com/2019/03/przekroj-scian-szkieletowych.html - to szkoła ścian otwartych dyfuzyjnie. Druga szkoła nie widzi problemu w OSB na zewnątrz i uważa że dobrze zrobiona paroizolacja wystarczy żeby ściana nie łapała wilgoci. Dla mnie na chłopski rozum pierwsza ma sens, bo zawsze jakaś wilgoć wejdzie, a żeby ją wypuścić na zewnątrz, to OSB słaby pomysł.

• 1 month później...
Raczej tak:

- gips

- ruszt

- paroizolacja

- ew. osb

- konstrukcja ściany

- coś konstrukcyjnego (nie osb!) paroprzepuszczalnego

- wiatroizolacja (może nie trzeba zależy od punktu wyżej)

- i tak dalej

Nie znam się na płytach PIR, to nie podpowiem.

Ale u Ciebie podstawowy błąd to ruszt za paroizolacją. W ruszcie chowasz instalacje, a paroizolacja ma być jak najbardziej szczelna. U Ciebie będą same dziury na gniazdka, przewody itp.

Druga rzecz - nie trzeba 2xOSB, starczy jedna warstwa płyt konstrukcyjnych.

Trzecia - OSB z zewnątrz zamyka ścianę na dyfuzję. Choć to jest dyskusyjne, bo są dwie szkoły, ale poczytaj https://drewnamoc.blogspot.com/2019/03/przekroj-scian-szkieletowych.html - to szkoła ścian otwartych dyfuzyjnie. Druga szkoła nie widzi problemu w OSB na zewnątrz i uważa że dobrze zrobiona paroizolacja wystarczy żeby ściana nie łapała wilgoci. Dla mnie na chłopski rozum pierwsza ma sens, bo zawsze jakaś wilgoć wejdzie, a żeby ją wypuścić na zewnątrz, to OSB słaby pomysł.

Jeżeli się da jakiś materiał izolacyjny jak celuloza czy wełna drzewna to można się wtedy obyć bez tej paroizolacji?

Czy z OSB można zrezygnować i czym zastąpić?