Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klatka schodowa w parterówce.

Recommended Posts

Witam, wracam na forum po krótkiej przerwie. Po 9 latach postanowiłem sprzedać dom i budować się po raz drugi. Z założenia, tak jak poprzednio – parterówka. Dotychczasowy dom to typowa parterówka 135m.kw. według projektu indywidualnego ze stropem wylewanym i nieocieplanym poddaszem które stanowi obecnie strych (czyli rupieciarnię). Wierzcie mi albo nie ale po tych 9 latach jest tam pełno najróżniejszych skarbów (nie wiem czy one puchną czy ktoś je podrzuca:). Na strych dostaje się schodami drewnianymi, jednobiegowymi z garażu i jest to trochę nieszczęśliwe rozwiązanie.

Jeśli w nowym domu chciałbym dostać się na poddasze (nieocieplone) po normalnych schodach tak jak w projekcie poniżej (pomieszczenie nr 12), to w jaki sposób zapobiec ucieczce ciepła z ogrzewanego parteru na poddasze?

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zonkilach-2-g2-md3323f7a0b4a5?gclid=CjwKCAiAob3vBRAUEiwAIbs5To3CCfgo4UcPAu_ZUdeOAOn6e0Q36DSrj2zJ0uf0DMj6wW_ZxPjuRxoCUUUQAvD_BwE

Ja rozumiem że ciepłe drzwi obowiązkowo, ale czy aby cała ta klatka schodowa w środku domu nie będzie potężnym mostkiem termicznym? Jak to ocieplić? Jakieś pomysły, sugestie? Wcale bym się nie zdziwił jak byście powiedzieli, że to w ogóle kiepski pomysł. Parterówka to z założenia dom bez schodów. Co wy na to?

Edytowane przez tomasziolkowski

pytanie czy cokolwiek z tego, co schowaliście na strychu, znieśliście potem by używać ponownie?

Bo może być tak, że zamiast wywozić śmieci na PSZOK upychaliście po strychu :D

No parę razy coś tam zniosłem. Ozdoby choinkowe - to co roku znoszę, opony lato/zima, wędki, rowerki dziecięce, rolki, hulajnogi itp.itd.

Gdzie to wszystko trzymacie w domach bez piwnicy? No raczej na strychu.

A poza tym trochę szkoda żeby 200m.kw. tak leżało odłogiem i tylko kurz zbierało :)

,

ja to rozwiązałem inaczej, ciut mniejsza parterówka z poddaszem - bo tak nakazują warunki zabudowy. Nie będę budować sobie graciarni ani pomieszczeń dla kurzu. Na górze są pokoje dla dzieci i pomieszczenie techniczne na reku, instalacje TV/SAT i internet + biurko dla mnie i pomieszcze rekreacyjne. W sumie 1 pokój dzieciecy + 1 pokój techniczny i otwarta przestrzeń nad salonem, bo po co mi tyle tych metrów. Parter mam 85m2 całkowity.

Dach mam wykończony do skosu, na poddaszu nie mam płaskiego dachu - bardzo to przyjemne w odczuciu, bo wydaje się bardziej przestrzennie.

Graciarnia w garażu wolnostojącym + dodatkowy blaszak bo okazało się, że przydasiów jest tak dużo, że aż mi przykro się zrobiło na widok mojego warsztatu.

No parę razy coś tam zniosłem. Ozdoby choinkowe - to co roku znoszę, opony lato/zima, wędki, rowerki dziecięce, rolki, hulajnogi itp.itd.

Gdzie to wszystko trzymacie w domach bez piwnicy? No raczej na strychu.

A poza tym trochę szkoda żeby 200m.kw. tak leżało odłogiem i tylko kurz zbierało :)

,

W pom. gospodarczym w ogrodzie. O wiele łatwiej wyciągnąć rowerek czy rolki z drewnianej szopki niż ze strychu.

Ale @tomasziolkowski nie pytał o pomieszczenie gospodarcze, ani altankę w ogrodzie, tylko o strych, na który schody prowadzą.

I to nie jest głupie pytanie, a po głębszym zastanowieniu się nabiera to sensu! - mamy kawał miejsca do zagospodarowania, ale wejście do tegoż za pomocą schodów opuszczanych, jest co najmniej wkurzające i nieporęczne. Sama bym chciała mieć bezproblemowe wejście na strych po choinkę, ozdoby sezonowe i sto innych pierdół, które mogłabym tam trzymać, a których nie trzymam z uwagi na niemożność szybkiego dotarcia do nich.

Edytowane przez Stanowska

Ale @tomasziolkowski nie pytał o pomieszczenie gospodarcze, ani altankę w ogrodzie, tylko o strych, na który schody prowadzą.

I to nie jest głupie pytanie, a po głębszym zastanowieniu się nabiera to sensu! - mamy kawał miejsca do zagospodarowania, ale wejście do tegoż za pomocą schodów opuszczanych, jest co najmniej wkurzające i nieporęczne. Sama bym chciała mieć bezproblemowe wejście na strych po choinkę, ozdoby sezonowe i sto innych pierdół, które mogłabym tam trzymać, a których nie trzymam z uwagi na niemożność szybkiego dotarcia do nich.

Oooo dziękuję :)

Tak trochę odpowiadając samemu sobie - na dole można zastosować drzwi z opadającym progiem.

Wyjść z klatką schodową na poddasze (wymurować ścianki wokół samego otworu w stropie), bardzo dobrze ją zaizolować (np. 20 styropianu z wszystkich stron) i również ciepłe drzwi na strychu. Na pewno jakieś straty ciepła z parteru będą, ale np. wyjście z wiatrołapu do nieogrzewanego garażu w bryle budynku stanowi podobną ucieczkę ciepła.

Poza samym strychem jako rupieciarnią, taka powierzchnia ma również potencjał na np. pomieszczenie fitness, jakąś domową siłownię, bilarda czy coś podobnego.

Edytowane przez tomasziolkowski