Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naczynie wyrównawcze układ otwarty - wykonanie.

Summer92

Recommended Posts

Witam,

Po tym sezonie grzewczym chciałbym wymienić naczynie wyrównawcze układu otwartego, które pracuje już od kilkunastu lat. Jak dotąd nie przejawia żadnych oznak wskazujących wyciek itp. jednak wolę dmuchać na zimne i dokonać wymiany.

Zbiornik oczywiście jest najwyższym punktem instalacji ogrzewania, czyli znajduje się na poddaszu (nie użytkowym) do którego dostęp jest bardzo ograniczony. Z tego względu chciałbym dokonać podmiany starego zbiornika na nowy, zachowując oryginalne przyłącza.

Jako, że zbiornik został wyprodukowany naście lat temu, nie zakładam że od tak kupię identyczny zbiornik. Dlatego zastanawiałem się nad zleceniem wykonania zbiornika pod wymiar aktualnego. Z doświadczenia dobrze wiem, że są firmy i firmy, dlatego zwracam się z prośbą o polecenie którejś, może ktoś z was był w podobnej sytuacji i jest w stanie polecić firmę, która wykonuje zbiorniki wyrównawcze pod wymiar.

Z góry dziękuje!

Po co szukasz kłopotów, jeśli coś działa? U mnie otwarta instalacja z naczyniem wzbiorczym na strychu działała chyba ze 48 lat bez większych usterek, poległa dopiero z wymianą całej instalacji z piecem włącznie. Fleks i po ptokach. Znam wiele instalacji ponad 70 letnich w których wymieniano tylko grzejniki.

Jeśli bardzo cię uwiera gotówka, to zbiornik kupujesz gotowy a dorabiasz tylko króćce. Do tego nie potrzeba firmy, wystarczy łebski hydraulik umiejący spawać.