h4rt 29.02.2020 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Witam mam takie głupie pytanie, ogólnie nie będę montować pompy ciepła powietrznej.Taką mam myśl jeśli jest jednostka zewnętrzna która pobiera energię z otoczenia z powietrza, to co gdyby taka jednostkę umieścić na strychu ocieplonym zamiast na zewnątrz, przecież powietrze tez jest. A cieplej ? A jakby umieścić taka jednostkę w małej kotłowni gdzie pali się piecem „kozą” to wtedy miła by ciepłe powietrze które by mogła pobierać i robić z niej jeszcze więcej ciepła ? A jakby odwiert gdzie w gruncie jest 5 stopni mieć tam wodę która by była grzana i wychodziło np 15 stopni to tez nie było by efektownie ? Na 100 procent ktoś to kiedyś liczył i wpadł na tak głupi pomysł ale w sumie z chęcią poczytam takie hipotetyczne rozwiązania które nikt z jakiegoś powodu nie stosuje. Oczekuje luźnej rozmowy z dystansem. Serdecznie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 29.02.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Taką mam myśl jeśli jest jednostka zewnętrzna która pobiera energię z otoczenia z powietrza, to co gdyby taka jednostkę umieścić na strychu ocieplonym zamiast na zewnątrz, przecież powietrze tez jest. Jest ciepłe bo nagrzewa się od domu. Czyli co, chciałbyś żeby pompa grzała dom i tym samym ciepłem podwyższała sobie COP? To nie zadziała, perpetuum mobile nie istnieje... A cieplej ? A jakby umieścić taka jednostkę w małej kotłowni gdzie pali się piecem „kozą” to wtedy miła by ciepłe powietrze które by mogła pobierać i robić z niej jeszcze więcej ciepła ? Jak palisz kozą to jaki sens pompy? A jakby odwiert gdzie w gruncie jest 5 stopni mieć tam wodę która by była grzana i wychodziło np 15 stopni to tez nie było by efektownie ? To się nazywa pompa gruntowa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
h4rt 29.02.2020 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Jest ciepłe bo nagrzewa się od domu. Czyli co, chciałbyś żeby pompa grzała dom i tym samym ciepłem podwyższała sobie COP? To nie zadziała, perpetuum mobile nie istnieje... Jak palisz kozą to jaki sens pompy? To się nazywa pompa gruntowa.... Ja wiem ze to jest pewnie bezsensu i tez o tym napisałem by to była luźna rozmowa bez „spiny” A dlaczego nie zadziała jakby grzało dom i siebie ? Czym to jest dokładnie spowodowane To ze nazywa się to pompa gruntowa to wiem, ale chodzi mi o wspomożenia tez to jest założenie teoretycznie i pewnie nie działa z jakiegoś powodu ale Jeśli na 105m jest odwiert i jest rura 60 w której jest rura 50, w tej co jest 50 jest glikol a w tej 60 w której jest rura 50 jest woda z bojlera czy jest ktoś wstanie od strony naprawdę technicznej napisać dlaczego coś takiego nie ma prawa działać ? Czy ktoś posiada taka wiedzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.02.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 A dlaczego nie zadziała jakby grzało dom i siebie ? Czym to jest dokładnie spowodowane Myślisz że na strychu (w garażu, piwnicy itp - bo i takie pomysły na FM były) masz nieograniczone źródło ciepła (tak jak na zewnątrz domu) i temperatura nie spadnie, jak będziesz go chłodził jednostką zewnętrzną? Nie, nie masz. Będziesz miał tam chłodnię albo i zamrażarkę i będzie zimniej, niż na zewnątrz więc COP będzie niższy. Do tego to zimno będzie chłodziło dom, bo będzie większa różnica temperatur między domem a strychem, niż gdyby tam była temperatura zewnętrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
h4rt 29.02.2020 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Myślisz że na strychu (w garażu, piwnicy itp - bo i takie pomysły na FM były) masz nieograniczone źródło ciepła (tak jak na zewnątrz domu) i temperatura nie spadnie, jak będziesz go chłodził jednostką zewnętrzną? Nie, nie masz. Będziesz miał tam chłodnię albo i zamrażarkę i będzie zimniej, niż na zewnątrz więc COP będzie niższy. Do tego to zimno będzie chłodziło dom, bo będzie większa różnica temperatur między domem a strychem, niż gdyby tam była temperatura zewnętrzna. No i tu konkretna odpowiedz dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.02.2020 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 @h4rt Pompa ciepła to nie jest grzanie prądem, tylko (często) przy pomocy prądu. A to jest różnica. Napisałem "przy pomocy prądu", bo tak na prawdę niekoniecznie musi być prąd by ona pracowała - np w samochodzie wał korbowy silnika napędza sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts