Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oferta antysmogowa - G12as Energa

endru.

Recommended Posts

Witam, dzielę się tą informacją - myślę, że może się przydać instalującym PC w starszych domach.

Na forum było sporo wątpliwości co do oferty antysmogowej - poniżej detale, potwierdzone własnym doświadczeniem.

Mam PC w 20 letnim domu. Same grzejniki i drabinki, brak podłogówki.

CWU 400 ltr, 7 osób, około 200 mtr powierzchni ogrzewanej.

Pompa uruchomiona od początku listopada 2019

Na forum znalazłem gdzieś "zakopane" informacje o G12as, niestety zbyt późno się "obudziłem" i straciłem trzy miesiące pozostając na G11.

Myślę że jest i będzie coraz więcej przypadków modernizacji, gdzie nowe źródło ciepła to będzie PC, ale instalacja w domu - grzejniki.

W takim przypadku model akumulacyjny oparty o G12w/G12r nie sprawdza się. Nie trzeba tego chyba udowadniać.

Do rzeczy.

Umowę na G12as podpisałem pod koniec stycznia, załatwienie spraw zabrało około 3 tygodnie.

Przez większość stycznia miałem już nowe (droższe) stawki G11, koszt 1 kW policzony rachunek / zużycie = 0,648 PLN brutto

Koszt 1 kW po przejściu na G12as 0,495 PLN brutto.

Tak się złożyło, że zużycie w styczniu i lutym miałem praktycznie takie samo, a rachunek omalże o 200 PLN niższy.

Zatem - warto.

Stawki w G12as od Energa (netto, stawka VAT na wszystkie pozycje 23%, zaznaczone "*" - za kWh):

* Energia czynna dzienna = 0,2422

* Opłata sieciowa zmienna dzienna = 0,2617

* Energia czynna nocna = 0,1490

* Opłata sieciowa zmienna nocna = 0,0605

* Opłata jakościowa = 0,0133

* Opłata OZE = 0

* Opłata kogeneracyjna = 0,00139

- Opłata abonamentowa = 1,58

- Opłata sieciowa stała = 12,8400

- Opłata przejściowa = 0,3300

Umowę podpisuje się na rok. Jeden z warunków - nie można być prosumentem. Warunki rozliczeń wydają się dosyć złożone, bo tańsza stawka jest tylko w strefie nocnej i za energię zużytą ponad to, co było zużyte w analogicznym okresie rok wcześniej. Praktycznie to chyba jednak nie ma znaczenia - po prostu są dwie strefy: dzienna rozliczana jak G11 (ale taniej niż nowe stawki dzienne na 2020) i nocna, rozliczana ze sporym upustem.

Pozdrowienia :-)

Wątek o G12as

G11 jest dla rozrzutnych - to oczywiste.

Przy braku akumulacji (podłoga albo duży bufor) G12as wyjdzie najprawdopodobniej gorzej, niż G12(w) przez brak dziennego okienka.

Widzę, że wiesz, że w nocy nie masz całego prądu taniej - tylko tyle masz taniej, o ile w tym roku zużyjesz więcej prądu, niż w roku poprzedzającym przejście (czyli 2019 w Twoim przypadku). Więc jak ocieplisz cokolwiek, wymienisz okna, wymienisz TV, komputer czy cokolwiek innego na bardziej energooszczędne - to wzrośnie Ci zużycie drogiego prądu. Gdybyś zużył w 2020, 2021 albo jakimkolwiek kolejnym tyle samo albo mniej, niż w 2019 to za cały prąd płacisz stawkę jak za G11 (a pewnie wyższe opłaty stałe, więc drożej, niż gdybyś został na drogiej G11).

Tak na marginesie to założenia do tej taryfy opracowali chyba totalni imbecyle. Cóż, Polska piękny kraj.

to taka ściema dla UE, że coś mamy (na papierze), a że nie przynosi jak zwykle takiego efektu jak powinna to się nie liczy .

Podobnie Czyste Powietrze, program jest ? Jest. Działa sprawnie ? Nie . Dlatego UE przyczepiła się do ilości podpisanych umów. Powinno być 450 000 rocznie, podpisali coś bodaj 45 000. :p

Mamy takich wydmuszek więcej na koncie

a na wejściu na COP24 był w gablotach węgiel , nasze czarne złoto :lol2:

Edytowane przez cuuube

Gość Arturo72
1. Pamietam jak drwiono i wysmiewano mnie gdy pisalem na fm o mojej PC w kombinacji z grzejnikami... ile "expertøf" nie bylo ;)

2. Jak dobrze pamietam to liczylem " i na sucho" G12as nie wychodzila mi korzystniej anizeli terazniejsza G12W

3. W G12W mialem 0,48-0,52:- / kWh ( z wszyskimi skladnikami faktury ) przed podwyzka.

4. Teraz ostatnia faktura z 2 miesiecy wyszla srednia 0,527:- /kWh i to po ostatnich podwyzkach.

5. Swego czasu za dluuuugo mialem G11, G12W przynosi oszczednosci bez zmiany w trybie zycia

6. Ta sama strefa klimatyczna co ty ;)

Opanuj nerwy i nie smarkaj się :) Pompa ciepła,w nowych domach, jeśli ma przynosić zadowolenie to ma pracować na niskich temperaturach zasilania i mieć możliwość akumulacji tego co przyniesie.

Wtedy powoduje radoche bo koszt 1kWh to ok. 0,10zl a średnio z domu za cały prąd 0,43zl.

W starych domach jak Twój, musicie robić druciarstwo wspomagając się nadmuchem o jaracie się tym, że koszt kWh spadł o kilka groszy.

W dalszym ciągu jestem przeciwny pompom ciepła w starych domach z grzejnikami...

Jeżeli to możliwe proszę nie zaśmiecajcie forum tekstami "kto ma dłuższego". To żadnej wartości nie daje, pokazuje tylko Wasze kompleksy.

Ten wątek do którego ktoś odniósł na początku właśnie z tego powodu nie ma wartości, bo został takimi śmieciami "przykryty".

W tym wątku chodzi o zwrócenie uwagi na taryfę antysmogową.

To jest oferta skierowana do

* osób, które właśnie przeszły na ogrzewanie elektryczne,

* daje wymierne efekty pod warunkiem, że uruchomi się ją wraz z przejściem na ogrzewanie elektryczne - ze względu na to że niższa stawka odnosi się do "delty" zużycia energii z przed roku

* obowiązuje przez rok - później trzeba się zdecydować na inną opcję (wybrać którąś z strefowych albo G11 - wybór nie jest oczywisty, zależy od wielu czynników, trzeba policzyć indywidualnie).

Oferta nie jest eksponowana przez operatorów, trzeba się do niej "dokopać". Załatwienie formalności odbywa się w dedykowanej komórce, nie można tego zrobić online ani nawet przez fizyczne biuro obsługi. Pomimo podwyżki stawek w 2020 tutaj nadal stawka jest ubiegłoroczna.

I jeszcze uwaga do kolegów porównujących swoje "długości" - grzanie akumulacyjne powoduje zwiększenie zapotrzebowania na energię, także sama stawka wychodząca z obliczeń to nie jest wszystko - bo za tą stawkę trzeba kupić więcej energii niż przy grzaniu ciągłym. Tak tylko - kijem po kracie przejechałem - uważajcie żeby Wam żyłka nie pękła :-)

Edytowane przez endru.

* obowiązuje przez rok - później trzeba się zdecydować na inną opcję (wybrać którąś z strefowych albo G11 - wybór nie jest oczywisty, zależy od wielu czynników, trzeba policzyć indywidualnie).

Skąd taka informacja? Wtedy taki zapis w Rozporządzeniu byłby bezsensowny.

8. W kolejnych latach od zakwalifikowania odbiorcy do grupy taryfowej, o której mowa w ust. 4, do rozliczenia opłaty sieciowej zmiennej w poszczególnych okresach przyjmuje się ilość zużycia energii elektrycznej taką jak w analogicznym okresie rozliczeniowym roku poprzedzającego pierwszy rok zakwalifikowania odbiorcy do grupy taryfowej, o której mowa w ust. 4.

Najbardziej się opłaca każdemu nieprosumentowi, który nie pobierał prądu przez cały poprzedni rok, bo bazowe zużycie z "poprzedniego" roku jest 0. Mógł się podłączyć 2 stycznia 2019 i do 31 grudnia będzie miał "deltę" = 100% nawet, jak nie grzeje prądem (chociaż wtedy teoretycznie nie może wziąć tej taryfy).

Pomimo podwyżki stawek w 2020 tutaj nadal stawka jest ubiegłoroczna.

Taryfy masz tutaj

Taryfa zatwierdzona w marcu 2019 (ta niższa) i w grudniu 2019

attachment.php?attachmentid=441334

Nie widzisz różnicy?

Nie ufaj na słowo. Sprawdzaj w dokumentach źródłowych.

Edytowane przez Kaizen

Odnośnie stawki - podałem wyżej na podstawie podpisanej umowy i faktury którą dostałem za luty 2020. W przypadku G12as się nie zmieniła, jest jak w 2019.

I nie - nie widzę różnicy, bo w dokumencie opublikowanym na stronach URE nie ma taryfy G12as.

Skoro podałeś, że jest - to pewnie sprawdziłeś, ale ja nie potrafię jej znaleźć, pewnie źle to odczytuję - wróć proszę do tego wątku i wyjaśnij, żeby inni nie błądzili tak jak ja.

Odnośnie zapisu który przytoczyłeś - tj. że odniesienie jest do roku poprzedzającego uruchomienie G12as. Niestety muszę zgodzić się z kimś kto wcześniej dosadnie wyraził opinię

Tak na marginesie to założenia do tej taryfy opracowali chyba totalni imbecyle. Cóż, Polska piękny kraj.

Mniej dosadnie można to określić jako pewne nieścisłości i braki...

1. Regulamin oferty określa, że umowę trzeba podpisać pomiędzy 1 stycznia a 31 marca.... 2019.

Fakt, że nadal można podpisać umowę był jednym z powodów dla których odezwałem się na forum w tej sprawie.

2. Ten sam regulamin (BTW - jest on załącznikiem do umowy) określa, że oferta obowiązuje 12 m-cy, przy czym zakończy się nie później niż 30 czerwca 2020.

3. Dalej w regulaminie zapisano, że po zakończeniu okresu obowiązywania oferty klient będzie rozliczany w/g G12

Jest więcej "kwiatków", ale nie ma sensu się nad tym "znęcać".

Ja ze swojej strony chciałbym jedynie potwierdzić, że jednorożec (AKA "G12as") istnieje. Wyżej opisałem jak wygląda na fakturze. Jeżeli ktoś zaczyna przygodę z ogrzewaniem na prąd - trudno będzie przebić te stawki, szczególnie przy instalacji z grzejnikami.

I nie - nie widzę różnicy, bo w dokumencie opublikowanym na stronach URE nie ma taryfy G12as.

Jak nie ma, jak wrzuciłem Ci zdjęcie z taryf zatwierdzonych przez URE.

1. Regulamin oferty określa, że umowę trzeba podpisać pomiędzy 1 stycznia a 31 marca.... 2019.

Może jakiejś promocji. Każda taryfa jest dostępna dla każdego w każdej chwili jeżeli spełnia warunki z rozporządzenia.

Jak nie ma, jak wrzuciłem Ci zdjęcie z taryf zatwierdzonych przez URE.

Ach te "internety" - najwyraźniej przerastają mnie - żadnego zdjęcia nie widzę w tym co napisałeś. Jest link do URE - proszę skorzystaj z niego sam i znajdź tam jakąkolwiek wzmiankę o G12as od Energa. Ja nie znalazłem, i drugi raz proszę żebyś to wyjaśnił.

Może inaczej: przesłałeś kopiuj / wklej link do strony z taryfami, nie sprawdziłeś. Co dziwne - zamiast to wyjaśnić dalej brniesz i się pogrążasz.

Może inaczej: przesłałeś kopiuj / wklej link do strony z taryfami, nie sprawdziłeś. Co dziwne - zamiast to wyjaśnić dalej brniesz i się pogrążasz.

Sprawdziłem, zrobiłem zrzuty. Czemu nie widzisz fotek umieszczonych na serwerze FM - nie wiem. Tu masz bezpośredni link do fotki, którą wrzuciłem w swoim poście. Jak go cytowałeś, to miałeś ten link przed oczami.

Bezpośredni link do taryfy, której znalezienie Cię przerosło strona " - 30 - "/34 (wg podwójnej numeracji w stopce stron).

Sam brniesz i się pogrążasz. Nie sądziłem, że znalezienie taryfy na podlinkowanej stronie może kogoś przerosnąć i że nie widzi fotek na FM i tego nie zauważa.

Edytowane przez Kaizen

:-) Dzięki, ten link działa. Nie wiem dlaczego obrazków nie widać. Problem techniczny i nie ma to nic wspólnego z tym co ktoś może albo nie.

To co wysłałeś, to opłaty sieciowe, ja sprawdzałem opłaty za energię elektryczną

http://bip.ure.gov.pl/download/3/11838/EnergaObrotGdansk.pdf

Tak jak napisałem, nie ma tam wzmianki o G12as

Rzeczywiście cena G12as za dystrybucję jest wyższa niż w 2019, konkretnie

było / jest

dzienna 0,2283 /0,2380

nocna 0,0200 / 0,2009

(dystrybucja)

Ja podałem wartości z faktury za luty. I z faktury oraz umowy, którą podpisałem na G12as wynika jasno, że stawka dzienna za energię elektryczną jest dokładnie taka sama jak w 2019, to jest 0,2422 PLN netto za 1 kWh, a nie 0,2902 PLN netto.

Anyway - to jest na prawdę wtórne / nieistotne, nie zmienia przekazu o dalszej dostępności G12as.

Pozdrawiam wszystkich - miłej niedzieli

Edytowane przez endru.

Ja mam elektryczne, ale tak jak napisałem - od listopada. Rok temu miałem gazowe, stąd mam olbrzymią różnicę w rachunkach za prąd rok-do-roku i antysmogowa się sprawdza.

Kaizen, odnośnie dostępności taryfy - proszę spróbuj jako klient znaleźć ofertę antysmogową na stronach Energii.

https://www.energa.pl/dom/formularze/formularze-osd.html

(nie ma)

W biurze obsługi na formularzach wyboru taryfy również G12as nie występuje, i gdyby nie informacje na forum i "wykopki" w internecie to bym tego nie znalazł.

Tyle w temacie, mi już wystarczy ;-)

Dziękuję wszystkim za aktywność :-)

spróbuj jako klient znaleźć ofertę antysmogową na stronach Energii.

Nie mogę - nie mam kabli od tego dystrybutora.

Jak Ty masz, to ściągasz ten wniosek i wpisujesz wybraną taryfę z zatwierdzonej przez URE taryfy.

Jak odmówią (w co wątpię, jak spełniasz wymogi) to zgłaszasz sprawę URE.

Jak wybierasz towar czy usługę na podstawie reklam, to tylko pogratulować udanych zakupów.

Taryfy są oficjalnie zatwierdzane (dla większości operatorów) i są jawnie dostępne na stronie URE - nie rób z tego jakiejś tajemnej wiedzy dostępnej dla wybrańców.

Edytowane przez Kaizen

hehe... zabawne... Kaizen, popatrzyłem na inne Twoje komentarze - zwyczajnie trollujesz. To może tak: baw się sam - dużo satysfakcji życzę - bez odbioru.

Mam nadzieję, że to wyjątek w odbiorze zwykłego podzielenia się swoim doświadczeniem, które nie jest ani żadną "rewolucją", ani "wiedzą tajemną".

Swoją drogą - ciekawe że najwięcej do powiedzenia mają ludzie, których temat w żadnym stopniu nie dotyczy i na dodatek swoimi wypowiedziami nie wnoszą do niego żadnej wartości. Życie...