marian4411 29.02.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Witam Jestem nowy na forum. Planuję budowę domu i zastanawiam się nad wykorzystaniem pompy ciepła. Jakie urządzenia polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.02.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Witaj na forum! Napisz coś więcej o swoim planowanym domu. Nad jaką pompą ciepła się zastanawiasz? Gruntową czy powietrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.02.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Jakie urządzenia polecacie? Komputer z Excelem. PC w większości nowych domów opłaca się tylko sprzedawcom i serwisowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian4411 29.02.2020 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Szczerze mówiąc jestem totalnym laikiem, dlatego najpierw chciałem zrobić jakiś wstępny research i później się rozejrzeć. Dom ma być nieduży, jednorodzinny, w projekcie o powierzchni 86,85 m2. 4 pokoje, 4 domowników i planowane ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian4411 29.02.2020 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Komputer z Excelem. PC w większości nowych domów opłaca się tylko sprzedawcom i serwisowi. To co się opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Szczerze mówiąc jestem totalnym laikiem, dlatego najpierw chciałem zrobić jakiś wstępny research i później się rozejrzeć. Dom ma być nieduży, jednorodzinny, w projekcie o powierzchni 86,85 m2. 4 pokoje, 4 domowników i planowane ogrzewanie podłogowe. Przy tej wielkości domu to ogrzewanie elektryczne i fotowoltaika... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.02.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Dom ma być nieduży, jednorodzinny, w projekcie o powierzchni 86,85 m2. 4 pokoje, 4 domowników i planowane ogrzewanie podłogowe. Przy tej wielkości spełniający WT2017 (a może i 2021?) to na 99% nie PC (1% na okoliczność drastycznie większej dopłaty niż na inne rozwiązania). Prąd, klima, gaz (jak tanie przyłącze), pelet - generalnie wszystko, co ma znacznie mniejsze koszty inwestycyjne... Czyli wszystko A co dokładnie - po to komputer z Excelem (do tego jeszcze będzie przydatne OZC i oferty na poszczególne rozwiązania. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.02.2020 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Owszem, takie rozwiązania też można rozważyć. Tylko że fotowoltaika z ogrzewaniem elektrycznym to wykorzystanie 1:1. Pompa ciepła lepiej wykorzysta energię z PV no i można zrobić mniejszą instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian4411 29.02.2020 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Przy tej wielkości spełniający WT2017 (a może i 2021?) to na 99% nie PC (1% na okoliczność drastycznie większej dopłaty niż na inne rozwiązania). Prąd, klima, gaz (jak tanie przyłącze), pelet - generalnie wszystko, co ma znacznie mniejsze koszty inwestycyjne... Czyli wszystko A co dokładnie - po to komputer z Excelem (do tego jeszcze będzie przydatne OZC i oferty na poszczególne rozwiązania. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM! Hmm wiem że koszty inwestycyjne są duże, ale przecież pompa ciepła się zwróci. O fotowoltaice jeszcze nie myślałem tak na poważnie, ale może też rozważę. Podoba mi się pomysł z domem bez rachunków a excela mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.02.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Owszem, takie rozwiązania też można rozważyć. Tylko że fotowoltaika z ogrzewaniem elektrycznym to wykorzystanie 1:1. Pompa ciepła lepiej wykorzysta energię z PV no i można zrobić mniejszą instalację. Tylko, że ogrzewanie elektryczne + PV kosztuje tyle, co sama PC. A używanie tańsze, bo nie trzeba serwisować a gwarancja 10-20x dłuższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian4411 29.02.2020 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Jeszcze się zastanowię nad ogrzewaniem elektrycznym, bo brzmi to dobrze i bardzo dziękuję za wskazówki. Mimo wszystko chciałbym, sobie jeszcze na razie wyrobić opinię o pompach ciepła na podstawie poleceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.02.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 (edytowane) Hmm wiem że koszty inwestycyjne są duże, ale przecież pompa ciepła się zwróci. O fotowoltaice jeszcze nie myślałem tak na poważnie, ale może też rozważę. Podoba mi się pomysł z domem bez rachunków a excela mam Tak Ci wyszło z arkusza? Producenci i sprzedawcy czasami coś po cichu przebąkną - ale większość nabywców nie ma świadomości dodatkowych kosztów czy tego, że utracili gwarancję, bo czegoś nie zrobili. U mnie przegląd pc panasonic, lg, mitsubishi, raz w roku 300zł netto. Pompy ciepła ____________________590,40 zł koszty obejmują usługę oraz dojazd do 30km. [...]Oczywiście wszystkie materiały eksploatacyjne płatne są dodatkowo wg zużycia. Tutaj jest fajne zestawienie Buderus pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku Nibe pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku, Mitsubishi pompy ciepła powietrzne 2 razy w roku, Samsung pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku, Dimplex pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku, Danfoss pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku, Panasonic pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku, Atlantic pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku, NTS pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku. Cena przeglądu gwarancyjnego 350 zł /netto Wystarczy porównać z gwarancją na falowniki, panele PV i kable. Długość gwarancji też świadczy o przewidywanym przez producenta okresie pracy danego urządzenia. I haczyki, koszty i dodatkowe warunki w gwarancji też warto przeanalizować. Jak dom zużyje z 4MWh/r ciepła na CO i CWU to przy prądzie kosztuje to poniżej 1,5K zł. PC - 500zł. Połowę oszczędności oddajesz serwisantowi (+ materiały i dojazd). Zostaje niewiele, żeby odłożyć na awarię a co dopiero na wymianę urządzenia. Klik Edytowane 29 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.02.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Jeszcze się zastanowię nad ogrzewaniem elektrycznym, bo brzmi to dobrze i bardzo dziękuję za wskazówki. Mimo wszystko chciałbym, sobie jeszcze na razie wyrobić opinię o pompach ciepła na podstawie poleceń. Ja ze swojej strony do takich parametrów jak podałeś mogę polecić VITOCAL 200-S. Cicha i efektywna pompa ciepła powietrze/woda, typu Split To najcichsza pompa ciepła typu Split firmy Viessmann. To urządzenie grzewcze do nowych i modernizowanych instalacji o bardzo wysokiej efektywności umożliwiające ogrzewanie lub chłodzenie pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian4411 29.02.2020 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Tak Ci wyszło z arkusza? Producenci i sprzedawcy czasami coś po cichu przebąkną - ale większość nabywców nie ma świadomości dodatkowych kosztów czy tego, że utracili gwarancję, bo czegoś nie zrobili. Tutaj jest fajne zestawienie Buderus pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku Nibe pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku, Mitsubishi pompy ciepła powietrzne 2 razy w roku, Samsung pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku, Dimplex pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku, Danfoss pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku, Panasonic pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku, Atlantic pompy ciepła powietrzne 1 raz w roku, NTS pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 raz w roku. Cena przeglądu gwarancyjnego 350 zł /netto Wystarczy porównać z gwarancją na falowniki, panele PV i kable. Długość gwarancji też świadczy o przewidywanym przez producenta okresie pracy danego urządzenia. I haczyki, koszty i dodatkowe warunki w gwarancji też warto przeanalizować. Jak dom zużyje z 4MWh/r ciepła na CO i CWU to przy prądzie kosztuje to poniżej 1,5K zł. PC - 500zł. Połowę oszczędności oddajesz serwisantowi (+ materiały i dojazd). Zostaje niewiele, żeby odłożyć na awarię a co dopiero na wymianę urządzenia. Klik Dziękuję za zestawienie. Na arkusz popatrzę na spokojnie bo być może faktycznie opieram się na propagandzie że pc + pv to dom bez opłat. Bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian4411 29.02.2020 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Ja ze swojej strony do takich parametrów jak podałeś mogę polecić VITOCAL 200-S. Cicha i efektywna pompa ciepła powietrze/woda, typu Split To najcichsza pompa ciepła typu Split firmy Viessmann. To urządzenie grzewcze do nowych i modernizowanych instalacji o bardzo wysokiej efektywności umożliwiające ogrzewanie lub chłodzenie pomieszczeń. Ok dziękuję. Jacyś inni producenci? Gdzie jakby co mogę się zgłosić? Szukać urządzeń itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.02.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 U nas możesz złożyć zapytanie ofertowe Tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html albo skorzystać z sieci sprzedaży tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/siec-sprzedazy.html Zapraszam! O innych producentach się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.02.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Gdzie jakby co mogę się zgłosić? Szukać urządzeń itd? Masz tego na FM po kokardę. Czytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian4411 29.02.2020 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Masz tego na FM po kokardę. Czytaj. Będę szukać! Bardzo dziękuję za pomoc. Pewnie też w innych wątkach będę musiał poszukać. Przyznam że chciałem trochę pójść na łatwiznę otwierając nowy wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2020 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 (edytowane) Szczerze mówiąc jestem totalnym laikiem, dlatego najpierw chciałem zrobić jakiś wstępny research i później się rozejrzeć. Dom ma być nieduży, jednorodzinny, w projekcie o powierzchni 86,85 m2. 4 pokoje, 4 domowników i planowane ogrzewanie podłogowe. Pompa ciepła w takim domu?? Ktoś Cię nieźle zrobił w bambuko albo w głowie masz pusto Czyżby "suweren"? "suweren" jak nic, 4 osoby na 86m2... Propaganda TVPis wymknela się spod kontroli Edytowane 1 Marca 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.03.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Komputer z Excelem. PC w większości nowych domów opłaca się tylko sprzedawcom i serwisowi. Budowa domu jest nieopłacalna . Tylko fachowcy zarobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts