Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon oraz kuchnia z jadalnią - pomocy :)

Afera86

Recommended Posts

Cześć wszystkim :) Przy poprzednim mieszkaniu prosiłam o pomoc i dzięki forum wyszło wręcz idealnie.

Proszę teraz o radę jak najlepiej wykorzystać przestrzeń na parterze żeby zrobić wyspę w kuchni i żeby nie była aż tak otwarta jak w obecnym projekcie. Dodam, że salon i kuchnia musza zostać w miejscach których są bo budynek już stoi i podłogówka jest tylko niestety w części kuchenno/jadalnianej a nie chciałabym gresu w salonie. Chętnie chciałabym żeby dało się oglądać tv siedząc przy stole ;)

fa9dcb3aa95fdb1cgen.png

Edytowane przez Afera86

przestaw kuchnię do wykuszu.

Przy zamianie okna na mniejsze:

f500a3bf703cb07agen.png

Przy zachowaniu okien do ziemi:

723de4aaf24009f0gen.png

Pod oknem donica na zioła. Ściana naprzeciwko okna - oryginalna serwantka/kredens na rzadziej używane szkła i serwisy.

Edytowane przez Elfir

szkoda, że w zasadzie kominek zaplanowany został w miejscu, z którego nie da się podziwiać płomienia.

I wejście do spiżarki lepiej zrobić z boku niż od frontu schodów. spiżarka będzie wówczas bardziej pojemna.

przestaw kuchnię do wykuszu.

Przy zamianie okna na mniejsze:

f500a3bf703cb07agen.png

Przy zachowaniu okien do ziemi:

723de4aaf24009f0gen.png

Pod oknem donica na zioła. Ściana naprzeciwko okna - oryginalna serwantka/kredens na rzadziej używane szkła i serwisy.

Dom w stanie deweloperskim więc okna już są do podłogi.

Dokładnie o takiej wersji myślałam jak przedstawiłaś tylko czy nie będzie zbyt wąsko w tym wykuszu ? Jego szerokość to 325 cm. Na przejścia zostaje 100 i 85 cm przy szerokości wyspy 80 cm

Wejście od boku znaczy w którym miejscu ?

Edytowane przez Afera86

zrobić przejście 115 i wyspę 70 (albo 60 cm + wystająca maskownica, żeby rzeczy nie spadały z drugiej strony)

- wejście z boku czyli tam, gdzie rysowałam kredens. Tylko trzeba policzyć wysokości stopni, żeby zmieścic drzwi. nie wiem jak wysoki będzie parter i same stopnie, ale u mnie 2 m jest pod 13 stopniem.

Wówczas możesz na prawo i lewo od wejścia umieścić głębsze szafki a nie tylko wąską półkę, jak przy wejściu na wprost,

Edytowane przez Elfir

Może w ten sposób ? Czy 100 cm przejście będzie w porządku po dwóch stronach wyspy ? Na miejscu jak zaznaczyłam kartkami to zdawało mi się wąsko ale nic tam nie ma jeszcze i może takie wrażenie

b9ff84db0e8bfceb[ATTACH=CONFIG]441373[/ATTACH]

myślałam, ze ze stołu miało być widac TV a kuchnia miała byc nieco schowana?

myślałam, ze ze stołu miało być widac TV a kuchnia miała byc nieco schowana?

To prawda ale jakoś lubie to rozwiązanie mimo jego wad.

Na dłuższa sciane dałabym szafki wiszace i przy nich scianke gk zeby była taka wnęka a na scianie widocznej z salonu bylaby wysoka zabudowa.

Z jadalni zasłaniałaby nieco wyspa

Kuchnie może też dałabym na tą sciane z szafkami wiszącymi zamiast na wyspie