damian88max 26.02.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 cześć,jestem tu nowy, jestem przed budową domu. Na 90% będę budował szkielet. Sporo ostatnio czytałem i chciał bym zbudować ściany i dach wg takiego pomysł proszę o rady i komentarze. ściana od wewnątrz- gips karton 12mm- OSB/MFP 12mm- paroizolacja- ruszt 50mm ewentualnie wypełnienie wełną- PIR 150mm pomiedzy szkieletem / wełna 150mm- OSB/MFP 12mm- wiatroizolacja- PIR 140-200mm- coś na wykończenie dach:od wewnątrz- gipskarton 12mm- OSB/MFP 12mm- paroizolacja- PIR 200mm pomiedzy belki- PIR100mm/200mm - folia paroprzepuszczalna- łaty- kontr łaty- blacho-dachówka/ dachówka? Dom około 130m2 powierzchni plus poddasze do zaadoptowania z antresolą + garaż 30/40m2. ( chociaż myślę nad rezygnacją z garażu ze względu na koszty) budynek z rekuperacją ogrzewanie matami grzewczymi pod panelami + fotowoltaika + pompa ciepła do grzania wody użytkowej - ma ktoś solary? zastanawiałem się nad wykonaniem solary plus jakiś zasobnik plus wymiennik ciepła przed rekuperatorem jako wstępne podgrzanie powietrza tylko nie wiem na ile w zimie solary są wstanie podgrzać wodę. wydaje mi się tańsze niż GWC. W lecie może podgrzewać wodę użytkową. płyta fundamentowa. Chcę użyć płyt PIR że względu na ich doskonałe parametry izolacyjne. Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.02.2020 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Masz fabrykę PIR-u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 01.03.2020 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Masz fabrykę PIR-u? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.03.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Cen płyt PIR jeszcze nie przeczytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 02.03.2020 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Cen płyt PIR jeszcze nie przeczytał To że droższe nie znaczy że nie sprawdzałem. Twój komentarz nie wnosi nic do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 12.05.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 To że droższe nie znaczy że nie sprawdzałem. Twój komentarz nie wnosi nic do dyskusji. Sam planuje ale z użyciem płyt warstwowych ale garaż i pom gospodarcze a obok dom z bali . Oszczędzasz na drewnie z konstrukcji wystarczą słupy i belki konstrukcyjne bez tych desek/ości co 60 cm. A jak połączysz blachy z sobą odpowiednio to masz i kondensator i ochronę przed 5G i namolnymi telefonami w domu. Wolność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojBronx 05.06.2020 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 ściana od wewnątrz - gips karton 12mm - OSB/MFP 12mm - paroizolacja - ruszt 50mm ewentualnie wypełnienie wełną - PIR 150mm pomiedzy szkieletem / wełna 150mm - OSB/MFP 12mm - wiatroizolacja - PIR 140-200mm - coś na wykończenie Raczej tak: - gips - ruszt - paroizolacja - ew. osb - konstrukcja ściany - coś konstrukcyjnego (nie osb!) paroprzepuszczalnego - wiatroizolacja (może nie trzeba zależy od punktu wyżej) - i tak dalej Nie znam się na płytach PIR, to nie podpowiem. Ale u Ciebie podstawowy błąd to ruszt za paroizolacją. W ruszcie chowasz instalacje, a paroizolacja ma być jak najbardziej szczelna. U Ciebie będą same dziury na gniazdka, przewody itp. Druga rzecz - nie trzeba 2xOSB, starczy jedna warstwa płyt konstrukcyjnych. Trzecia - OSB z zewnątrz zamyka ścianę na dyfuzję. Choć to jest dyskusyjne, bo są dwie szkoły, ale poczytaj https://drewnamoc.blogspot.com/2019/03/przekroj-scian-szkieletowych.html - to szkoła ścian otwartych dyfuzyjnie. Druga szkoła nie widzi problemu w OSB na zewnątrz i uważa że dobrze zrobiona paroizolacja wystarczy żeby ściana nie łapała wilgoci. Dla mnie na chłopski rozum pierwsza ma sens, bo zawsze jakaś wilgoć wejdzie, a żeby ją wypuścić na zewnątrz, to OSB słaby pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 17.07.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Raczej tak: - gips - ruszt - paroizolacja - ew. osb - konstrukcja ściany - coś konstrukcyjnego (nie osb!) paroprzepuszczalnego - wiatroizolacja (może nie trzeba zależy od punktu wyżej) - i tak dalej Nie znam się na płytach PIR, to nie podpowiem. Ale u Ciebie podstawowy błąd to ruszt za paroizolacją. W ruszcie chowasz instalacje, a paroizolacja ma być jak najbardziej szczelna. U Ciebie będą same dziury na gniazdka, przewody itp. Druga rzecz - nie trzeba 2xOSB, starczy jedna warstwa płyt konstrukcyjnych. Trzecia - OSB z zewnątrz zamyka ścianę na dyfuzję. Choć to jest dyskusyjne, bo są dwie szkoły, ale poczytaj https://drewnamoc.blogspot.com/2019/03/przekroj-scian-szkieletowych.html - to szkoła ścian otwartych dyfuzyjnie. Druga szkoła nie widzi problemu w OSB na zewnątrz i uważa że dobrze zrobiona paroizolacja wystarczy żeby ściana nie łapała wilgoci. Dla mnie na chłopski rozum pierwsza ma sens, bo zawsze jakaś wilgoć wejdzie, a żeby ją wypuścić na zewnątrz, to OSB słaby pomysł. Jeżeli się da jakiś materiał izolacyjny jak celuloza czy wełna drzewna to można się wtedy obyć bez tej paroizolacji? Czy z OSB można zrezygnować i czym zastąpić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts