najmłodszy_inwestor 05.03.2020 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Witam wszystkich i każdego z osobna ! Z moją przepiękną budową jestem aktualnie na etapie rozpoczęcia kładzenia elektryki. Mój dom to taki bliźniak tylko że jeden na drugim - podzielony jest na dwa mieszkania. Mieszkanie u góry będę przeznaczał na wynajem. Bardzo zależy mi na tym aby uczciwie i bardzo dokładnie rozliczać moich przyszłych najemców za zużyte media. Prąd bez problemu da się podzielić na dwa mieszkania to już wiem na pewno... lecz mam obawy o reszte. Ogrzewanie będzie podłogowe na gaz, piec gazowy oczywiście jeden w kotłowni na dole. W domu będzie stała cyrkulacja wody ciepłej. W jaki sposób zmierzyć można w takim układzie zużycie wody (ciepła i zimna) oraz gazu ? Pozdrawiam,Najmłodszy Inwestor w Gminie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebasto 05.03.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Zużycie wody - to proste trzeba zainstalowac wodomierze na każdym pionie - jeśli masz dobrze przemyślany projekt to pion jest tylko jeden.Analogicznie są liczniki ciepła (w skrócie mierzy temp. i objętość wody "wpływającej" i powrotnej - na tej podstawie obliczana jest ilość zużytej energii) Licznik gazu - jeśli będzie do wynajmowanego mieszkania podłaczany gaz to trzeba dołożyć gazomierz. Pamiętaj te urządzenia nie są "wieczne" i wymagają okresowej wymiany/legalizacji - to moze być źródło potencjalnych konfliktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najmłodszy_inwestor 05.03.2020 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Gaz do wynajmowanego mieszkania nie będzie pociągnięty. Będzie tylko w kotłowni, z kolei najemca będzie używał go do ogrzewania podłogowego i ciepłej wody użytkowej. Rozumiem że wodomierz musi być zamontowany na rurze od wody ciepłej i zimnej? Czy fakt że jest stała cyrkulacja wody nie zaburzy pomiaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2020 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 (edytowane) To nie jest bliźniak tylko dom dwulokalowy. Jak to jest z góry budowany jako dom jednorodzinny a nie dwurodzinny z odrębnymi lokalami to nie widzę sensownego sytemu rozdzielenia układów do opomiarowania. Edytowane 5 Marca 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts