Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu z pompą ciepła

marian4411

Recommended Posts

Szczerze mówiąc jestem totalnym laikiem, dlatego najpierw chciałem zrobić jakiś wstępny research i później się rozejrzeć.

Dom ma być nieduży, jednorodzinny, w projekcie o powierzchni 86,85 m2. 4 pokoje, 4 domowników i planowane ogrzewanie podłogowe.

Przy tej wielkości domu to ogrzewanie elektryczne i fotowoltaika...

• Like 1

Dom ma być nieduży, jednorodzinny, w projekcie o powierzchni 86,85 m2. 4 pokoje, 4 domowników i planowane ogrzewanie podłogowe.

Przy tej wielkości spełniający WT2017 (a może i 2021?) to na 99% nie PC (1% na okoliczność drastycznie większej dopłaty niż na inne rozwiązania). Prąd, klima, gaz (jak tanie przyłącze), pelet - generalnie wszystko, co ma znacznie mniejsze koszty inwestycyjne... Czyli wszystko :)

A co dokładnie - po to komputer z Excelem (do tego jeszcze będzie przydatne OZC i oferty na poszczególne rozwiązania.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!

Przy tej wielkości spełniający WT2017 (a może i 2021?) to na 99% nie PC (1% na okoliczność drastycznie większej dopłaty niż na inne rozwiązania). Prąd, klima, gaz (jak tanie przyłącze), pelet - generalnie wszystko, co ma znacznie mniejsze koszty inwestycyjne... Czyli wszystko :)

A co dokładnie - po to komputer z Excelem (do tego jeszcze będzie przydatne OZC i oferty na poszczególne rozwiązania.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!

Hmm wiem że koszty inwestycyjne są duże, ale przecież pompa ciepła się zwróci. O fotowoltaice jeszcze nie myślałem tak na poważnie, ale może też rozważę. Podoba mi się pomysł z domem bez rachunków :D a excela mam :D

Owszem, takie rozwiązania też można rozważyć. Tylko że fotowoltaika z ogrzewaniem elektrycznym to wykorzystanie 1:1. Pompa ciepła lepiej wykorzysta energię z PV no i można zrobić mniejszą instalację.

Tylko, że ogrzewanie elektryczne + PV kosztuje tyle, co sama PC. A używanie tańsze, bo nie trzeba serwisować a gwarancja 10-20x dłuższa.

Hmm wiem że koszty inwestycyjne są duże, ale przecież pompa ciepła się zwróci. O fotowoltaice jeszcze nie myślałem tak na poważnie, ale może też rozważę. Podoba mi się pomysł z domem bez rachunków :D a excela mam :D

Tak Ci wyszło z arkusza?

Producenci i sprzedawcy czasami coś po cichu przebąkną - ale większość nabywców nie ma świadomości dodatkowych kosztów czy tego, że utracili gwarancję, bo czegoś nie zrobili.

U mnie przegląd pc panasonic, lg, mitsubishi, raz w roku 300zł netto.

Pompy ciepła ____________________590,40 zł

koszty obejmują usługę oraz dojazd do 30km. [...]Oczywiście wszystkie materiały eksploatacyjne płatne są dodatkowo wg zużycia.

Tutaj jest fajne zestawienie

Buderus pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku

Nibe pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku,

Mitsubishi pompy ciepła powietrzne 2 razy w roku,

Samsung pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku,

Dimplex pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku,

Danfoss pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku,

Panasonic pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku,

Atlantic pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku,

NTS pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku.

Cena przeglądu gwarancyjnego 350 zł /netto

Wystarczy porównać z gwarancją na falowniki, panele PV i kable. Długość gwarancji też świadczy o przewidywanym przez producenta okresie pracy danego urządzenia. I haczyki, koszty i dodatkowe warunki w gwarancji też warto przeanalizować.

Jak dom zużyje z 4MWh/r ciepła na CO i CWU to przy prądzie kosztuje to poniżej 1,5K zł. PC - 500zł. Połowę oszczędności oddajesz serwisantowi (+ materiały i dojazd). Zostaje niewiele, żeby odłożyć na awarię a co dopiero na wymianę urządzenia.

Klik

Edytowane przez Kaizen

Jeszcze się zastanowię nad ogrzewaniem elektrycznym, bo brzmi to dobrze i bardzo dziękuję za wskazówki. Mimo wszystko chciałbym, sobie jeszcze na razie wyrobić opinię o pompach ciepła na podstawie poleceń.

Ja ze swojej strony do takich parametrów jak podałeś mogę polecić VITOCAL 200-S. Cicha i efektywna pompa ciepła powietrze/woda, typu Split

To najcichsza pompa ciepła typu Split firmy Viessmann. To urządzenie grzewcze do nowych i modernizowanych instalacji o bardzo wysokiej efektywności umożliwiające ogrzewanie lub chłodzenie pomieszczeń.

Tak Ci wyszło z arkusza?

Producenci i sprzedawcy czasami coś po cichu przebąkną - ale większość nabywców nie ma świadomości dodatkowych kosztów czy tego, że utracili gwarancję, bo czegoś nie zrobili.

Tutaj jest fajne zestawienie

Buderus pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku

Nibe pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku,

Mitsubishi pompy ciepła powietrzne 2 razy w roku,

Samsung pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku,

Dimplex pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku,

Danfoss pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku,

Panasonic pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku,

Atlantic pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku,

NTS pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku.

Cena przeglądu gwarancyjnego 350 zł /netto

Wystarczy porównać z gwarancją na falowniki, panele PV i kable. Długość gwarancji też świadczy o przewidywanym przez producenta okresie pracy danego urządzenia. I haczyki, koszty i dodatkowe warunki w gwarancji też warto przeanalizować.

Jak dom zużyje z 4MWh/r ciepła na CO i CWU to przy prądzie kosztuje to poniżej 1,5K zł. PC - 500zł. Połowę oszczędności oddajesz serwisantowi (+ materiały i dojazd). Zostaje niewiele, żeby odłożyć na awarię a co dopiero na wymianę urządzenia.

Klik

Dziękuję za zestawienie. Na arkusz popatrzę na spokojnie bo być może faktycznie opieram się na propagandzie że pc + pv to dom bez opłat.

Bardzo dziękuję za pomoc

Ja ze swojej strony do takich parametrów jak podałeś mogę polecić VITOCAL 200-S. Cicha i efektywna pompa ciepła powietrze/woda, typu Split

To najcichsza pompa ciepła typu Split firmy Viessmann. To urządzenie grzewcze do nowych i modernizowanych instalacji o bardzo wysokiej efektywności umożliwiające ogrzewanie lub chłodzenie pomieszczeń.

Ok dziękuję. Jacyś inni producenci?

Gdzie jakby co mogę się zgłosić? Szukać urządzeń itd?

U nas możesz złożyć zapytanie ofertowe Tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html albo skorzystać z sieci sprzedaży tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/siec-sprzedazy.html

Zapraszam!

O innych producentach się nie wypowiem ;)

Gość Arturo72
Szczerze mówiąc jestem totalnym laikiem, dlatego najpierw chciałem zrobić jakiś wstępny research i później się rozejrzeć.

Pompa ciepła w takim domu??

Ktoś Cię nieźle zrobił w bambuko albo w głowie masz pusto :D

Czyżby "suweren"? :)

"suweren" jak nic, 4 osoby na 86m2...

Propaganda TVPis wymknela się spod kontroli :D

Edytowane przez Arturo72