frytczyk 28.02.2020 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Witam. Niedawno kupiłem działkę. W granicy jest moja studzienka kanalizacyjna oraz na mojej działce studzienka z zamontowanym wodomierzem (jest woda, kran i licznik). Nie posiadam żadnych dokumentów od tych przyłączy i nie są one naniesione na mapach syt-wys. Poprzedni właściciel nie zrobił najprawdopodobniej inwentaryzacji powykonawczej przez geodetę. Czy ja muszę taką zlecić czy uwzględni to wszystko geodeta przy sporządzaniu mapy do celów projektowych? Czy będę musiał odkopywać żeby nanieść na mapy przebieg przyłączy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 28.02.2020 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 To co wiesz w temacie przyłączy, pokaż geodecie podczas pomiaru do mdcp. Obecnie nie ma ustawowego obowiązku wykonywania wywiadu w branżach, o ile wiem geodeta nie jest jasnowidzem i może coś pominąć, o czym się nie dowie od ciebie lub sąsiadów (którzy nie maja obowiązku rozmawiać, aczkolwiek mogą być kopalnią wiedzy). Jeśli jakiegoś istniejącego przyłącza lub sieci zabraknie na mdcp, to popadniesz tylko w dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts