Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niezależne rozliczanie mediów

Recommended Posts

Witam wszystkich i każdego z osobna !

Z moją przepiękną budową jestem aktualnie na etapie rozpoczęcia kładzenia elektryki.

Mój dom to taki bliźniak tylko że jeden na drugim - podzielony jest na dwa mieszkania. Mieszkanie u góry będę przeznaczał na wynajem. Bardzo zależy mi na tym aby uczciwie i bardzo dokładnie rozliczać moich przyszłych najemców za zużyte media. Prąd bez problemu da się podzielić na dwa mieszkania to już wiem na pewno... lecz mam obawy o reszte.

Ogrzewanie będzie podłogowe na gaz, piec gazowy oczywiście jeden w kotłowni na dole. W domu będzie stała cyrkulacja wody ciepłej.

W jaki sposób zmierzyć można w takim układzie zużycie wody (ciepła i zimna) oraz gazu ?

Pozdrawiam,

Najmłodszy Inwestor w Gminie !

Zużycie wody - to proste trzeba zainstalowac wodomierze na każdym pionie - jeśli masz dobrze przemyślany projekt to pion jest tylko jeden.

Analogicznie są liczniki ciepła (w skrócie mierzy temp. i objętość wody "wpływającej" i powrotnej - na tej podstawie obliczana jest ilość zużytej energii)

Licznik gazu - jeśli będzie do wynajmowanego mieszkania podłaczany gaz to trzeba dołożyć gazomierz.

Pamiętaj te urządzenia nie są "wieczne" i wymagają okresowej wymiany/legalizacji - to moze być źródło potencjalnych konfliktów.

Gaz do wynajmowanego mieszkania nie będzie pociągnięty. Będzie tylko w kotłowni, z kolei najemca będzie używał go do ogrzewania podłogowego i ciepłej wody użytkowej.

Rozumiem że wodomierz musi być zamontowany na rurze od wody ciepłej i zimnej? Czy fakt że jest stała cyrkulacja wody nie zaburzy pomiaru?

To nie jest bliźniak tylko dom dwulokalowy.

Jak to jest z góry budowany jako dom jednorodzinny a nie dwurodzinny z odrębnymi lokalami to nie widzę sensownego sytemu rozdzielenia układów do opomiarowania.

Edytowane przez Elfir